Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αναγέννηση της ελπίδας

Τεράστια συγκέντρωση οργάνωσε στους δρόμους της Ρώμης η "Κομμουνιστική Επανίδρυση"

ΡΩΜΗ Φόσκο ΤΖΙΑΝΙΝΙ.-

Ενάντια στο νεοφασισμό, στη Δεξιά, ενάντια στον "προεδρισμό", προς υπεράσπιση του δημοκρατικού συντάγματος, που απειλείται από τον Φίνι, τον Ντ' Αλέμα, το Σύνδεσμο Βιομηχάνων και το ιταλικό μεγάλο κεφαλαίο, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του Μάαστριχτ, για τη μείωση του ωραρίου, για επανακινητοποίηση των ηθικών και πολιτικών αξιών της Αριστεράς, για όλα αυτά, λοιπόν, 200.000 άντρες και γυναίκες από ολόκληρη την Ιταλία απάντησαν το περασμένο Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, στο κάλεσμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και ήρθαν να διαδηλώσουν στη Ρώμη.

Ενα τεράστιο ποτάμι από κόκκινες σημαίες άρχισε να κινείται από το Κολοσσαίο προς την Πλατεία του Λαού: Μέσα σ' αυτό το ποτάμι πορεύονταν, τραγουδούσαν και διακήρυτταν τη θέλησή τους για αγώνα χιλιάδες και χιλιάδες εργαζομένων, γυναικών και νέων. Κυρίως νέοι. Καμία πολιτική δύναμη σήμερα στην Ιταλία δεν μπορεί να υπολογίζει σε μία τόσο μεγάλη νεανική υποστήριξη, όπως αυτή που συσπειρώνεται γύρω από την Κομμουνιστική Επανίδρυση. Κατά μήκος των αρχαίων δρόμων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οι νέοι Ιταλοί κομμουνιστές υψώνουν τις παλιές κόκκινες σημαίες του Μαρξ, του Λένιν, του "Τσε" καθώς και τις νέες σημαίες των "Ζαπατίστας" του Μεξικό.

Οι νέοι είναι αυτοί που ανοίγουν τη συγκέντρωση, όταν το κόκκινο αντιφασιστικό ποτάμι μπαίνει στην Πλατεία του Λαού. Μιλάει μία φοιτήτρια από τη Σικελία και λέει: "Θέλουν να μετατρέψουν και το σχολείο σε μία καπιταλιστική κερδοφόρα επιχείρηση: Θα αγωνιστούμε και δε θα τα καταφέρουν". Μιλάει ένας μεταλλωρύχος από τη Σαρδηνία, μιλούν οι εργάτες. Μετά επεμβαίνει η Ρόκια Σανάγκο μία εργάτρια από την Αφρική, μία μετανάστρια. Μιλάει ενάντια στον ιταλικό ρατσισμό και τελικά φωνάζει μέσα σε έναν ωκεανό χειροκροτημάτων: "Ζήτω η ενότητα των εργατών όλου του κόσμου, ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!".

Οταν παίρνει το λόγο ο πρόεδρος της Κομμουνιστικής Ενανίδρυσης, Αρμάντο Κοσούτα, σείεται η πλατεία: Είπαμε "όχι" στην αντιμεταρρύθμιση των συντάξεων, "όχι" στο Μάαστριχτ, "όχι" στις ατομικές βόμβες του Σιράκ, "όχι" στα στρατεύματα στη Βοσνία, "όχι" στην ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων. Είπαμε "όχι" στη συμφωνία μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, που πήγαινε να γεννηθεί και που θα οδηγούσε την Ιταλία σε μια αυταρχική και αντεργατική διέξοδο. Τώρα ξεκινούμε και πάλι από αυτήν εδώ τη μεγαλειώδη λαϊκή συγκέντρωση για να πούμε ΝΑΙ στην εναλλακτική λύση: Ξανααρχίζουμε από Αριστερά, για να χτυπήσουμε τη Δεξιά και να ανακαινίσουμε την Ιταλία".

Μετά, το λόγο παίρνει ο Γραμματέας της Επανίδρυσης, Φάουστο Μπερτινότι, και λέει: "Σ' αυτή την πλατεία ανασυστάθηκε ο μεγάλος κομμουνιστικός λαός". Στη συνέχεια εξηγεί στο συγκεντρωμένο πλήθος τη "γραμμή" του κόμματος για την επόμενη εκλογική εκστρατεία, για την ψήφο στις 21 Απριλίου: στο επίκεντρο θα είναι ο κοινωνικός αγώνας, αγώνας για την υπεράσπιση των εργαζομένων και για τη μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών. Μετά η εκλογική συμφωνία της Επανίδρυσης με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, για να εμποδίσουμε και να χτυπήσουμε τη Δεξιά του Μπερλουσκόνι και τη φασιστική Δεξιά. "Η Επανίδρυση θα κάνει τη συμφωνία με την κεντροαριστερά - λέει ο Μπερτινότι - όμως αν το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς (PDS) συμφωνήσει στη Βόρεια Ιταλία με τη Λίγκα του Ουμπέρτο Μπόσι, να ξέρει ότι οι υποψήφιοι της Λίγκα δε θα έχουν την ψήφο των κομμουνιστών. Την ψήφο των κομμουνιστών δε θα την έχει ούτε ο πρώην αρχηγός της κυβέρνησης Λαμπέρτο Ντίνι, εφόσον ο τελευταίος εμφανιστεί με την κεντροαριστερά".

"Η Επανίδρυση - συνέχισε ο Μπερτινότι - είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στη δημιουργία της νέας κυβέρνησης της κεντροαριστεράς, με την ψήφο της και όχι με τη συμμετοχή της στην ίδια την κυβέρνηση, ωστόσο η κεντροαριστερά θα πρέπει να δεσμευτεί επίσημα απέναντι στη χώρα ότι μετά από τις εκλογές, αλλά και ποτέ, δε θα κλείσει συμφωνίες με τη Δεξιά... ".

"Τώρα, ενωμένοι θα χτυπήσουμε τη Δεξιά - καταλήγει ο Μπερτινότι - όμως δε θα σταματήσουμε. Οι κομμουνιστές αναγεννιούνται παντού για την αναγέννηση της ελπίδας μιας υπαρκτής εναλλακτικής λύσης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ