Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται η συζήτηση περί πολιτικού εγκλήματος

Ενθερμος οπαδός του «τρομονόμου» ο εισαγγελέας της έδρας και ανιστόρητοι παραλληλισμοί της «17Ν» με το ΚΚΕ από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του «τρομονόμου» αποδείχτηκε χτες ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Χρ. Λάμπρου, και εισηγήθηκε την απόρριψη της ένστασης των συνηγόρων των κατηγορουμένων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα εγκλήματα της «17 Νοέμβρη» είναι πολιτικά και επομένως πρέπει να εκδικαστούν από τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια.

Ο εισαγγελέας Χρ. Λάμπρου «κήρυξε σταυροφορία» υπέρ του «τρομονόμου» και με την ευκαιρία της δίκης της «17 Νοέμβρη» κατακεραύνωσε όσους αμφισβητούν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων. «Σε αυτόν που παραβιάζει τη Δημοκρατία και επιχειρεί να την καταλύσει, είπε ο εισαγγελικός λειτουργός, η Δημοκρατία δε δίνει προνόμια, δεν τον χαϊδεύει. Τον τιμωρεί». Υποστήριξε ότι ο νόμος 2928/2001 είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση τα εγκλήματα της «17 Νοέμβρη» δεν είναι πολιτικά, τα οποία χαρακτήρισε «κοινά και ποταπά».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, δεν άφησε κανένα περιθώριο για την παραμικρή αμφισβήτηση στο υπάρχον σύστημα. «Το πολιτικό έγκλημα είναι προνομιακό. Ενα δημοκρατικό Σύνταγμα είναι δυνατόν να αναγάγει σε προνομιούχο ένα έγκλημα που αποσκοπεί στην κατάλυσή του;», ρώτησε ο εισαγγελικός λειτουργός και ο ίδιος απάντησε: «Οχι, βέβαια».

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Β. Μαρκής, εισηγήθηκε μεν την απόρριψη της ένστασης, την οποία χαρακτήρισε περισσότερο ιδεολογική παρά νομική, αλλά εξέφρασε και την αντίθεσή του με τις απόψεις των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι προσπάθησαν να παραλληλίσουν τη δράση της «17 Νοέμβρη» με εκείνη του ΚΚΕ στα χρόνια της παρανομίας. «Θα πρέπει να αποφεύγουμε κάποια πράγματα και συνειρμούς, είπε ο Β. Μαρκής. Δεν μπορεί να παραλληλίζουμε τη δράση της "17 Νοέμβρη" με τη δράση του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ».

Το... χαρτί της σχέσης «17Ν» με την Αριστερά

Αφορμή γι' αυτή την τοποθέτηση του Β. Μαρκή αποτέλεσε η αναφορά του συνηγόρου του Α. Γιωτόπουλου, Γ. Ραχιώτη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο εντολέας του διαφωνεί με την τακτική της «17Ν», αλλά παράλληλα συσχέτισε τη δράση της «17 Νοέμβρη» με την Αριστερά. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η «17 Νοέμβρη» είναι κομμάτι της ευρύτερης Αριστεράς!

Είπε χαρακτηριστικά: «Η Αριστερά που ξέραμε μέχρι τη "17 Νοέμβρη" ήταν η αμυντική Αριστερά, η Αριστερά της αθωότητας. Στο αντάρτικο προστάτευε απλώς τους ανθρώπους της. Τα θύματα της Αριστεράς όπως ο Μπελογιάννης, ο Πέτρουλας ήταν αθώα... Η "17 Νοέμβρη" είναι η επιτιθέμενη Αριστερά. Είναι ο κυνηγημένος που αποφασίζει να γίνει κυνηγός. Φορείς της δεν είναι μόνο οι κατηγορούμενοι που δέχονται ότι υπήρξαν μέλη της. Είναι φορείς μιας μακροχρόνιας ιστορικής διαδρομής».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της δράσης της «17 Νοέμβρη», ο Γ. Ραχιώτης είπε ότι «προκάλεσε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού» και πως «εισήγαγε το φόβο ως παράγοντα της καθημερινότητας στην άρχουσα τάξη» και πρόσθεσε ότι «προκάλεσε πόνο στην άλλη πλευρά και αυτό είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά».

Και προς επίρρωση των παραπάνω, συνέχισε ο Γ. Ραχιώτης: «Βλέπετε τίποτα απολιτικό σε όλα αυτά;» και κατέληξε: «Χαρακτηρίστε την έγκλημα, αλλά χαρακτηρίστε την ως πολιτικό έγκλημα».

Εκ μέρους της Πολιτικής Αγωγής ο Η. Αναγνωστόπουλος, δικηγόρος των Αμερικανών, θυμάτων της «17 Νοέμβρη», υποστήριξε ότι τα αδικήματά της είναι ποινικά και θα πρέπει να απορριφθεί η ένσταση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυτεπάγγελτος διορισμός συνηγόρου (2005-12-22 00:00:00.0)
Το άλλο με την ΕΥΠ και τη «17Ν», το ξέρει; (2003-11-19 00:00:00.0)
Καταθέτουν σήμερα οι πρώτοι μάρτυρες (2003-03-18 00:00:00.0)
Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο... (2003-03-13 00:00:00.0)
Ενσταση για τη σύνθεση του δικαστηρίου (2003-03-06 00:00:00.0)
Πώς είδε ο Τύπος τη συνέντευξη (2002-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ