Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΑΘΗΝΑ 2004»
Παιχνίδια δισεκατομμυρίων στις πλάτες των εργαζομένων

Αποκαλυπτικό το πόρισμα της Τριμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής για τα οικονομικά της «Αθήνα 2004». Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης. Υπέρογκες δαπάνες και αποζημιώσεις τις οποίες προκαλούν απ' ευθείας αναθέσεις προμηθειών και αδιαφανείς διαδικασίες προσλήψεων που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι

Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες κυρίως για την κυβέρνηση, αλλά και την ηγεσία της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» προκύπτουν από στοιχεία που αποκαλύπτει ο «Ρ» και αφορούν τον οικονομικό έλεγχο της εταιρίας για το έτος 2000. Υπέρογκες δαπάνες, παράνομες προσλήψεις με μισθούς που αντιστοιχούν σε μισθούς δεκάδων εκατοντάδων εργατών στα Ολυμπιακά έργα, απολύσεις στελεχών που συνοδεύονται από αποζημιώσεις δεκάδων εκατοντάδων εκατομμυρίων και απ' ευθείας αναθέσεις, είναι μερικά από τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν πολιτικές που θα επιβαρύνουν την τσέπη των εργαζομένων, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Οι θιασώτες του «μεγάλου, του ωραίου και του αληθινού» που - ως αρμόδιοι για τη διοργάνωση των αγώνων - καλούν τους Ελληνες εργαζόμενους να κάνουν θυσίες, προκειμένου να πετύχει το εγχείρημα, είναι ακριβώς οι ίδιοι που απλόχερα μοιράζουν τα εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που οι εργάτες που κατασκευάζουν τα Ολυμπιακά έργα αναγκάζονται να απεργούν απλά και μόνο για να πληρωθούν τους μισθούς πολλών μηνών και για να εξασφαλίσουν κάποια κράνη για την προστασία της ζωής τους που κοστίζουν 5-10 ευρώ!

Τα στοιχεία που αποκαλύπτει ο «Ρ» αφορούν στον οικονομικό έλεγχο της εταιρίας για το έτος 2000, από τριμελή επιτροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με βάση το συστατικό νόμο της «Αθήνα 2004», τα οικονομικά της πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ομως, η πρώτη αυτή έκθεση, που εστάλη στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Ανάπτυξης, καθώς και στον πρόεδρο της Βουλής, έμελλε να είναι και η τελευταία, τουλάχιστον μέχρι το 2005! Με δεδομένες τις διαπιστώσεις για την παράκαμψη νόμιμων διαδικασιών, αλλά και την «ανάγκη» να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η προετοιμασία των Αγώνων, η κυβέρνηση - σύμφωνα με πληροφορίες - προωθεί τη «λύση» του συνολικού ελέγχου για την περίοδο 2001 -2004! Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξει σχετικά νομοθετική ρύθμιση, δεδομένου ότι το νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία της εταιρίας προβλέπει ετήσιο οικονομικό έλεγχο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΝΔ έχει συμφωνήσει να μην αντιδράσει σε τέτοια ρύθμιση.

Αποκατάσταση των παρανομιών!

Δεν είναι, όμως, μόνο οι παράνομες και παράτυπες πράξεις που διαπιστώνονται από την ηγεσία της «Αθήνα 2004», όπως άλλωστε σημειώνουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές. Ενα ακόμα αποκαλυπτικό στοιχείο που προκύπτει από τη μελέτη των στοιχείων του οικονομικού ελέγχου είναι ότι η έκθεση της Τριμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής έχει κυρίως συμβουλευτικό χαρακτήρα, ώστε μέσω των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων να «αποκατασταθούν» οι παρανομίες και να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα! Μάλιστα, οι ελεγκτές - δικαστές σε πολλά σημεία της έκθεσής τους, υποδεικνύουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για να λύσει το πρόβλημα... Ενα πρόβλημα που αφορά το σκόρπισμα δισεκατομμυρίων που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ελληνες εργαζόμενοι.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ