ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Η κυβερνητική ολιγωρία προκάλεσε την κατολίσθηση

Στην κόψη του ξυραφιού η διάθεση των απορριμμάτων της Αττικής, αφού καρκινοβατεί η υλοποίηση του σχεδιασμού για την κατασκευή τριών νέων ΧΥΤΑ

Το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και δίπλα το βουνό με τα σκουπίδια. Η κατολίσθηση προκάλεσε τις καταστροφές
Το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και δίπλα το βουνό με τα σκουπίδια. Η κατολίσθηση προκάλεσε τις καταστροφές
Η προχτεσινή κατολίσθηση τμήματος του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Ανω Λιοσίων, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της, αλλά και σημαντικές ζημιές στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης, ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και την εγκληματική της ολιγωρία στην εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων στο Νομό Αττικής.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, ο σοβαρότερος παράγοντας για την πρόκληση της κατολίσθησης ήταν το γεγονός της καθυστέρησης της υλοποίησης του σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων (έπρεπε ήδη να έχουν κατασκευαστεί άλλοι τρεις Χώροι Υγειονομικής Ταφής στην Αττική), με αποτέλεσμα, λόγω του κορεσμού του ΧΥΤΑ, τα απορρίμματα να σωρεύονται σε χώρους με μεγάλο ύψος και απότομες κλίσεις. Το γεγονός αυτό με την επίδραση και άλλων παραγόντων, όπως οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, η λάσπη από την Ψυττάλεια που έπεφτε στο σημείο αυτό και μείωσε τις τριβές του όγκου των απορριμμάτων και η πρόσφατη φωτιά που ξέσπασε στο σημείο, με αποτέλεσμα τα μπάζα που έπεσαν για να σβήσει να αυξήσουν υπέρμετρα το φορτίο, συντέλεσαν σωρευτικά στην εκδήλωση της κατολίσθησης. Σημειώνεται ότι στο σημείο του ΧΥΤΑ που σημειώθηκε η κατολίσθηση εδώ και ενάμιση μήνα δεν έπεφταν πια σκουπίδια.

Η κατολίσθηση είχε αποτέλεσμα να σκεπαστεί ένα μέρος της εισόδου του εργοστασίου ανακύκλωσης, ο υποσταθμός ρεύματος του εργοστασίου και να υποχωρήσει η γωνία ενός υποστέγου του συγκροτήματος. Από θαύμα, πάντως, δε θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, καθώς την ώρα εκείνη δεν περνούσαν απορριμματοφόρα...

Σύμφωνα με παράγοντες του ΕΣΔΚΝΑ, ακόμη και αν δεν είχε δημιουργηθεί το πρόβλημα της κατολίσθησης ο ΧΥΤΑ είναι κορεσμένος και μπορεί να δεχτεί τα σκουπίδια της Αττικής μόνο για ενάμιση ακόμη μήνα. Τα σκουπίδια θα έπρεπε ήδη να είχαν αρχίσει να πέφτουν στην επέκταση του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη τα έργα υποδομής για τη λειτουργία της, καθώς στο χώρο βρίσκεται ένα σπαστηροτριβείο, το οποίο συνεχίζει αυθαίρετα τη λειτουργία του!..

Σήμερα αναμένεται εμπειρογνώμονες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΕΣΔΚΝΑ να γνωμοδοτήσουν αν μπορεί να συνεχιστεί με ασφάλεια η απόρριψη των σκουπιδιών σε δύο σημεία του ΧΥΤΑ. Ακόμη όμως και αυτό να συμβεί, το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής δεν παύει να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, καθώς δεν προχωρά ο συνολικός σχεδιασμός, με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης...

Οι εργαζόμενοι

Για το θέμα ο Γ. Στρατηγός, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ), δήλωσε στο «Ρ»: «Εγινε μια βαθιά κατολίσθηση στο χώρο του ΧΥΤΑ, όπου τα σκουπίδια είχαν συσσωρευτεί σε μεγάλο ύψος, λόγω των βροχοπτώσεων και της συσσώρευσης υδάτων στον πυθμένα του. Το γεγονός οφείλεται στην αδιαφορία της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ να χωροθετήσουν τρεις νέους ΧΥΤΑ, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του ΕΣΔΚΝΑ. Επίσης, η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ έχει σημαντικές ευθύνες γιατί ολιγώρησε να αναθέσει το έργο της κατασκευής του νέου ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση του υπάρχοντος και την κατάρρευση. Η όλη εξέλιξη είναι σαφώς σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και αν το περιστατικό είχε συμβεί άλλη μέρα και ώρα πιθανόν να θρηνούσαμε και θύματα».

Ο δήμαρχος Α. Λιοσίων

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων, Ν. Παπαδήμας, για μια ακόμη φορά ζήτησε την οριστική απομάκρυνση της χωματερής και τη μεταφορά της σε άλλο σημείο. Εκανε λόγο για «ακραίο φαινόμενο» και, παράλληλα, επανέλαβε πως η χωματερή δεν μπορεί να δέχεται 5.000 τόνους απορριμμάτων, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Για τη συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής ο Ν. Παπαδήμας είπε πως είναι απαραίτητη η ασφάλεια των εργαζομένων, η εξασφάλιση από ειδικούς εμπειρογνώμονες ότι δε θα υπάρξει συνέχεια των κατολισθήσεων και η εξασφάλιση ότι δε διατρέχουν κίνδυνο οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του δήμου από τους ρύπους και το βιοαέριο της χωματερής. Τέλος, ζήτησε την αναθεώρηση των σχέσεων του ΕΣΔΚΝΑ και του Δήμου Ανω Λιοσίων, ώστε να ανακοινωθούν σύντομα νέοι χώροι υγειονομικής ταφής και να υπάρξει οριστική απομάκρυνση της χωματερής από το δήμο, βάσει χρονοδιαγράμματος. Ισχυρίστηκε, επίσης, πως δεν επιθυμεί άλλα προβλήματα, «με οποιοδήποτε αντάλλαγμα».

  • Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων καλεί τους δημότες να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια στους δρόμους της πόλης.
Ερωτηματικά για τα επεισόδια στην Πάτρα

«Πεδίο μάχης» ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και ΜΑΤ το κέντρο της μετά το καρναβάλι

Εκτεταμένα επεισόδια με δεκάδες τραυματισμούς και σοβαρές καταστροφές ακολούθησαν τη μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού στην Πάτρα. Αρχισαν λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα στο κέντρο της πόλης, υποτίθεται από συμπλοκές μεταξύ οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, αλλά γρήγορα επεκτάθηκαν και κράτησαν όλη τη νύχτα, προκαλώντας έντονα ερωτηματικά για την ταυτότητα και τις επιδιώξεις αυτών που τα προκάλεσαν. Στο συμπέρασμα για σχεδιασμένα επεισόδια συνηγορεί και το γεγονός ότι το πρωί του Σαββάτου άγνωστος τηλεφώνησε στα γραφεία της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» στη Θεσσαλονίκη και προειδοποίησε ότι θα γίνουν επεισόδια στο καρναβάλι. Στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα γράφει ότι «ειδοποιήθηκε η Αστυνομία για το τηλεφώνημα», αλλά η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας ισχυρίζεται πως δεν ενημερώθηκε από κανέναν γι' αυτό το περιστατικό.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως τα επεισόδια άρχισαν μετά από συμπλοκή οπαδών του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, που είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Ομως ανάμεσά τους ήταν κουκουλοφόροι που άρχισαν αμέσως να σπάζουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, ενώ στη συνέχεια έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν πολύ γρήγορα καθώς στο στόχαστρο μπήκαν άνθρωποι, καταστήματα και αυτοκίνητα, ενώ ακολούθησε και πετροπόλεμος με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών. Το κέντρο της Πάτρας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και ΜΑΤ. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, πολλά καταστήματα καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν, βιτρίνες τραπεζών έσπασαν, ένα φορτηγάκι εταιρίας κινητής τηλεφωνίας κάηκε ολοσχερώς, πόρτες εισόδων πολυκατοικιών γκρεμίστηκαν.

Η Αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές υπόπτων από τους οποίους οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ 15 κρατήθηκαν στην Ασφάλεια. Χτες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα της Πάτρας όπου τους αποδόθηκαν κατηγορίες για φθορά ξένης περιουσίας, εμπρησμό, σύσταση συμμορίας, εξύβριση κ.ά. Ομως οι κατηγορίες θα αποδοθούν προσωπικά αύριο Πέμπτη λόγω του μεγάλου όγκου της δικογραφίας όπως είπε ο εισαγγελέας. Ως τότε θα παραμείνουν στα κρατητήρια της Ασφάλειας, ενώ σε δύο από αυτούς θα αποδοθούν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η πλειοψηφία των συλληφθέντων, ηλικίας 18 έως 25 χρόνων, είναι φοιτητές από την Αθήνα.

Δικάζονται για «γκαζάκια»

Τρία άτομα παραπέμπονται στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για γκαζάκια που φέρεται ότι έβαλαν στην είσοδο του γραφείου του υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου και σε χώρο στάθμευσης του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς που βρίσκεται στην Εθνικής Αμύνης.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ο Θ. Τράιος παραπέμπεται να δικαστεί επειδή τοποθέτησε γκαζάκια στο γραφείο του Ευαγ. Βενιζέλου τον Απρίλη του 2002. Ακόμη παραπέμπονται να δικαστούν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο οι Ευαγ. Σμυρλής και Ν. Λαμπάδας, καθώς φέρονται ότι προσπάθησαν να πετάξουν βόμβες «μολότοφ» σε χώρο της ΔΕΘ την ημέρα του Πολυτεχνείου.

«Μαγειρέματα» στην ΤΕΔΚΝΑ

Για δεύτερη φορά αναβλήθηκαν χτες οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου και Εκτελεστικής Επιτροπής της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, καθώς δεν προσήλθαν τα προσκείμενα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Θυμίζουμε πως στο ΔΣ οι παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν από 10 έδρες και μία ο ΣΥΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει κεντρική συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για τις εκλογές στα ανώτατα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Ομως, απ' ότι φαίνεται, περιμένουν πρώτα τις εκλογές στην Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), όπου η καθοριστική ψήφος του ΣΥΝ ανήκει στο νομάρχη Χανίων Γ. Κατσανεβάκη, που τον θεωρούν «Μητσοτακικό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ