ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κορυφώνεται η κινητοποίηση για την απεργία

Κορυφώνεται η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει το ΠΑΜΕ στις 21 του Μάρτη, όπως φάνηκε και από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των ΠΑΜΕ, «Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003», ΕΔΥΕΘ και Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου, για τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις και την απεργία στις 21 Μάρτη.

Σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. πραγματοποιείται στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σύσκεψη σωματείων που καλεί το ΠΑΜΕ για την καλύτερη προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης.

Αναπτύσσοντας στη συνέντευξη τη θέση του ΠΑΜΕ για την ανάγκη κλιμάκωσης των λαϊκών κινητοποιήσεων και ιδιαίτερα των εργαζομένων, ενάντια στον επερχόμενο πόλεμο και την επίθεση κεφαλαίου - ΕΕ κατά των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ο Κώστας Αβραμόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην απεργία και συγκέντρωση στις 21 Μάρτη, στην οποία συμμετέχει και το ΕΚΘ, καθώς και στην πρωτοβουλία Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και σωματείων για κήρυξη 24ωρης απεργίας την πρώτη μέρα του πολέμου.

«Μόνο οι λαοί με το ξεσηκωμό τους μπορούν να ανακόψουν την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού», τόνισε ο Κ. Αβραμόπουλος. «Την πρώτη ημέρα του πολέμου θέλουμε η Θεσσαλονίκη να είναι ένα απέραντο συλλαλητήριο», πρόσθεσε.

Στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για 24ωρη απεργία στις 21 Μάρτη, τόνισε, έχουν ήδη ανταποκριθεί δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες και εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία. Το περιεχόμενο που εμείς σαν ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δίνουμε σ' αυτόν τον αγώνα, υπογράμμισε ο Κώστας Αβραμόπουλος, θα μπορούσε να συμπυκνωθεί σε δυο γραμμές: «Λέμε όχι στο νέο επεκτατικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο, λέμε όχι στον ακήρυχτο πόλεμο, στον πόλεμο χωρίς όπλα, δηλαδή, ενάντια σε βασικές, θεμελιακές μας κατακτήσεις, όπως το δικαίωμα στη σταθερή και πλήρη απασχόληση, στη δημόσια καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, στο δικαίωμα στην Παιδεία, στην Υγεία. Συντονίζουμε τα βήματά μας με τα εκατομμύρια των συναδέλφων μας σε όλον τον κόσμο που αγωνίζονται για δυο βασικές αξίες: Για το δικαίωμα της ειρήνης, για το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν οι ίδιοι για το παρόν και το μέλλον της χώρας τους».

Στη Βόρεια Ελλάδα

Μέχρι τώρα συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 21 Μάρτη, από το χώρο της Β. Ελλάδας, έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Θεσσαλονίκης και Νάουσας και τα πρωτοβάθμια σωματεία: Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Δέρματος, Τεχνικοί Ανελκυστήρων Β. Ελλάδας, Ενωση Βαφέων, Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων στην Κοζάνη, Καστοριά, Κιλκίς, Καβάλα, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου, το Σωματείο της ΚΟΜΟΤΕΞ στην Ξάνθη και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ξάνθης.

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ

Στην ανακοίνωσή της, με αφορμή τη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ, η παράταξη της ΔΑΣ σημειώνει:

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, εκ μέρους της ΔΑΣ, προβάλαμε και ψηφίσαμε τα πραγματικά αιτήματα των εργαζομένων.

  • Προτείναμε την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, για την Παρασκευή 21 Μάρτη με στόχους:
  • Την καταδίκη της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας
  • Την απόκρουση της έξαρσης των ανατιμήσεων, της ακρίβειας και των απολύσεων πριν ακόμα αρχίσει ο πόλεμος
  • Το πάγωμα των τιμών και την επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης με πραγματικές αυξήσεις για μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις και
  • Την πλήρη και σταθερή απασχόληση με 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απέρριψε τη θέση αυτή και με ψήφους της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΑΠ προχώρησαν στην ψήφιση απόφασης για πραγματοποίηση ολιγόωρης στάσης εργασίας, επειδή έτσι θέλει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων!!!

  • Αναδείξαμε ακόμα από την πλευρά μας, την απαίτηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για:
  • Κήρυξη απεργιακής απάντησης στην πρώτη μέρα του πολέμου, όπως και
  • Την ανάγκη αγωνιστικής στάσης απέναντι στον εντεινόμενο κρατικό και εργοδοτικό αυταρχισμό, στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, με στόχο να χτυπηθούν συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, ώστε πιο ανώδυνα να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και κεφαλαίου.

Οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, δέσμιοι της γραμμής του ταξικού εταιρισμού και της υποταγής, αρνήθηκαν την αποδοχή όλων αυτών των προτάσεών μας.

Με βάση όλες αυτές τις εξελίξεις, ως στελέχη του ΠΑΜΕ, απευθύνουμε έκκληση στα σωματεία, στις ομοσπονδίες, στα εργατικά κέντρα και στους ίδιους τους εργαζόμενους, να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 21 Μάρτη.

Η απεργία αυτή επιβάλλεται να πάρει καθολικά, μαχητικά και παλλαϊκά χαρακτηριστικά. Αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει, αν η γνήσια ταξική φωνή του ΠΑΜΕ φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε εργατογειτονιά».

Στη Βαγδάτη η ΠΣΟ

Αργά χτες το βράδυ αναμενότανε να φτάσει στη Βαγδάτη - μέσω Δαμασκού - αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), όπου τα μέλη της θα προστεθούν στην ανθρώπινη αντιπολεμική ασπίδα που συγκροτείται στο Ιράκ. Την αντιπροσωπεία αποτελούν: Ο Αλ. Ζάρικοφ γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, ο Αντίπ Μίρο από τη Συρία, μέλος της Γραμματείας της ΠΣΟ, ο Αντόνιο Νέτο από τη Βραζιλία, αντιπρόεδρος της ΠΣΟ, και από το ΠΑΜΕ ο Γιώργος Ποντικός.

Χτες το πρωί η αντιπροσωπεία της ΠΣΟ είχε συνάντηση με την ηγεσία της Συνομοσπονδίας των συνδικάτων της Συρίας, όπου έγινε συζήτηση για τις σχέσεις μεταξύ των συνδικάτων της ΠΣΟ και των Συριακών και την ανάγκη να αναπτυχτεί η αλληλεγγύη απέναντι στο λαό του Ιράκ. Οπως επισημάνθηκε μετά το Ιράκ οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους έχουν στο στόχο και άλλους λαούς και γι' αυτό πρέπει να δυναμώσει το αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό κίνημα και σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουν όλα τα εργατικά συνδικάτα.

Στη Βαγδάτη η αντιπροσωπεία της ΠΣΟ θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία των ιρακινών συνδικάτων και άλλες οργανώσεις σε μία έμπρακτη έκφραση εργατικής αλληλεγγύης. Επίσης, οι συνδικαλιστές θα επισκεφτούν νοσοκομεία της χώρας για να δουν από κοντά τις επιπτώσεις από το εμπάργκο στο λαό του Ιράκ.

Και στον επισιτισμό - τουρισμό

Τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνεται το Σάββατο 15 Μάρτη και στην πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, καθώς και την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 21 Μάρτη, αποφάσισαν χτες στη Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό. Δηλώνουν επίσης ότι βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και με την κήρυξη του πολέμου στο Ιράκ θα βρεθούν στους δρόμους. Συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες που γίνονται για το δικαίωμα στη ζωή, στη δουλιά, για ένα καλύτερο αύριο.

ΟΛΜΕ - ΔΟΕ
Συμμετέχουν με στάση

Τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τρίωρη στάση εργασίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 21 Μάρτη αποφάσισαν χτες τα ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Οι πλειοψηφίες στις δύο εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αποφάσισαν το πλαίσιο να προτάσσει τα οικονομικά και εργασιακά αιτήματα του κλάδου και απέρριψαν την πρόταση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ για μετατροπή της στάσης εργασίας σε 24ωρη.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ πρότεινε κήρυξη 24ωρης απεργίας την πρώτη ημέρα του πολέμου κατά του Ιράκ, ωστόσο με ψήφους της πλειοψηφίας ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ αποφασίστηκε μόνο τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης, καλεί τη Διδασκαλική Ομοσπονδία να μετατρέψει την 3ωρη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 21 Μάρτη, σε 24ωρη απεργία. Επίσης, προτείνει την προετοιμασία προκήρυξης απεργιακής κινητοποίησης την πρώτη ημέρα του πολέμου εναντίον του Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ