Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερωτηματικά για τα επεισόδια στην Πάτρα

«Πεδίο μάχης» ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και ΜΑΤ το κέντρο της μετά το καρναβάλι

Εκτεταμένα επεισόδια με δεκάδες τραυματισμούς και σοβαρές καταστροφές ακολούθησαν τη μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού στην Πάτρα. Αρχισαν λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα στο κέντρο της πόλης, υποτίθεται από συμπλοκές μεταξύ οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, αλλά γρήγορα επεκτάθηκαν και κράτησαν όλη τη νύχτα, προκαλώντας έντονα ερωτηματικά για την ταυτότητα και τις επιδιώξεις αυτών που τα προκάλεσαν. Στο συμπέρασμα για σχεδιασμένα επεισόδια συνηγορεί και το γεγονός ότι το πρωί του Σαββάτου άγνωστος τηλεφώνησε στα γραφεία της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» στη Θεσσαλονίκη και προειδοποίησε ότι θα γίνουν επεισόδια στο καρναβάλι. Στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα γράφει ότι «ειδοποιήθηκε η Αστυνομία για το τηλεφώνημα», αλλά η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας ισχυρίζεται πως δεν ενημερώθηκε από κανέναν γι' αυτό το περιστατικό.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως τα επεισόδια άρχισαν μετά από συμπλοκή οπαδών του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, που είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Ομως ανάμεσά τους ήταν κουκουλοφόροι που άρχισαν αμέσως να σπάζουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, ενώ στη συνέχεια έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν πολύ γρήγορα καθώς στο στόχαστρο μπήκαν άνθρωποι, καταστήματα και αυτοκίνητα, ενώ ακολούθησε και πετροπόλεμος με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών. Το κέντρο της Πάτρας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και ΜΑΤ. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, πολλά καταστήματα καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν, βιτρίνες τραπεζών έσπασαν, ένα φορτηγάκι εταιρίας κινητής τηλεφωνίας κάηκε ολοσχερώς, πόρτες εισόδων πολυκατοικιών γκρεμίστηκαν.

Η Αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές υπόπτων από τους οποίους οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ 15 κρατήθηκαν στην Ασφάλεια. Χτες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα της Πάτρας όπου τους αποδόθηκαν κατηγορίες για φθορά ξένης περιουσίας, εμπρησμό, σύσταση συμμορίας, εξύβριση κ.ά. Ομως οι κατηγορίες θα αποδοθούν προσωπικά αύριο Πέμπτη λόγω του μεγάλου όγκου της δικογραφίας όπως είπε ο εισαγγελέας. Ως τότε θα παραμείνουν στα κρατητήρια της Ασφάλειας, ενώ σε δύο από αυτούς θα αποδοθούν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η πλειοψηφία των συλληφθέντων, ηλικίας 18 έως 25 χρόνων, είναι φοιτητές από την Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ