Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2003
Στους Δήμους τα βάρη για την προστασία των δασών

Στην επιλογή του ...leasing, για την αγορά των απαραίτητων μηχανημάτων κατάσβεσης των πυρκαγιών, παρέπεμψε τους Δήμους ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, παρουσιάζοντας τον αντιπυρικό σχεδιασμό για το 2003. Ανέδειξε έτσι την κυβερνητική «ευαισθησία» για το μείζον αυτό ζήτημα, που εναποθέτει την επάρκεια των μέσων κατάσβεσης στο ξεπούλημα δημοτικών πόρων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Προφανώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ολοκληρωμένο σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, αλλά για «συνεπή» κυβερνητική τακτική μεταφοράς, εκ των προτέρων, των ευθυνών για τις όποιες καταστροφές, στους δήμους και τις νομαρχίες.

Τον αντιπυρικό σχεδιασμό και την αναμόρφωση του «Ξενοκράτη» συζήτησε, στη χτεσινή του συνεδρίαση, το Συντονιστικό Διυπουργικό Οργανο, υπό τον Κ. Σκανδαλίδη. Σε ό,τι αφορά τη δασοπροστασία, ο υπουργός, με δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ανακοίνωσε, την υιοθέτηση τριών νέων μέτρων:

  • Τη σύνταξη αντιπυρικών σχεδίων σε νομαρχιακό επίπεδο, τα οποία θα καθορίζουν τις περιοχές υψηλού, μέσου και χαμηλού κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιών και θα προτείνουν έργα και δράσεις για την προστασία των περιοχών. Για το λόγο αυτό θα συσταθεί ομάδας εργασίας στην έδρα κάθε νομού, η οποία θα προετοιμάσει ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης. Μέχρι τέλη Απρίλη, κάθε νομαρχία πρέπει να έχει στείλει το αντιπυρικό της σχέδιο στην Περιφέρεια.
  • Την έκδοση καθημερινά, στις 12.30 μ.μ., δελτίου πρόγνωσης κινδύνου πυρκαγιών. Το πρώτο δελτίο θα εκδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την 1η Μάη, ημέρα έναρξης αντιπυρικής περιόδου.
  • Την ολοκλήρωση εκτίμησης κινδύνου πυρκαγιών από κάθε χωματερή.

Κατά τα άλλα ο υπουργός ανακοίνωσε την πρόσληψη 5.500 δασοπυροσβεστών και 1.020 ατόμων που θα ασχοληθούν με τον καθαρισμό των περιαστικών χώρων. Οπως είπε, θα διατεθούν στους δήμους περίπου 2,5 δισ. δραχμές για τον καθαρισμό δασικών δρόμων και 6,5 δισ. για τον καθαρισμό των περιαστικών περιοχών και των χωματερών.

Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του «Ξενοκράτη», προβλέπεται ο σχεδιασμός από κάθε υπουργείο και υπηρεσία ξεχωριστά των μέσων που θα κινητοποιεί, με βάση την αρμοδιότητά του για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ή φαινομένων. Σε αυτά, ο νέος «Ξενοκράτης» θα περιλαμβάνει και τις πυρηνικές, ραδιενεργές και βιοχημικές απειλές. Οι προτάσεις των υπουργείων αναμένονται μέχρι τα τέλη του Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ