Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Με Πρόντι η κεντροαριστερά

ΡΩΜΗ.--

Ξαναζεσταίνεται το σχήμα της κεντροαριστεράς, η οποία την Κυριακή προχώρησε σε εσωτερικό δημοψήφισμα - εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου που θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία της Ιταλίας στις γενικές εκλογές του 2006. Ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι συγκέντρωσε το 75% των ψήφων. Ψήφισαν 4 εκατομμύρια πολίτες και ο Ρ. Πρόντι υποστηρίχτηκε από τα δυο μεγάλα κόμματα των «Δημοκρατικών της Αριστεράς» και τη «Μαργαρίτα». Στη δεύτερη θέση ο Φάουστο Μπερτινότι της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» με 14% και ακολούθησε ο Κλεμέντι Μαστέλα (UDEUR) με 4% και ο πρώην δικαστής Αντόνιο ντι Πιέτρο με 3%.

Η νίκη αυτή ενισχύει τη θέση του Ρομάνο Πρόντι στην «Ενωση», ωστόσο, τώρα προκύπτει ένα άλλο ζήτημα: ποια μορφή θα πάρει ο συνασπισμός; Ηδη, ο Πρόντι εξέφρασε την επιθυμία να επανέλθει όπως στις προηγούμενες εκλογές με το σύμβολο της ελιάς, που περιορίζει την επιρροή των κομμάτων.

Στο μεταξύ, πολιτικός του κεντροαριστερού συνασπισμού δολοφονήθηκε την ώρα που ψήφιζε στην Καλαβρία. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, άγνωστος πυροβόλησε αρκετές φορές τον Φρανσέσκο Φορτούνο, 54 ετών, γιατρό και εξαφανίστηκε μέσα σε αυτοκίνητο που οδηγούσε συνεργός του. Η ιταλική αστυνομία δεν αποκλείει συμμετοχή της Μαφίας ή άλλης ομάδας που δρα στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ