Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταθέτουν σήμερα οι πρώτοι μάρτυρες

Κλείνει σήμερα η πρώτη φάση των βασικών ενστάσεων με την έκδοση απόφασης που αναμένεται από το δικαστήριο επί της αίτησης για αφαίρεση των προανακριτικών καταθέσεων και ομολογιών από τη δικογραφία, γιατί, σύμφωνα με την υπεράσπιση, ασκήθηκαν βασανιστήρια στους Σ. Ξηρό και Β. Τζωρτζάτο.

Θέμα ακυρότητας της προανακριτικής διαδικασίας έθεσε ο συνήγορος των αδερφών Ξηρού, Γ. Αγιοστρατίτης, ενώ το αίτημα υποστήριξαν και οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων Β. Τζωρτζάτου, Αλ. Γιωτόπουλου, Δ. Γεωργιάδη, Ν. Παπαναστασίου και των «Θεσπρωτών» Η. Κωστάρη, Κ. Καρατσώλη και Π. Σερίφη, οι οποίοι υποστήριξαν την ένσταση και ζήτησαν να αφαιρεθούν από τη δικογραφία προανακριτικές απολογίες, καταθέσεις και πραγματογνωμοσύνες.

Ετσι, αναμένεται να αρχίσει σήμερα η εξέταση των μαρτύρων, αφού ο πρόεδρος ζήτησε και πάλι να βρίσκονται στο δικαστήριο οι μάρτυρες των υποθέσεων της απόπειρας δολοφονίας κατά του Αμερικανού λοχία, Ρ. Τσαντ, του αστυνομικού Χρ. Μάτη και της διπλής δολοφονίας κατά του εκδότη Ν. Μομφεράτου και του οδηγού του Π. Ρουσέτη.

Στην ένστασή του, ο συνήγορος των αδερφών Ξηρού, Γ. Αγιοστρατίτης, ισχυρίστηκε ότι η ομολογία του εντολέα του, Σ. Ξηρού, ήταν απόρροια βασανιστηρίων, ψυχολογικών πιέσεων και φαρμακευτικής αγωγής.


Eurokinissi

Την απόρριψη των ενστάσεων που αφορούν θέματα ακυρότητας της προδικασίας ζήτησαν οι δύο εισαγγελείς Χρ. Λάμπρου και Β. Μαρκής, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

«Ανένηψε»

Μάλιστα, ο εισαγγελέας Χρ. Λάμπρου ανέφερε ότι πολλοί κατηγορούμενοι ομολόγησαν, γιατί έκριναν ότι τους συνέφεραν οι ευεργετικές διατάξεις του νόμου. Ο ίδιος εισαγγελικός λειτουργός μίλησε για «εξομολογήσεις», «ανανήψεις», «προσευχές» και «μετανοήσεις» του 41χρονου αγιογράφου Σ. Ξηρού κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στον «Ευαγγελισμό». «Ο Σ. Ξηρός μετά την έκρηξη στον Πειραιά, είπε ο Χρ. Λάμπρου, βρέθηκε ένα βήμα προ του θανάτου. Εχει πατέρα ιερέα που ανήκει στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ανένηψε το παιδί του παπά, έπαψε να λειτουργεί ο Σ. Ξηρός ως μέλος της "17 Νοέμβρη". Συνετέλεσαν και οι προσευχές και ο Σ. Ξηρός μετανόησε και αισθάνθηκε την ανάγκη να εξομολογηθεί. Εφοβείτο τη δικαία κρίση του Θεού. Ο ίδιος ζήτησε να καταθέσει. Φοβάται, δε θέλει να πάει στον άλλο κόσμο με την ψυχή του βαριά». Επίσης, ο εισαγγελέας απέκρουσε τους ισχυρισμούς για άσκηση βίας στον Σ. Ξηρό και τους άλλους κατηγορούμενους. «Ποια φάρμακα, ποια ματζούνια και ακτίνες, πρόσθεσε ο εισαγγελέας. Αποτελεί συκοφαντία και αχαριστία. Ο Σ. Ξηρός είναι τυχερός διότι παρά την εγκληματική δραστηριότητά του βρέθηκε στα χέρια της Ελληνικής Δημοκρατίας και επεριποιήθη από γιατρούς. Χάρις στους γιατρούς του "Ευαγγελισμού" λέει αυτά που λέει.... Ο Σάββας Ξηρός εξομολόγηση έκανε».

Οι ισχυρισμοί αυτοί του εισαγγελέα προκάλεσαν την αντίδραση του Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος σχολιάζοντας όσα υποστήριξε ο εισαγγελικός λειτουργός Χρ. Λάμπρου είπε ότι «αυτός ξέρει από ανανήψεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ