Τρίτη 24 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ελπιδοφόρο μήνυμα

Πράγματι, ένα φάντασμα, αυτό το ένα και μοναδικό φάντασμα που τρομοκρατεί ενάμιση αιώνα τώρα τους καπιταλιστές και το γύρω από αυτούς συρφετό, πλανιέται ξανά πάνω, όχι μόνο, από την Ευρώπη... Ο αυτοματισμός με τον οποίο έσπευσαν τα ελεγχόμενα από τον ιμπεριαλισμό διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα τοπικά ιδεολογικά παρακλάδια τους, να σβήσουν την ίδια την πρωτόγνωρη διαδήλωση στη Γένοβα και ούτε λίγο - ούτε πολύ να την παρουσιάσουν ως ένα ακόμα - έστω ματωμένο αυτή τη φορά - παιγνίδι με κλέφτες και αστυνόμους, δείχνει καθαρά πως το μήνυμα ελήφθη. Δέκα χρόνια μετά την αντεπανάσταση αυτό που τραγούδησαν ξανά και ξανά κοντά 300.000 διαδηλωτές ήταν το «παντιέρα ρόσα» και μάλιστα με ένταση στο «εβίβα κομμουνίσμο»! Η εκδίκηση της ιστορίας έχει κι αυτή χρώμα.

Είχαν σπεύσει διάφοροι να ξορκίσουν το «κακό» ονομάζοντας αυτό το κίνημα απλώς «πολύχρωμο», ελπίζοντας έτσι να προλάβουν τα όλα και πιο έντονα αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά που άρχισε να αποκτά. Το περιόρισαν στο χαρακτηρισμό «αυθόρμητο» για να αποτρέψουν τον πραγματικά υπαρκτό κίνδυνο να εκφραστεί οργανωμένα και με προσανατολισμό η «κοινωνική έκρηξη» που δέκα χρόνια τώρα προσπαθούν να αποτρέψουν. Του έδωσαν και όνομα, άχρωμο: «κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση», απέφυγαν σαν το «διάολο το λιβάνι» να δείξουν την αντίθεση και την εναντίωσή του στον καπιταλισμό και θέλησαν να επιβάλουν ως αίτημα το ανέξοδο «ο άνθρωπος πάνω απ' τα κέρδη». Ωσπου ήρθαν οι 300.000 διαδηλωτές να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Και συνέβη το αναπόφευκτο: Η ίδια η διαδήλωση, το μεγαλείο και το πραγματικό χρώμα της εξαφανίστηκαν από τις οθόνες. Στη θέση της προβάλλουν ξανά και ξανά διάφορες καρικατούρες. Κι ακολουθούν πάντα στο επίπεδο της καρικατούρας εκτιμήσεις για την καλή Ευρώπη που διαδηλώνει ενάντια στους κακούς Αμερικάνους. Κι ας ήταν τόσο πρόδηλα «παγκοσμιοποιημένη» η σιδερένια φτέρνα της καταστολής που χρησιμοποιήθηκε.

Το μήνυμα, πλέον, πλανιέται στον αέρα: Εκφράζει τη θέληση ευρύτατων λαϊκών - εργατικών μαζών, μια ανερχόμενη λαϊκή αφύπνιση, για πάλη ενάντια στο διεθνή καπιταλισμό. Το μήνυμα ταξιδεύει από χώρα σε χώρα δίνοντας δύναμη για μεγαλύτερη ανάπτυξη της πάλης και σε εθνικό επίπεδο. Τροφοδοτεί με νέες δυνάμεις αυτήν την πάλη, όπως η ίδια τροφοδότησε και τη διεθνή κινητοποίηση. Η διαδήλωση τυπικά ολοκληρώθηκε στη Γένοβα. Στην πράξη συνεχίζεται σ' όλο το κόσμο με χαρακτηριστικά μιας νέας αντεπίθεσης.

Οι κομμουνιστές, ειδικά το ΚΚΕ, με καταγραμμένη τη θετική συμβολή τους στη διαδήλωση, επεξεργάζονται ήδη αυτήν την εμπειρία για να χαράξουν τα επόμενα βήματα. Με ακόμα πιο ενισχυμένη τη βεβαιότητα ότι ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται. Η βαρβαρότητα που εκφράστηκε στη Γένοβα δεν τσάκισε μόνο κορμιά. Τσαλάκωσε και διάφορες διαχειριστικές λογικές που προσπαθούν να ποδηγετήσουν ένα κίνημα που δε ζητά πια κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις, αλλά αμφισβητεί συνολικά τον καπιταλισμό. Η διαδήλωση στη Γένοβα είναι ήδη μία θετική παρακαταθήκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ