Τρίτη 24 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαζικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Σε Ιταλία, Ευρώπη, Λατινική Αμερική και ΗΠΑ σημειώθηκαν χτες διαδηλώσεις αλληλεγγύης για τα γεγονότα στη Γένοβα

Διαδήλωση στο Μεξικό κατά της Συνόδου των G - 8

Associated Press

Διαδήλωση στο Μεξικό κατά της Συνόδου των G - 8
ΡΩΜΗ.-

Ιταλοί διαδηλωτές, μαχητικά μέλη της Αριστεράς στην πλειοψηφία τους, συγκεντρώθηκαν χτες στις 7 το απόγευμα έξω από το κτίριο της Βουλής στη Ρώμη, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συζήτηση για την αστυνομική επιχείρηση - όνειδος της Γένοβας. Οι διαδηλωτές, παρακολουθούμενοι από «ισχυρή αστυνομική δύναμη», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, με συνθήματα όπως «Φασίστες!», εκατοντάδες διαδηλωτές από συνδικάτα (COBAS) και κόμματα, κυρίως από την Κομμουνιστική Επανίδρυση, ζήτησαν «την άμεση παραίτηση» του υπουργού Εσωτερικών Κλαούντιο Σαγιόλα όπως και του επικεφαλής της αστυνομίας, Τζιάνι ντι Τζενάρο.

Πέρα όμως από την Ιταλία, διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν χτες και σε πολλές ακόμη χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαδήλωση και πορεία προς το Αμερικανικό Προξενείο στο Ρίο ντε Τζανέιρο αλλά και προς την Εθνική Τράπεζα Εργασίας της Βραζιλίας πραγματοποίησαν διαδηλωτές καταγγέλλοντας τη βίαιη πολιτική καταστολής που εφάρμοσαν οι ιταλικές αρχές με αποτέλεσμα το θάνατο του Κάρλο Τζουλιάνι: «G8, αδικία και καταπίεση», ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριαρχούσαν, σύμφωνα με το βραζιλιάνικο κόμβο του Indymedia.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στη Γένοβα πραγματοποιήθηκαν και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικότερα στο Μπέρκλεϊ, στο Πόρτλαντ, στο Ορεγκον, στη Νέα Υόρκη και στο Νάπερβιλ του Ιλινόι.

Στο Λονδίνο της Βρετανίας, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Ιταλίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Ιταλού νέου. Η αστυνομία, που είχε σχηματίσει κλοιό γύρω από το κτίριο, προέβη σε τρεις συλλήψεις διαδηλωτών «για διατάραξη κοινής ησυχίας».

Στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», υπήρξαν «επίθεση και βανδαλισμός» από αγνώστους εναντίον του γραφείου του ιταλικού οργανισμού τουρισμού, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι «επιτιθέμενοι», διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι, ζωγράφισαν γκράφιτι στους τοίχους του γραφείου με τη λέξη «δολοφόνοι». Η αστυνομία της πόλης εμπόδισε εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί με σκοπό να πραγματοποιήσουν πορεία προς την ιταλική πρεσβεία, ενώ δεν αναφέρθηκαν επεισόδια. Οι αρχές εμπόδισαν τους διαδηλωτές με το επιχείρημα ότι «δεν είχαν άδεια» να πραγματοποιήσουν τη διαδήλωση αλληλεγγύης. Στην πόλη Μάλμοε, παράλληλα, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση προς το ιταλικό προξενείο.

Στη Γερμανία, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την ιταλική πρεσβεία του Βερολίνου, αφήνοντας λουλούδια και ανάβοντας κεριά στη μνήμη του Κάρλο Τζουλιάνι. Μάλιστα στη διαδήλωση πήραν μέρος κατά τρόπο μάλλον απρόοπτο και αστυνομικοί (!) που περιφρουρούσαν το κτίριο της πρεσβείας, όπως μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Διαδηλώσεις αναφέρθηκαν ακόμη σε Αυστρία, Γιουγκοσλαβία και Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ