Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και επισήμως αποφασίζουν οι ΗΠΑ

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η αμερικανική πίεση οδήγησε στην, έστω και λίγων μέτρων, υποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την περικύκλωση του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, παραδέχτηκε δημοσίως ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, πάλι, «πάγωνε» πρόταση του Κογκρέσου για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, μέσω της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας εκεί και της, με αυτόν τον τρόπο, ονομασίας της στα εσωτερικά αμερικανικά έγγραφα. Η πρόταση συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο για τον οικονομικό προϋπολογισμό της εξωτερικής πολιτικής και εκπρόσωπος του Μπους επαναλάμβανε ότι «δε θα υπαγορεύσει το Κογκρέσο την εξωτερική πολιτική, που στο θέμα της Ιερουσαλήμ παραμένει αναλλοίωτη».

«Οι ΗΠΑ μας πίεσαν να αποχωρήσουμε, δεν ήταν δική μας απόφαση. Και μας πίεσαν υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη κίνηση δυσχεραίνει τις προσπάθειές τους για αντιμετώπιση της ιρακινής απειλής» ομολογεί απροκάλυπτα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, στην εφημερίδα «Μααρίβ». Για την αποχώρηση από τη Μουκάτα'α μίλησαν και ο υπουργός Τουρισμού, που έκανε λόγο για «λανθασμένες εκτιμήσεις», αλλά και ο υπουργός Οικισμού, που επανέλαβε ότι «δε λήφθηκαν υπόψη οι αμερικανικές αντιδράσεις δεδομένης της κατάστασης με το Ιράκ». Η τελευταία αυτή ισραηλινή κίνηση, που από μεγάλο κομμάτι των ακροδεξιών συγκυβερνώντων θεωρήθηκε ως «τεράστιο λάθος του Σαρόν», προκαλεί αναταράξεις και στο Εργατικό Κόμμα, του οποίου δύο σημαίνοντα στελέχη, που ερίζουν και για την ηγεσία, ζήτησαν την αποχώρηση από την κυβέρνηση «για το καλό του τόπου και του κόμματος».

Ενώ ο Σαρόν συνεχίζει τις επαφές του στη Μόσχα όπου, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, «παρουσίασε το ισραηλινό σχέδιο για το Μεσανατολικό», ο ισραηλινός στρατός, επίσης, συνεχίζει το έργο του. Μετά τη δολοφονία, σε δύο χωριστά περιστατικά, δύο μαθητών 11 και 10 ετών στη Νάμπλους, στην ίδια περιοχή ξέσπασε μάχη όπου έχασε τη ζωή του ένας Ισραηλινός στρατιώτης και τραυματίστηκε σοβαρά ένας δεύτερος. Πριν τα ξημερώματα, ισραηλινά ελικόπτερα κάλυψαν την εισβολή στρατευμάτων στη νοτιοανατολική πόλη της Γάζας, όπου άνοιξαν πυρ εναντίον αδιευκρίνιστου στόχου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Παλαιστίνιος.

  • Μέσα από τη Μουκάτα'α ο Αραφάτ δήλωνε ότι η ισραηλινή αποχώρηση είναι «εικονική» και κατήγγειλε ότι ελεύθεροι σκοπευτές παραμένουν στην περίμετρο με τις κάννες τους εναντίον του, ενώ ισχυρές δυνάμεις παρέμεναν εντός πόλης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ