Παρασκευή 15 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ενότητα

Παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλου

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο να ανοίξει συζήτηση για το θέμα των εξουσιών και της επιστροφής ορισμένων αρμοδιοτήτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Ορ. Κολοζώφ στην παρέμβαση του στη Βουλή προχθές το βράδυ, κατά τη συζήτηση της ενότητας των άρθρων για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση.

Ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε ότι εάν υπάρχει ένα πρόβλημα, αυτό βρίσκεται στο γεγονός ότι όταν έγινε η αναθεώρηση το 1985 δε μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Βουλή, αλλά πέρασαν στον πρωθυπουργό.

"Βεβαίως, είπε, θα ήμασταν υπέρ μίας αναθεώρησης, όπου μία σειρά από τέτοιες αρμοδιότητες περνάνε στην ελληνική Βουλή με την έννοια της αναβάθμισής της και όχι της αναβάθμισης που πάει να γίνει με την αναθεώρηση αυτού του Συντάγματος, που ουσιαστικά υποβαθμίζει τη Βουλή και τη μετατρέπει σε πρωτοκολλητή αποφάσεων που θα παίρνονται έξω από τη χώρα μας".

Σχετικά με τα δημοψηφίσματα, τόνισε ότι ήδη με την υπογραφή των Συμφωνιών του Μάαστριχτ, είχε τεθεί αυτό το ζήτημα από το ΚΚΕ και σήμερα έχει αποδειχθεί ότι για τέτοιου είδους βασικά ζητήματα σε όλα ή στα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία συνέχεια αναφέρονται οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, προχωρούν σε δημοψηφίσματα.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα γιατί την πρωτοβουλία για τα δημοψηφίσματα την έχει η κυβέρνηση και σε ορισμένα ζητήματα ειδικές πλειοψηφίες της Βουλής. "Θα έπρεπε, είπε ο Ορ. Κολοζώφ, να έχει τη δυνατότητα από τα κάτω ένας ορισμένος αριθμός ατόμων να παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα, να προτείνει, να ανοίγει τη διαδικασία δημοψηφισμάτων σε μεγάλα σοβαρά ζητήματα, ακόμα και για ορισμένους νόμους που απασχολούν ευρύτερα την κοινή γνώμη".

Στην πρόταση για τη συνταγματική κατοχύρωση της διαβόητης "Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής" αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, υπογραμμίζοντας:

"Γιατί θέλει η κυβέρνηση να οχυρώσει συνταγματικά την ΟΚΕ; Δεν είναι τυχαίο, αφού είμαστε μάρτυρες τελευταία μίας φιλολογίας που μας προέκυψε από τις Βρυξέλλες.

Κοινωνικοί εταίροι, δηλαδή εργάτης, βιομήχανος, μικροαστός, αγρότης ανακατεύονται στο ίδιο τσουβάλι και βγάζουν τον κοινωνικό εταίρο. Καματερό, Κολωνάκι, Περιστέρι, Εκάλη ανακατεύονται και βγαίνει ο κοινωνικός εταίρος. Επίσης, έχει ενταθεί η φιλολογία περί τοπικών κοινωνιών, περί ευρύτερων κοινωνιών. Χάθηκαν από το λεξιλόγιό μας σπουδαίες λέξεις, όπως λαός, εργάτης, υπάλληλος, συνταξιούχος, αγρότης, βιομήχανος. Είναι λέξεις από την πλούσια γλώσσα μας από τα λεξικά. Θέλουν να μας κάνουν όλους κοινωνικούς εταίρους.

Για να μπορέσουν να περάσουν ιδεολογικά ένα στέγαστρο πάνω στον κοινωνικό εταίρο ανακάλυψαν την ΟΚΕ που τα καλύπτει όλα ιδεολογικά. Εάν βάλουμε μία φράση μέσα στο Σύνταγμα, που να λέει ότι δεν υπάρχει πάλη των τάξεων, τότε αυτή θα καταργηθεί; Δεν καταργείται, γιατί αυτή είναι η δομή της κοινωνίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τη συνταγματική κατοχύρωση της ΟΚΕ με την τριμερή ταξική συνεργασία. Δε γίνεται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ