Τρίτη 24 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οργή, προβληματισμός και καταγγελίες από αντιπολίτευση και ΜΜΕ

ΡΩΜΗ.-

Στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου και στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας μεταφέρθηκε η σκληρή αντιπαράθεση διαδηλωτών και κατασταλτικών δυνάμεων, που αιματοκύλησε τις τελευταίες ημέρες τη Γένοβα. Σύσσωμη η ιταλική αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Κλαούντιο Σκατζιόλα, καλώντας τον να αναλάβει το σύνολο της ευθύνης για τη «φασιστική, δολοφονική, αυταρχική δράση των δυνάμεων καταστολής» καθόλη τη διάρκεια των περασμένων 24ωρών.

Ο επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού της Ελιάς, Φραντσέσκο Ρουτέλι, τόνιζε ότι «μπροστά στα μάτια όλων έλαβε χώρα η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, που δεν κατάφερε να εγγυηθεί τη δημόσια τάξη στη Γένοβα. Ενας νεκρός, εκατοντάδες τραυματίες, μια πόλη κατεστραμμένη, ειρηνικοί διαδηλωτές και χτυπημένοι δημοσιογράφοι: είναι ένας απολογισμός που μιλά από μόνος του». Ο Ρουτέλι ζήτησε την άμεση παραίτηση του Σκατζιόλα, όπως επίσης και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς και οι Πράσινοι. Το ίδιο αίτημα θέτει και η «Κομμουνιστική Επανίδρυση», που ζητά, επίσης, την απομάκρυνση του αρχηγού της Ιταλικής Αστυνομίας, Τζιάνι ντε Τζενάρο. Σύσσωμη η ιταλική αντιπολίτευση, τέλος, ζητά τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα γεγονότα στη Γένοβα.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργικό συμβούλιο σύσσωμο στάθηκε στο πλευρό του Σκατζιόλα, υπογραμμίζοντας ότι έπραξε το καθήκον του. Μάλιστα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ρόκο Μπουτιλιόνι, χαρακτήριζε «άψογους επαγγελματίες» τις ιταλικές δυνάμεις καταστολής, προκαλώντας ακόμη περισσότερο την εξοργισμένη κοινή γνώμη, τόσο της Ιταλίας όσο και της υφηλίου.

Ο ίδιος ο Σκατζιόλα, μιλώντας στη Βουλή, υπεραμύνθηκε των επιλογών του, αλλά προτίμησε να αφήσει μόνο του τον αρχηγό της Αστυνομίας, όσον αφορά στην αιματηρή εισβολή των ιταλικών δυνάμεων στην έδρα του Γραφείου Τύπου του «Κοινωνικού Φόρουμ» και στα παρακείμενα καταλύματα των διαδηλωτών. Ο Κλαούντιο Σκατζιόλα υποστήριξε ότι «δε γνώριζε τίποτε γι' αυτό» και ότι την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο Τζιάνι ντε Τζενάρο. Από την πλευρά του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φρόντισε να αφήσει «αιχμές» για τους προκατόχους του, τονίζοντας ότι ο ντε Τζενάρο έγινε αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας επί διακυβέρνησης της Ελιάς.

Με την αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πολιτική σκηνή της χώρας ασχολείται, κυρίως, ο χτεσινός ιταλικός Τύπος, όπου κυριαρχούν τα πολυσέλιδα αφιερώματα στα γεγονότα που σημάδεψαν τη Γένοβα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τόσο οι μεγάλες ιταλικές εφημερίδες «La Repubblica», «La Stampa», «L' Unita», «Il Manifesto», όπως επίσης και τηλεοπτικά δίκτυα αναφέρονται εκτενώς στη δράση αστυνομικών με πολιτικά μέσα στις γραμμές των διαδηλωτών και φιλοξενούν τις εκτενείς καταγγελίες οργανώσεων, του «Κοινωνικού Φόρουμ» και διαδηλωτών, αλλά και φωτογραφιών που αποδεικνύουν ότι μεγάλο μέρος των επεισοδίων, που πυροδότησαν και το αιματοκύλισμα, προκλήθηκε από προβοκάτορες. Αλλωστε, όλες τις προηγούμενες ημέρες, οι τίτλοι ήταν μάλλον ενδεικτικοί του κλίματος: «Τραγωδία», «Ανοιχτός Πόλεμος» κ.ά.

«Ο θάνατος του διαδηλωτή μπορεί να στρέψει ολοκληρωτικά τον κόσμο ενάντια στις πολυδάπανες και υπερβολικά προστατευμένες συνόδους» προειδοποιεί η βρετανική εφημερίδα «Guardian», τονίζοντας ότι «θα έπρεπε οι ηγέτες της "G8" να έχουν αντιληφθεί ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι εξοργίζονται από αυτού του είδους τα καρναβάλια». «Ελάχιστα πράγματα αποφάσισε η G8» επισημαίνουν οι «Financial Times», που θέτουν το ερώτημα γιατί πραγματοποιούνται άνευ λόγου τέτοιες πολυδάπανες σύνοδοι, ενώ οι «Times» υποστηρίζουν ότι «οι ηγέτες θα πρέπει να αποδείξουν την πολιτική χρησιμότητα των συνόδων και της G8». «Επονείδιστη» χαρακτηρίζει τη σύνοδο η γαλλική «Liberation» αποκαλώντας «θλιβερό» τον απολογισμό της, από όλες τις απόψεις ενώ η «Figaro» εκτιμά ότι η «G8» «έχασε τη μάχη της Γένοβας». Για ολικό «εκτροχιασμό» κάνει λόγο η «L' Humanite» και για φιάσκο η «Aujourd'hui».

  • Η κηδεία του δολονημένου 23χρονου διαδηλωτή Κάρλος Τζουλιάνι θα πραγματοποιηθεί στη Γένοβα την Τετάρτη, «σεμνά, απλά, χωρίς λουλούδια, σημαίες και φωνές, όπως θα ήθελε ο ίδιος», ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ