Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σαρώνει το κύμα κακοκαιρίας

Στο σκοτάδι βυθίστηκαν πολλές περιοχές των Νομών Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Ιωαννίνων. Ζημιές στην Αττική. Από σήμερα αναμένεται ύφεση της κακοκαιρίας

Από τις χτεσινές καταστροφές στα Γιάννενα

Πέτροβας Σπύρος

Από τις χτεσινές καταστροφές στα Γιάννενα
Σοβαρές ζημιές προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από χτες το πρωί πολλές περιοχές της χώρας. Καταστροφές σε λιμάνια, εθνικούς δρόμους, σπίτια και καταστήματα, προβλήματα στην υδροδότηση, καθώς και πολύωρες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος είχαν αποτέλεσμα να παραλύσουν ολόκληροι νομοί - κυρίως στην Πελοπόννησο - ενώ μέχρι αργά χτες το βράδυ σε πολλές περιοχές δεν είχαν αποκατασταθεί βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σκοτάδι βυθίστηκαν για πολλές ώρες χωριά στους Νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Ιωαννίνων.

Ο Νομός Μεσσηνίας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι δυνατοί άνεμοι προξένησαν ζημιές σε υποσταθμούς της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να υπάρξει για πολλές ώρες διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε ορισμένες περιοχές η βλάβη δεν είχε αποκατασταθεί μέχρι χτες το βράδυ. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπιζαν η Καλαμάτα και τα γύρω χωριά από τη μη υδροδότηση της περιοχής καθώς το αντλιοστάσιο στο Πήδημα έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν στα θερμοκήπια της περιοχής και ιδιαίτερα στην Τριφυλία. Δύο καταυλισμοί Τσιγγάνων στην Καλαμάτα (Αγία Τριάδα και Δυτική Βιομηχανική Ζώνη) ξηλώθηκαν κυριολεκτικά από τον αέρα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν και να στεγαστούν προσωρινά στο παλιό νοσοκομείο της πόλης. Σημαντικές ζημιές υπέστη και το ΤΕΙ της Καλαμάτας.

Στην Αρκαδία, μετά την ανεμοθύελλα ακολούθησε χιονοθύελλα, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στη σήραγγα του Αρτεμισίου. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε διάφορες περιοχές του νομού, ενώ πολλά χωριά της ορεινής Αρκαδίας ήταν αποκλεισμένα λόγω του χιονιού και της πτώσης δέντρων.

Στο Κιάτο, το φορτηγό πλοίο «Μόρο 2» με ουκρανική σημαία προσάραξε στην ακτή της περιοχής εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Τέλος, και στην Κεφαλονιά, οι δυνατοί άνεμοι προξένησαν σοβαρές καταστροφές, ιδιαίτερα στα λιμάνια του νησιού.

Πλημμύρες στα Γιάννενα

Οι ισχυρότατοι άνεμοι στο Νομό Ιωαννίνων προκάλεσαν ζημιές σε στέγες, δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, ενώ ξεριζώθηκαν δέντρα προκαλώντας ζημιές και σε αυτοκίνητα. Από τα κύματα της λίμνης των Ιωαννίνων πλημμύρισαν υπόγεια καταστημάτων στην παραλίμνια περιοχή. Η Πυροσβεστική το πρωί έκανε αντλήσεις νερών σε εφτά μαγαζιά και σπίτια. Μεγάλο τμήμα του νομού παρέμεινε για αρκετές ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ διακόπηκε η ύδρευση της πόλης από βλάβη στα δίκτυα της ΔΕΗ στα αντλιοστάσια, η οποία αποκαταστάθηκε, σε μερικές περιοχές, το απόγευμα. Με απόφαση του νομάρχη Ιωαννίνων, τα σχολεία σε όλο το νομό δε λειτούργησαν. Για δεύτερη συνεχή μέρα, το αεροδρόμιο Ιωαννίνων παρέμεινε κλειστό και κανένα δρομολόγιο δεν εκτελέστηκε.

Στην Αττική

Οι δυνατοί βοριάδες που έπληξαν την Αττική προκάλεσαν πτώσεις δέντρων, παράσυρση πινακίδων, κεραιών τηλεοράσεων και άλλων αντικειμένων, καθώς και σπασίματα σε τζαμαρίες από βιτρίνες καταστημάτων. Η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 200 κλήσεις για επέμβαση και παρείχε βοήθεια σε αρκετές περιπτώσεις με 20 συνεργεία της. Στην Εθνική οδό Αθήνας-Λαμίας, στο ρεύμα προς Πειραιά, από τον κόμβο της Βαρυμπόμπης μέχρι τις Τρεις Γέφυρες διακόπηκε προληπτικά η κυκλοφορία λόγω αποκόλλησης πινακίδων. Συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ αποκατέστησαν το πρόβλημα. Επίσης, για αρκετή ώρα παρέμεινε κλειστή μια λωρίδα κυκλοφορίας στο 14ο χιλιόμετρο λόγω ανατροπής νταλίκας. Στο δρόμο προς Πάρνηθα η κίνηση διεξαγόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες. Στο Δέλτα του Φαλήρου, στο ρεύμα προς τον Πειραιά, προστατευτικά κιγκλιδώματα των έργων που εκτελούνται στο σημείο έπεσαν στο δρόμο με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται από μια λωρίδα κυκλοφορίας. Δεν πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Πειραιά.

Σημειώνεται ότι από σήμερα, Τρίτη, και σταδιακά οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εξασθενήσουν, ωστόσο οι θυελλώδεις άνεμοι αναμένεται να διατηρηθούν έως το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ