Τετάρτη 7 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Αδιέξοδο" συνομιλιών, ένα βήμα πιο κοντά η επέμβαση

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η προσπάθεια του Αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να πειθαναγκάσει τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να "συμμορφωθεί" προς τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας δεν έφερε ως χτες το προσδοκώμενο αποτέλεσμα - γεγονός που γεννούσε στους περισσότερους παρατηρητές την πεποίθηση ότι η επέμβαση του ΝΑΤΟ πλησιάζει "ακόμη περισσότερο".

Καθώς ο Χόλμπρουκ συναντιόταν προχτές με τον Μιλόσεβιτς, χτες με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς πολιτικούς και κατόπιν μετέβη ξανά στο Βελιγράδι για ένα νέο γύρο συνομιλιών με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, οι δηλώσεις από πλευράς διεθνούς κοινότητας ενίσχυαν αυτήν την άποψη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ πρόσθεσε τη φωνή του σε εκείνες που απειλούν πως, αν οι Σέρβοι δεν αποσύρουν "άμεσα" τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, η στρατιωτική επέμβαση "θα γίνει αναπόφευκτη".

"Δεν μπλοφάρουμε"

Η πλευρά των Κοσσοβάρων - στην οποία προεξάρχει η μορφή του "πασιφιστή" ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα - διατείνεται πως δε θα επανέλθει στην τράπεζα των συνομιλιών για το μέλλον της επαρχίας, αν δεν τερματιστεί τελεσίδικα η "κατασταλτική" επιχείρηση των σερβικών δυνάμεων.

Ο Χόλμπρουκ ανέφερε ότι ο Μιλόσεβιτς "κάνει λάθος αν νομίζει ότι το ΝΑΤΟ μπλοφάρει", τονίζοντας πως το ΝΑΤΟ συνεχίζει να επεξεργάζεται τα σχέδια στρατιωτικής επέμβασης.

Ωστόσο, ο Μιλόσεβιτς απαντά ότι "οι απειλές που διατυπώνονται κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας αποτελούν υποστήριξη στους Αλβανούς εγκληματίες και όχι στον αλβανικό λαό, κι αυτό μαρτυρούν οι πολυάριθμοι τάφοι, όχι μόνον Σέρβων, αλλά επίσης και Αλβανών, που έχουν αφήσει αυτοί πίσω τους (...). Πολιτική λύση είναι η μόνη δυνατή". Και πρόσθεσε ότι "η διεθνής κοινότητα θα συμβάλει τελικά στη δρομολόγηση της πολιτικής διαδικασίας, αντί των πιέσεων και των απειλών".

Δίνοντας, πάντως, τον τόνο της όξυνσης στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το "Ασοσιέιτεντ Πρες" χαρακτήριζε "ανένδοτο" τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, επειδή χαρακτήρισε "παράνομη πράξη" μια επέμβαση του ΝΑΤΟ στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας...

Ο Τζέιμς Ρούμπιν, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε από την Ιερουσαλήμ ότι ο Χόλμπρουκ είναι σε "συνεχή επαφή" με την Μαντλίν Ολμπράιτ όσον αφορά την αποστολή του και τα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο: "Τα νέα δεν είναι καλά". Η Ολμπράιτ η ίδια "εξήγησε" πως "διαπραγματευόμαστε με κάποιον που δεν εμπιστευτήκαμε ποτέ".

Στον Λευκό Οίκο, Σύνοδο με θέμα το Κοσσυφοπέδιο, πραγματοποίησαν οι κυριότεροι σύμβουλοι επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας του αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον. Οι επιτελείς του υπουργείου Εξωτερικών, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Σάντι Μπέργκερ, ο υπουργός Αμύνης Ουίλιαμ Κόεν, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χένρι Σέλτον, ενημερώθηκαν για το σχέδιο, που αποτελεί μια "βελτίωση του στρατιωτικού σχεδίου που από καιρό εκπονείται", έλεγαν επίσημες πηγές στην Ουάσιγκτον. "Υπάρχει μια αληθινή σύμπνοια στο ΝΑΤΟ, που στοιχειοθετεί μια τάση προς τη χρήση στρατιωτικής δράσης, στην περίπτωση που δεν υπάρξει πλήρης, απτή και διαρκής διευθέτηση της σύρραξης".

"Να διαλυθεί η σερβική μηχανή"

Ο επανεμφανισθείς ως "πολιτικός αντιπρόσωπος" του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK), Αντεμ Ντεμάτσι, κάλεσε το ΝΑΤΟ να επέμβει άμεσα, αφού "η σερβική στρατιωτική μηχανή, οι στρατιωτικές και πολιτικές δομές πρέπει να συντριβούν".

Από πλευράς Αλβανίας, ο υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις και τη διάθεση επέμβασης, είπε ότι αυτή συνάδει με την πάγια θέση και ένα αίτημα από την κυβέρνηση της Αλβανίας: "Είχαμε ταχθεί υπέρ της διεθνούς παρουσίας, κάτι το οποίο αποτελούσε στόχο της εξωτερικής μας πολιτικής. Είχαμε ζητήσει στρατιωτική παρουσία και στρατιωτική επέμβαση, κάτι που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα συμβεί στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή". Παράλληλα, ο Μίλο ήταν καυστικός για τους χειρισμούς του ηγέτη των Αλβανών του Κόσσοβου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα: "Συνεχώς αρνείται να ανταποκριθεί στις προσκλήσεις μας για εξεύρεση κοινής γραμμής και για την κατάρτιση κοινής στρατηγικής για τα εθνικά θέματα. Οι επαφές μας με τους ηγέτες των Αλβανών του Κόσσοβου ήταν αποσπασματικές. Αυτό, όμως, δεν οφειλόταν σε εμάς".

Η "αξιοπιστίατου ΝΑΤΟ"

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών, Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν, πρόσθεσε στην περί της επέμβασης συζήτηση τη διάσταση της "υποστήριξης" των αεροπορικών επιδρομών με χερσαίες δυνάμεις: "Για να διασφαλιστεί ότι οι δυνάμεις του Μιλόσεβιτς δε θα ξαναβγούν από τα στρατόπεδα, αλλά και να μην υπάρξουν επιθέσεις κατά των Σέρβων" από τον UCK.

Ο λόρδος Ντέιβιντ Οουεν, πρώην απεσταλμένος της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, είπε χτες ότι διακυβεύεται η "αξιοπιστία" του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. "Επί τα τελευταία 8 - 10 χρόνια, η τάση ήταν το ΝΑΤΟ να φωνάζει, αλλά να μην χρησιμοποιεί το "ραβδί" του"...

Στα φόρα της ΕΕ, η γερμανική κυβέρνηση πρόβαλε το ενδεχόμενο επιβολής "μονομερών πολιτικών μέτρων" κατά του Βελιγραδίου, δηλαδή πάγωμα των καταθέσεων Γιουγκοσλάβων υπηκόων στη Γερμανία και άρνηση χορήγησης αδειών εισόδου στη χώρα, δήλωσε χτες εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

"Η Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει τις συνέπειες ενός αυξανόμενου κύματος προσφύγων και πρέπει να λάβει τα κατάλληλα πολιτικά μέτρα, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιθετική στάση της σερβικής κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο... Απόλυτη προτεραιότητα παραμένει η επιβολή μέτρων από κοινού με τις χώρες της ΕΕ, όμως, είναι πιθανό να ληφθούν και μονομερή μέτρα", κατά τον ίδιο.

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ είπε πως οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν εκτάκτως αύριο (Πέμπτη) στην έδρα της Συμμαχίας για να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο - και (ενδεχομένως) την "προώθηση" της επέμβασης.

Οι ρωσικές "αντιρρήσεις"

Η Ρωσία, στο μεταξύ, ανακοίνωσε πως συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες, ώστε να αποτρέψει το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει βία κατά του Βελιγραδίου για την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου και θα χρησιμοποιήσει και το "βέτο" της στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ δήλωσε πως "ένα στρατιωτικό πλήγμα δε θα βοηθούσε στην εξομάλυνση της κατάστασης, θα είχε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, πάντως, ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να πιέζει το Βελιγράδι να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζακ Σιράκ για το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι ενδεχόμενη ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, θα προκαλούσε την επιστροφή "στον Ψυχρό Πόλεμο" και την αναβολή της επικύρωσης της συνθήκης START - 2 για τα πυρηνικά όπλα.

Υπέρ της "λύσης με διάλογο" και όχι με επέμβαση, τάχθηκε και η Κίνα, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ