Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Απεργία κατά των ιδιωτικοποιήσεων

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν χτες κατά την πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξε το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων (COSATU) με αιτήματα την αναστολή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Θάμπο Μπέκι και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι απεργοί, που ανταποκρίθηκαν σε σχετικό κάλεσμα και του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, πραγματοποίησαν μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις σε μεγάλες νοτιοαφρικανικές πόλεις, όπως η Πρετόρια (εκτιμάται πως συμμετείχαν πάνω από 6.000 άτομα), το Κέιπ Τάουν (τουλάχιστον 3.000 άτομα), το Ντέρμπαν και το Γκοτένγκ. Οι διαδηλωτές δε διεκδίκησαν μόνον την αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων, που αυξάνουν - όπως φώναξαν σε συνθήματά τους - οδυνηρά το κόστος ζωής για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους. Απαίτησαν και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το COSATU δήλωσε πως η πρώτη μέρα της απεργίας πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στα αστικά βιομηχανικά κέντρα, όπου απέργησε το 80 με 90% των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή του το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ απευθύνει κάλεσμα στους Νοτιοαφρικανούς εργαζόμενους για συμμετοχή και υποστήριξη της 48ωρης απεργίας, σημειώνοντας πως το κυβερνητικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι ένα απ' τα ζητήματα στα οποία δεν έχει επιτευχθεί συλλογική προσέγγιση για την ανασυγκρότηση των κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών στο πλαίσιο «μίας δημοκρατικής και αναπτυξιακής πολιτείας μεταξύ των εταίρων και συμμάχων» της κυβέρνησης Μπέκι και των συνδικάτων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ