Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Πιέσεις, αλληλοκατηγορίες και βόμβες

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Το βρετανικό ισχυρισμό περί έμμεσης ή άμεσης εμπλοκής «ιρανικών στοιχείων» πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις κατά βρετανικών δυνάμεων στο νότιο Ιράκ υιοθέτησε, επισήμως, για πρώτη φορά, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Κοντολίζα Ράις συναντήθηκε με τον Τόνι Μπλερ, την Κυριακή, και όπως φαίνεται προχώρησε σε αυτήν την «ανταλλαγή», προκειμένου να εξασφαλίσει την, έστω και χαμηλότερων τόνων, βρετανική υποστήριξη στις πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον για παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Μπλερ και Ράις συμφώνησαν ότι «μοιράζονται την ανησυχία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα» και ότι «η Τεχεράνη οφείλει να συμμορφωθεί». Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, όμως, έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι «είναι αδιανόητη κάθε σκέψη για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, γιατί κανείς δεν το επιθυμεί». Η βρετανική ηγεσία, που επανέλαβε τις κατηγορίες περί ιρανικής εμπλοκής στην αντίσταση στο νότιο Ιράκ, απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να συμπλεύσει ανοιχτά με την Ουάσιγκτον στο θέμα της παραπομπής. Νωρίτερα, το Παρίσι και η Μόσχα είχαν απογοητεύσει την Ράις, μη θέλοντας να δεσμευτούν σε διαδικασία άμεσης παραπομπής και επιμένοντας στην έντονη διπλωματία, ιδιαίτερα τώρα που η Τεχεράνη εμφανίζεται έτοιμη «για διαπραγματεύσεις άνευ όρων, με εξαίρεση την απαίτηση για πλήρη τερματισμό των πυρηνικών της δραστηριοτήτων».

Η ένταση, όμως, μεταξύ Βρετανίας - Ιράν παραμένει εξαιρετικά υψηλή μετά και από τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε, το Σάββατο το πρωί, στην πόλη Αχβάζ, στο νοτιοδυτικό Ιράν. Από την έκρηξη των 2 αυτοσχέδιων μηχανισμών που είχαν τοποθετηθεί σε κάδους απορριμμάτων, σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100. Ιρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Αχμαντινετζάντ, εξέφρασαν ανοιχτά υποψίες για «βρετανική ανάμειξη» στο συμβάν, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά η βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, όπου χθες πραγματοποιήθηκε διαδήλωση Ιρανών φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τις «βρετανικές πιέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ