Τρίτη 24 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Είναι συσπειρωμένοι στην καταστολή

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Παπαρήγα, θα ήθελα να σχολιάσετε τη διάψευση της κυβέρνησης ότι έδωσε λίστα με ενόχους.

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορώ να προσθέσω κάτι σ' αυτό; Πέρα από τη σύλληψη, εσείς μας είπατε σήμερα και για τη συμμετοχή αστυνομικών και ανδρών των Μυστικών Υπηρεσιών της Ελλάδας στην Ιταλία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Αν έχετε να μας δώσετε περισσότερα στοιχεία.

- ΑΛ.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Τώρα περιμένετε εσείς η ελληνική κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι είχε ουσιαστική συνδρομή σ' αυτή την καταστολή, που βεβαίως τη σημαία τη σήκωσε η Ιταλία, αλλά είχε τη νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πιο πέρα ακόμη; Δηλαδή, άμα το παραδεχτεί πάει και τέλειωσε, τινάχτηκε στον αέρα.

Δεύτερον, ήδη ο σύντροφος Κώστας Αλυσσανδράκης έβαλε την ουσία του ζητήματος. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στη δημιουργία πανευρωπαϊκών δομών και μηχανισμών καταστολής. Και αυτοί οι μηχανισμοί καταστολής δε γίνονται σε μια μέρα και κακά τα ψέματα ούτε σε εθνικό επίπεδο μπορεί κανείς να έχει την πείρα και τα μέσα να τον οργανώσει.

Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους μηχανισμούς καταστολής. Εγώ σας λέω, τίποτε άλλο να μην έκανε, που έκανε και άλλα, δε χρειάζεται να έχουμε καμία άλλη απόδειξη πάνω σ' αυτό το ζήτημα.

Οσον αφορά τη συμμετοχή Ελλήνων αστυνομικών έχει καταγγελθεί όλες αυτές τις μέρες. Δεν έκανε καμία διάψευση ο κ. Ρέππας, λαλίστατος κατά τα άλλα, καμία διάψευση. Δεν όφειλε να το διαψεύσει; Και μάλιστα ως Κόμμα εμείς το έχουμε ξαναθίξει και σε ανακοίνωσή μας και σε συνεντεύξεις. Δεν έκανε καμία διάψευση - και τι να διαψεύσει;

Συνδρομή είχαν όλες οι χώρες, οι κυβερνήσεις - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και, τέλος, δεν έχετε ακούσει, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφασίζει να γίνει Ευρωπαϊκή Αστυνομία για να διαχειρίζεται - λέει - τις κρίσεις. Ποιες κρίσεις; Πέρα από τα άλλα που επικαλείται ότι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Αστυνομία, τα ναρκωτικά και τους εμπόρους, οι οποίοι μάλλον πληθαίνουν αντί να μειώνονται, δεν τη φοβούνται και πάρα πολύ την Ευρωπαϊκή Αστυνομία, αυτό είναι το κύριο πεδίο δράσης της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας. Ο Ευρωπαϊκός Στρατός, 60.000 ξεκίνησαν, τώρα λέει θα τους πάνε 150.000, ακούγεται. Τα χρησιμοποιούν γι' αυτό το σκοπό. Και νομίζω, γιατί εγώ δεν έχω προλάβει να συζητήσω με τους συντρόφους αναλυτικά, αυτό που ειπώθηκε, ότι είναι μία Αστυνομία οργανωμένη σε στρατιωτική βάση για να αντιμετωπίσει το λαϊκό κίνημα, αυτό πρέπει να κρατήσουμε.

Και μ' αυτή την έννοια, για να πω άλλη μια κουβέντα και να κλείσουμε αυτό το θέμα. Ευρωπαϊκή Ενωση σημαίνει κοινός στρατός, κοινή αστυνομία, κοινή καταστολή, όλα αυτά είναι κοινά. Και εδώ αποδεικνύεται ποιο είναι το πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Και απ' αυτή την άποψη, δεν μπορούμε παρά να απορρίψουμε απόψεις που λένε ότι το αντίπαλο δέος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση συν η Ρωσία. Αντίπαλο δέος ως προς τη διανομή της λείας είναι, αλλά αντίπαλο δέος όσον αφορά τη βαρβαρότητα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι. Εκεί τσακώνονται, πώς να μοιράσουν τα προϊόντα, τα κέρδη και τα κεφάλαια, εκεί τσακώνονται. Αλλά είναι συσπειρωμένοι και συντονισμένοι εναντίον του δικαιώματος που έχουν οι λαοί όχι μόνο να επιλέξουν το δρόμο ανάπτυξης που θέλουν, αλλά και να αλλάξουν το κοινωνικό σύστημα, εάν το θέλουν και το αποφασίσουν.

Τέτοια ζητήματα, τέτοιο πεδίο συζήτησης ανοίγεται σήμερα, ανεξαρτήτως ότι αυτό το κίνημα είναι ακόμα στα πρώτα του βήματα. Δεν έχουμε αυταπάτες, ούτε πλήρως κατοχυρωμένο είναι, ούτε λύθηκαν όλα τα προβλήματα.

Η προοπτική του κινήματος

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια προοπτική έχει αυτό το κίνημα, αν οι «G-8» αύριο αποφάσιζαν να διαλυθεί αυτό το σχήμα ενάντια στο οποίο εκφράστηκε αυτό το κίνημα;

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κοιτάξτε, υπάρχουν ρεύματα μέσα σ' αυτό το κίνημα, μιλάω για τον ηγετικό πυρήνα, δε μιλάω για τον κόσμο που παρακολουθεί αυτό το κίνημα και συμμετέχει. Υπάρχουν ρεύματα που το λένε καθαρά, ότι αντί να έχουμε τους «7 και 1», γιατί να μη μετατραπεί σε παγκόσμια - λέει - αυτοκρατορία και κυβέρνηση η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΠΟΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

Ξέρεις γιατί δε θέλουν αυτή τη «Λέσχη των 7»; Γιατί αυτοί πραγματικά είναι το πολιτικό επιτελείο και το ιδεολογικό επιτελείο του παγκόσμιου καπιταλισμού. Αλλά ένα επιτελείο ιδεολογικό και πολιτικό δε φτάνει, θέλουν το επιτελείο εκείνο που έχει εντελώς μέσα του τους οικονομικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Επομένως εκείνο το ρεύμα το οποίο δεν ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά να βάλει και άλλους παίκτες και θα υπάρξει και ελληνικό ρεύμα που θέλει να βάλει στο παιχνίδι και την Ελλάδα πιο ενεργά, αυτό το ρεύμα πιθανόν να πανηγυρίσει εάν σταματήσουν οι συναντήσεις των «7+1» ή οι συναντήσεις των «20+1». Αλλωστε την ίδια στάση δεν κρατάνε στην Ευρώπη; Οσο, λέει, διευρύνεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, τόσο εξανθρωπίζεται.

Επομένως αυτό το ρεύμα μπορεί να αποχωρήσει και - αν θέλετε - να αποκαλύψει και το πραγματικό του πρόσωπο. Ομως γενικά πιστεύουμε ότι μέσα απ' αυτές, αν θέλετε και απ' αυτή την εσωτερική διαπάλη μέσα σ' αυτό το κίνημα που θα υπάρχει, γιατί δεν μπορεί να μην υπάρξει, εμείς πιστεύουμε ότι τελικά θα μαζικοποιηθεί το πιο ριζοσπαστικό και χειραφετημένο ρεύμα, το οποίο σαφώς δε θεωρούμε ότι θα ταυτίζεται με τις απόψεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Αλλά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα είναι μέσα σ' αυτό το χειραφετημένο ρεύμα.

Κλειδί η άνοδος του εργατικού κινήματος

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με βάση αυτό, φοβάστε την ανάπτυξη αντίρροπων δυνάμεων, αύξηση τέτοιου είδους ρευμάτων;

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Να σας πω. Ας το πω έτσι: Η αστική δημοκρατία προβλέπει και την προσφυγή στη δημιουργία ή αξιοποίηση και τέτοιων φασιστικών ρευμάτων. Ομως δε θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση ότι το λαϊκό κίνημα, το εργατικό κίνημα, πρέπει να υποστείλει τη σημαία ενόψει του κινδύνου ενδυνάμωσης τέτοιων φασιστικών τάσεων.

Εχουμε την εμπειρία του μεσοπολέμου, έχουμε πλούσια εμπειρία, διεθνή, ευρωπαϊκή και στην Ελλάδα που αποδείχτηκε ότι όταν τα λαϊκά μέτωπα - να το πω έτσι - τα λαϊκά κινήματα ήταν αδύνατα ή όταν έκαναν κάποια βήματα προς τα πίσω, για να μην τροφοδοτήσουν τις φασιστικές τάσεις, τότε ο φασισμός δυνάμωνε.

Επομένως σ' αυτή την αναμέτρηση, εμείς θεωρούμε ότι αυτό το κίνημα το ριζοσπαστικό, το αντιιμπεριαλιστικό, το πραγματικά γνησίως προοδευτικό, όσο αναπτύσσεται και μαζικοποιείται, τόσο θα περιθωριοποιεί τις προσπάθειες που γίνονται να χρησιμοποιηθούν και τέτοια φασιστικά ή νεοφασιστικά στοιχεία. Οταν το κίνημα είναι μαζικό, ο φασισμός δεν μπορεί να βρει έδαφος να αναπτυχθεί. Οταν το κίνημα βρίσκεται σε υποχώρηση ή συνθηκολόγηση, τότε μαζικοποιείται το φασιστικό κίνημα, γιατί μπαίνουν μέσα σ' αυτό και τα απογοητευμένα λαϊκά στρώματα.

Συμμαχίες που να φοβίζουν το σύστημα

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Παπαρήγα, μιλήσατε για την πολυχρωμία στη Γένοβα, ταυτόχρονα όμως εστιάσατε και στην ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης σε εθνικό επίπεδο. Αυτό που ήθελα να σας ρωτήσω είναι εάν μετά τη Γένοβα δημιουργούνται νέες συνθήκες, αλλά και υποχρεώσεις για μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων κομμάτων και ρευμάτων της Αριστεράς στην Ελλάδα.

- ΑΛ.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κοιτάξτε, εμείς οι κομμουνιστές και αισθανόμασταν και αισθανόμαστε τη μεγάλη μας υποχρέωση να συμβάλουμε στην ανάπτυξη συμμαχιών - συνεργασιών και ευρύτερων συσπειρώσεων. Διότι δεν έχουμε να κάνουμε με τους «8», με 8 ανθρώπους, με 8 ηγέτες, έχουμε να κάνουμε με τον ιμπεριαλισμό. Και, επομένως, χρειάζονται οι ευρύτερες δυνατές συμμαχίες.

Προσέξτε όμως, στη Γένοβα αυτή η πολυχρωμία υπήρξε - και αυτή η μαζικότητα - ακριβώς διότι δεν επιχειρήθηκαν, στο μέτρο που εγώ έχω καταλάβει, ας το πω και έτσι, τεχνητές συγκολλήσεις και διατεταγμένες σε υπηρεσία συμμαχίες.

Επομένως, πιστεύουμε ότι και σε εθνικό επίπεδο πρέπει αυτό το κίνημα να βοηθήσει στην ανάπτυξη κοινωνικών, κοινωνικοπολιτικών συμμαχιών, τέτοιων συμμαχιών που θα φοβίσουν το σύστημα, θα το αμφισβητήσουν, θα το υποσκάψουν και - αν θέλετε, επειδή υπάρχουν και τα τρέχοντα ζητήματα, δεν είναι μόνο τα γενικά οράματα - που θα βάλουν φρένο στην πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα και που είναι μία πολιτική συνώνυμη και, ας το πω έτσι, πιστό αντίγραφο της γενικότερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του «G-8».

Εάν στην Ελλάδα υπάρχει ελπίδα, είναι ακριβώς γιατί μπορεί να μαζικοποιηθεί αυτό το κίνημα κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ. Και νομίζω ότι αυτό το κίνημα έχει ελπίδα να ενσαρκωθεί και με μορφές κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας.

Αλλά η πολυχρωμία δεν καταργείται βάζοντας το πλυντήριο με χλωρίνη να γίνουν όλα άσπρα. Και το λέω αυτό, γιατί πολλοί οπαδοί της πολυχρωμίας κρύβουν αυτό που λέμε εμείς, ναι στην πολυχρωμία, αλλά έχει και όρια η πολυχρωμία. Πολλοί οπαδοί της πολυχρωμίας δεν ομολογούν ότι θέλουν να βάλουν εκτός - ας το πω - ανοχής απόψεις σαν αυτές που υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Εμείς λέμε καθαρά, πολυχρωμία ναι, αλλά έχει και τα όριά της. Αλλοι μιλάνε για πολυχρωμία, κρύβοντας όμως ότι δε θέλουν να αμφισβητήσει αυτή την αστική νομιμότητα και αυτή τη νομιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ