Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Να μην εκδοθεί ο Σιν Γκάρλαντ

Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για να μην εκδοθεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας στις ΗΠΑ που ζητούν την έκδοσή του με την εξωφρενική κατηγορία της «κομμουνιστικής συνωμοσίας κατά του δολαρίου».

«Η θεωρία της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης ότι έχει δικαιοδοσία έναντι οποιουδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο, δεν είναι μόνο παράνομη αλλά είναι και πολύ επικίνδυνη» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το ΚΚ Μάλτας όπου καταδικάζεται η δίωξη του προέδρου του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας και απαιτείται από τη βρετανική και ιρλανδική κυβέρνηση να μην επιτρέψουν την έκδοσή του Σιν Γκάρλαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανάλογη ανακοίνωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης εξέδωσε και από το ΚΚ Νορβηγίας, ενώ τη φωνή τους ενώνουν και προσωπικότητες και διανοούμενοι από τη Μεγάλη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και φυσικά την Ιρλανδία, ανάμεσά σε άλλους ο Μορίς Κάμινς, γερουσιαστής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Φάιν Γκέιλ, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι του Φάιν Γκέιλ, του Σιν Φέιν και φυσικά του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Μετά από πρόταση του Σπύρου Χαλβατζή, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», το Δημοτικό Συμβουλίου του Δήμου Αθήνας εξέφρασε χτες την ομόθυμη πρόθεσή του για την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της σύλληψης και έκδοσης του προέδρου του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας Σιν Γκάρλαντ.

Ο Σπ. Χαλβατζής, υπογράμμισε ότι στην ουσία πρόκειται για πολιτική δίωξη και στην πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο να καλέσει «τις κυβερνήσεις Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας να απορρίψουν το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση. Η υπόθεση του Σιν Γκάρλαντ αφορά στις ατομικές ελευθερίες, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις πολιτικές πεποιθήσεις που στο πρόσωπό του διώκονται».

Το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Σπ. Χαλβατζή και τη δήμαρχο Ντόρα Μπακογιάννη να επεξεργαστεί το εν λόγω ψήφισμα και να το φέρει προς έγκριση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ