Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε αντιπερισπασμό οι αδερφοί Ξηροί

Σε αντιπερισπασμό προχώρησαν χτες οι αδερφοί Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός, οι οποίοι με δηλώσεις τους ενώπιον του δικαστηρίου μίλησαν για «σκληρά και απάνθρωπα βασανιστήρια» σε βάρος τους κατά την προανακριτική διαδικασία.

Ειδικότερα, ο Σ. Ξηρός με δύο παρεμβάσεις του, την πρώτη διάβασε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Μαργαρίτης και τη δεύτερη έκανε ο ίδιος, ισχυρίστηκε ότι κατά το διάστημα που νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό» υπέστη βασανιστήρια. Επίσης, ο Χρ. Ξηρός, μέσω του δικηγόρου Γ. Αγιοστρατίτη, δήλωσε ότι η απολογία του είναι προϊόν εκβιασμού και πως δεν επιθυμεί να κάνει χρήση των μέτρων επιείκειας του τρομονόμου.

«Οι προανακριτικές απολογίες, δήλωσε ο Σ. Ξηρός, μου πάρθηκαν στην Εντατική του "Ευαγγελισμού" από τους κ. Διώτη που μου είχε παρουσιαστεί σαν αστυνόμος "Γιάννης", τον κ. Σύρο και τον κ. Παπαγεωργίου μετά από σκληρά και απάνθρωπα βασανιστήρια, με χρήση ψυχοτρόπων και παραισθησιογόνων ουσιών, ενώ ήμουν πολυτραυματίας και ετοιμοθάνατος».

Ο 41χρονος αγιογράφος είπε ότι οι ανακρίσεις αυτές έχουν βιντεοσκοπηθεί και ζήτησε να κατατεθούν στο δικαστήριο οι βιντεοταινίες. Πρόσθεσε, ότι από τα βασανιστήρια διαλύθηκε η προσωπικότητά του, με αποτέλεσμα «να τον μετατρέψουν σε ανανήψαντα καταδότη των συντρόφων του». Τέλος, σχολιάζοντας τα λεχθέντα από τον εισαγγελέα για ανάνηψη κλπ., είπε ότι η πρακτική του θυμίζει βασιλικούς επιτρόπους.

Παράλληλα, και ο Χρ. Ξηρός ανέφερε ότι οι απολογίες του, προανακριτικές και ανακριτικές, ήταν προϊόντα ψυχαναγκασμού, εκβιασμού, απειλών κατά της ζωής του βαρύτατα τραυματισμένου τότε αδελφού του Σάββα και απειλής έκδοσής του στις ΗΠΑ. Επίσης, έκανε λόγο για χρήση ψυχοφαρμάκων και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών που τον είχαν φέρει σε «κατάσταση απώλειας της αίσθησης του χρόνου».

Αναφερόμενος εξάλλου σε μαρτυρίες συγκατηγορουμένων του σημείωσε: «Οσοι εκ των συγκατηγορουμένων μου συνεχίζουν να με αναγνωρίζουν, πιστεύω ότι έχουν ισχυρό κίνητρο από τον αντιτρομοκρατικό νόμο και ψεύδονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ