Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεύτερη βδομάδα με κατάλογο μαρτύρων

Με την εκφώνηση του καταλόγου των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης άρχισε χτες το πρωί η δεύτερη εβδομάδα της δίκης των 19 φερόμενων μελών της «17Ν». Οι περισσότεροι από τους μάρτυρες κατηγορίας ήταν απόντες. Στο δικαστήριο είχαν προσέλθει η κόρη του Παύλου Μπακογιάννη Αλεξία και ο αδελφός του, Νίκος Μπακογιάννης, ο Παναγιώτης Ταρασουλέας και η σύζυγός του Ελπίδα, η μητέρα του Θ. Αξαρλιάν Σταυρούλα Αξαρλιάν και η χήρα του Μιχάλη Βρανόπουλου Σοφία - Ιουλία. Στο δικαστήριο δε βρισκόταν κανένας από τους Τούρκους και Αμερικανούς υπηκόους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας, ενώ από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες που φέρουν τους κωδικούς Α1 και Β1, ο πρώτος στο άκουσμα του κωδικού του δήλωσε «παρών», γεγονός που προκάλεσε σύγχυση. Αμέσως το λόγο πήρε η συνήγορος της οικογένειας Περατικού, Ελίζα Βόζενμπεργκ, η οποία ζήτησε οι εν λόγω μάρτυρες να μη μιλήσουν, διότι είναι υπό καθεστώς προστασίας. Αντίθετα ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Μ. Μαργαρίτης απάντησε ότι, σύμφωνα με το νόμο, αν ζητηθεί, θα γίνουν γνωστά τα στοιχεία τους.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου εκφώνησε επίσης τα ονόματα 230 μαρτύρων υπεράσπισης, ενώ, όπως ανακοινώθηκε από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, η λίστα των μαρτύρων τους θα συμπληρωθεί.


Eurokinissi

Τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο θα υπερασπιστούν περίπου 35 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων είναι ο καθηγητής Ευτύχης Μπιτσάκης, ο Κώστας Ζουράρις, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Βένιος Αγγελόπουλος, ο Δημήτρης Σκαρπαλέζος, η σύντροφος του κατηγορούμενου Μαρί Πεϊνό και συγγενικά της πρόσωπα, καθώς και αρκετοί Γάλλοι υπήκοοι.

Τον Θεολόγο Ψαραδέλη θα υπερασπιστούν περίπου 30 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων είναι γνωστοί Γάλλοι τροτσκιστές, όπως ο ευρωβουλευτής Αλεν Κριβίν, αλλά και Ελληνες όπως οι Νταβανέλος Αντώνης, Αναστασιάδης Τάσος, Βρανάς Ρούσος, Γεωργούλας Μπάμπης, Παπαμιχαήλ Γιάννης, Παπανικολάου Θύμιος, Φελέκης Γιάννης.

Οσον αφορά στους μάρτυρες που προτείνονται από τον Γιάννη Σερίφη, ανάμεσά τους είναι και τα ονόματα του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, του Μανώλη Γλέζου, του Δ. Στρατούλη, του Γ. Ρούση, του Γρηγόρη Καλομοίρη, του Χρήστου Χαλαζιά, του Σωτήρη Γεωργόπουλου, του Ρήγα Αξελού, του Γιώργου Σαγιά, του Θεόδωρου Δρίτσα, του Αλέκου Βερναδάκη, του Αργύρη Τσακαλία κ.ά.

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος πρότεινε σχεδόν 15 μάρτυρες, αρκετοί από τους οποίους είναι μέλη του δικτύου για την υπεράσπιση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού, του Δημήτρη Κουφοντίνα, του Ηρακλή Κωστάρη, του Κώστα Καρατσώλη, του Παύλου Σερίφη και του Κώστα Τέλιου δεν έχουν παραδώσει μέχρι στιγμής στο δικαστήριο λίστα με προτεινόμενους μάρτυρες.

Το σύνολο των μαρτύρων - κατηγορίας και υπεράσπισης - υπολογίζεται ότι θα πλησιάσει τους 500.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ