Τρίτη 24 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διπλωματική επίθεση εξαπέλυσε η Τουρκία

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η Τουρκία έχει εξαπολύσει διπλωματική επίθεση όχι μόνο προς την κατεύθυνση των ισλαμικών χωρών, αλλά και προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μιλώντας, μετά τα αποκαλυπτήρια μνημείου στη Δερύνεια, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η Τουρκία δεν απειλεί μόνο, αλλά εργάζεται συντονισμένα και μεθοδευμένα, για αυτό χρειάζεται πολλή δουλειά από δικής μας πλευράς. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πρόσθεσε, ότι για τη θετική για την Κύπρο έκθεση , διάφοροι βουλευτές πρότειναν πληθώρα αλλαγών προς την κατεύθυνση της χειροτέρευσης των θέσεων και της προσέγγισης με την Τουρκία. Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Ντενκτάς θα επανέλθει στις συνομιλίες, θα επιμείνει στις διχοτομικές του θέσεις και απόψεις, γεγονός το οποίο, πρόσθεσε, δεν οδηγεί σε πραγματικό σπάσιμο του αδιεξόδου και επίλυση του προβλήματος.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη για εγρήγορση, συλλογικότητα, πρόβλεψη και προληπτική πολιτική.

... και πολύ χρήμα

Η Αγκυρα ρίχνει εκατομμύρια λίρες στο πεδίο της προπαγάνδας κινητοποιώντας μηχανισμούς σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη. Με στόχο να «περάσει» τη στρατηγική της στο Κυπριακό και τα ευρωπαϊκά, η Τουρκία έχει επιστρατεύσει οίκους δημοσίων σχέσεων, οι οποίοι ασχολούνται με μια σειρά ζητήματα που αφορούν τα ευρύτερα τουρκικά συμφέροντα.

Ερευνα της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει πως ένας από τους μεγαλύτερους οίκους στις ΗΠΑ, ο Patton Baggs στις ΗΠΑ (με 2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως πλην των εξόδων) έχει αναλάβει το βασικό βάρος της τουρκικής προπαγάνδας, επιστρατεύοντας πρώην αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, δικηγόρους, συμβούλους κ.ά.

Παράλληλα, έχουν επιστρατευτεί άλλοι οίκοι οι οποίοι, πέραν από τα λεγόμενα εθνικά θέματα, ασχολούνται και με τη βελτίωση της εικόνας της Τουρκίας καθώς και των αξιωματούχων της στον αμερικανικό χώρο.

Βασικός πυρήνας της πολιτικής τους προπαγάνδας, αποτελούν τα τελευταία χρόνια οι έδρες τουρκικών σπουδών σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Υπολογίζεται ότι η Τουρκία διαθέτει γύρω στα 35 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη χρηματοδότηση των εδρών αυτών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την έκδοση βιβλίων και άλλου υλικού, με τα οποία προωθούνται οι τουρκικές θέσεις. Ενδεικτικό της τουρκικής «επίθεσης» στο θέμα των πανεπιστημίων είναι και το γεγονός ότι αξιοποιεί την αδυναμία της ελληνικής πλευράς στο πεδίο αυτό και σε μια σειρά από περιπτώσεις αντικατέστησε έδρες ελληνικών σπουδών, που αφέθηκαν χωρίς χρηματοδότηση.

Δηλώσεις Ετσεβίτ

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το δεύτερο κανάλι της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, ο Ετσεβίτ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η στάση του ΟΗΕ στο Κυπριακό είναι αντικειμενική, είπε ότι «θα ήταν καλύτερα να μην αναμειγνύεται. Σε περίπτωση που δεν αναμειγνύονταν στο Κυπριακό ο ΟΗΕ και άλλα κράτη, δε θα υπήρχε πρόβλημα Κύπρου».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε «ανησυχία» για το «ενδεχόμενο να αναπτυχθεί στην Κύπρο διεθνής στρατιωτική δύναμη» και τόνισε «η Ελλάδα έχει μετατρέψει τη Νότια Κύπρο σε στρατιωτική βάση. Αυτό είναι ανησυχητικό».

Ο Ι. Κασουλίδης

Απαντώντας στις δηλώσεις Ετσεβίτ ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης παρατήρησε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επιμένει στη θεωρία ότι έλυσε το Κυπριακό πρόβλημα το 1974.

Οπότε, σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, ασφαλώς εξαιτίας των ενεργειών του και των ενεργειών του στρατού κατοχής, νιώθει ντροπή όταν βλέπει τη διεθνή κοινότητα να αναμειγνύεται με στόχο να αποκαταστήσει τη διεθνή έννομη τάξη, την οποία ο ίδιος έχει καταστρατηγήσει και συνεχίζει να καταστρατηγεί. Ο κ. Κασουλίδης προέβη στις δηλώσεις αυτές στη Λεμεσό, έπειτα από μνημόσυνο του φονευθέντος κατά την τουρκική εισβολή Πανίκου Πουργουρίδη και άλλων πεσόντων.

Νέος πρόεδρος στο ΚΙΣΟΣ

Αφετηρία εισόδου στην καινούρια εποχή, χαρακτήρισε ο νέος πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου το προχθεσινό εκλογικό συνέδριο του Κινήματος, προσθέτοντας ότι το συνέδριο έδωσε μήνυμα ενότητας, σοβαρότητας και ευθύνης. Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η επιταγή που αναφύεται από το συνέδριο είναι η ανάγκη για κοινή ενωτική πορεία, συμπόρευση και αξιοποίηση όλων των στελεχών για ένα καλύτερο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ