Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Σύμβολο υπέρτατης θυσίας και ηρωισμού

Εκδήλωση αντιστασιακών στο Λαύριο

Αγωνιστές που βρέθηκαν στο κολαστήριο της Μακρονήσου, νέοι που θέλησαν να μάθουν για τη μεγάλη σφαγή που έχει καταγραφτεί στην ιστορία του εμφυλίου πολέμου, αλλά και απλοί πολίτες που ήρθαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες, βρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε, την Κυριακή το πρωί, στο χώρο του Μνημείου στο Λαύριο, η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Λαυρίου.

Στη σεμνή εκδήλωση μνήμης και τιμής, κατέθεσαν στεφάνια Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από την Αθήνα, η ΠΕΚΑΜ, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ανδρέας Μέντης, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Δήμαρχος Λαυρίου, ο Δημήτριος Λουκάς και οι πρώην Δήμαρχοι, Κώστας Πόκας και Σταύρος Παπασταυρόπουλος.

Συγκλονιστική εξελίχτηκε, λίγο αργότερα, η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαυρίου, όταν ο εκπρόσωπος της ΠΕΚΑΜ και πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της, Ν. Μανδράκος, με «ζωντανή αφήγηση» αναφέρθηκε στα τρομερά γεγονότα του «μαύρου» διημέρου της 29ης Φεβρουαρίου και 1ης Μαρτίου 1948, οπόταν 350 άοπλοι αγωνιστές της Αντίστασης, κρατούμενοι κομμουνιστές δολοφονήθηκαν, εν ψυχρώ, υπό τις εντολές του συνταγματάρχη Μπαϊρακτάρη, βάφοντας κόκκινο το χώμα της Μακρονήσου.

Κλείνοντας τη συγκλονιστική αφήγησή του που ξύπνησε μνήμες και έκανε πολλούς από τους παρευρισκόμενους να δακρύσουν, ο ομιλητής παρακάλεσε τους παρευρισκόμενους να συνεχίσουν τις έρευνες για την ανεύρεση της ταυτότητας πολλών νεκρών που ακόμα και σήμερα, παραμένουν άγνωστα τα ονόματά τους.

Σύντομο χαιρετισμό, απηύθυνε ο δήμαρχος Λαυρίου, Δημήτριος Λουκάς, που ευχήθηκε να πάρει η Μακρόνησος, με τη βοήθεια της πολιτείας, τη θέση που της αξίζει. Ενώ τόνισε πως η Δημοτική Αρχή σκέφτεται να προσθέσει στο μάθημα της ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία του Δήμου όλα τα γεγονότα της Μακρονήσου που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη την περίοδο 1947 έως και 1955, όπου κρατήθηκαν περίπου 100.000 αγωνιστές.

Χαιρετίζοντας, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ανδρέας Μέντης, τόνισε πως η Μακρόνησος «είναι ένα κεφάλαιο της ιστορίας του τόπου μας συνδεδεμένο άμεσα με τον Εμφύλιο μα περισσότερο με τον ιμπεριαλισμό και την αμερικανοκρατία στην Ελλάδα». Αφού ανέφερε ότι και σήμερα οι υπεύθυνοι σιωπούν, επισήμανε πως «ο ελληνικός λαός γνώρισε από την εποχή εκείνη, το πιο άγριο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού». Τέλος, δεν παρέλειψε να θυμίσει τη στάση της κυβέρνησης στο γιουγκοσλαβικό πόλεμο, στο Αφγανιστάν και, τώρα, στο Ιράκ στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καλώντας σε αντίσταση σ' αυτήν την πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ