Παρασκευή 15 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Καταψήφισε η "Κομμουνιστική Επανίδρυση" τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Προ των πυλών η νέα κυβερνητική κρίση

ΡΩΜΗ.-

"Στα πρόθυρα του πανικού" βρέθηκε χτες η κυβέρνηση Πρόντι, μετά την άρνηση της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" να ψηφίσει και να επικυρώσει στο Ιταλικό Κοινοβούλιο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Η κυβερνητική κρίση είναι προ των πυλών έσπευσε να επισημάνει όλος ο ιταλικός Τύπος, αιτιολογώντας τη νευρική κρίση που έπιασε τον Τύπο, αλλά και τους πολιτικούς στο γεγονός ότι η "Κομμουνιστική Επανίδρυση", που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Κεντροαριστεράς, και η αρνητική ψήφος της είναι βαρύνουσα για το μέλλον της κυβέρνησης, αφού ελέγχει την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή και προχτές το βράδυ καταψήφισε στη Γερουσία την πρόταση διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Η "Κομμουνιστική Επανίδρυση" δε φαίνεται πάντως διατεθειμένη ν' αλλάξει γνώμη και ιδιαίτερα κατηγορηματικός ήταν ο πρόεδρός της Αρμάντο Κοσούτα σε δηλώσεις που έκανε μετά την ψηφοφορία, τονίζοντας: "Επαναλαμβάνουμε ότι η Ατλαντική Συμμαχία δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται και σαν πρώτο βήμα θα πρέπει να ξηλωθούν οι βάσεις από τη χώρα μας. Μετά από τόσα χρόνια εξακολουθούμε να είμαστε εξαρτημένοι από τις ΗΠΑ". Ενώ χτεσινή ανακοίνωση της Επανίδρυσης μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία, αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η προς Ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι μια υποθήκη που εμποδίζει το μέλλον μιας Ευρώπης δημοκρατικής και αυτόνομης". Πιο καθησυχαστικός ήταν ο ηγέτης της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", Φάουστο Μπερτινότι ο οποίος υπογράμμισε ότι το κόμμα θα αποχωρούσε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, μόνο αν ο Πρόντι έθετε θέμα εμπιστοσύνης στο θέμα αυτό.

Πάντως, η διεύρυνση πέρασε χάρη σε ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης - και παρά το γεγονός ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση Πρόντι για απουσία εξωτερικής πολιτικής - αλλά την προσεχή βδομάδα θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή. Η απόφαση που προβλέπει την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας εγκρίθηκε με 116 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 3 αποχές, με την Επανίδρυση να διαθέτει 11 έδρες στη Γερουσία και 34 στη Βουλή, από τις οποίες εξαρτάται η πλειοψηφία της κυβέρνησης Πρόντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ