ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Υπάρχουν και χειρότερα λέει η κυβέρνηση

Δεν τίθεται θέμα παρέμβασης (πλαφόν) στις τιμές των καυσίμων διαμήνυσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια παρουσίασης της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων. Αφήνοντας τους καταναλωτές στο έλεος των κερδοσκόπων ο Α. Τσοχατζόπουλος, δήλωσε με έμφαση πως οι τιμές καθορίζονται ελεύθερα για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως η ελληνική αγορά καυσίμων λειτουργεί με ωριμότητα!

Η ωριμότητα της ελληνικής αγοράς - όπως ο ίδιος είπε - αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, παρά την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου, οι αυξήσεις της λιανικής πώλησης στη χώρα μας είναι αναλογικά μικρότερες και οι χαμηλότερες στις χώρες της ΕΕ. Δηλαδή το γεγονός ότι οι αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης είναι περίπου 18%, θεωρείται από την κυβέρνηση ικανοποιητική εξέλιξη, αφού θα μπορούσαν να έχουν αυξηθεί και περισσότερο!

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε τις βασικές άμεσες προτεραιότητες που θα πρέπει να αναδείξει (η Επιτροπή) για το προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναλαμβάνει:

  • Την κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση κρίσης.
  • Την κατάρτιση κανονισμού τήρησης και διαχείρισης των αποθεμάτων ασφαλείας.
  • Το συντονισμό της με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
  • Την ανάληψη της ευθύνης των ελέγχων στο κύκλωμα της αγοράς καυσίμων (άδειες, αποθήκες κ.ο.κ) και την πιστοποίηση των αποθηκών αποθεμάτων ασφαλείας.

Σε περίπτωση κρίσης η Επιτροπή εξετάζει ακόμα και σενάρια για την εκ περιτροπής κίνηση των οχημάτων, μείωση των δρομολογίων πλοίων και λεωφορείων, τη μείωση του ειδικού φόρου στο ντίζελ βιομηχανίας(!) και τον περιορισμό της κατανάλωσης στα δημόσια κτίρια.


ΕΡΕΥΝΑ ICAP
Με δανεικά τα «φέρνουν βόλτα» οι εργαζόμενοι

Ενας στους 3 εργαζόμενους έχει πάρει τραπεζικό δάνειο. Δύσκολα πληρώνει τις δόσεις το 20% των νοικοκυριών

Υποθηκευμένα στις τράπεζες βρίσκονται τα μελλοντικά εισοδήματα των εργαζόμενων νοικοκυριών της χώρας. Η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας, που, όχι μόνον έχει κάνει απαγορευτική για τους εργαζόμενους τη δυνατότητα να αποταμιεύουν ένα μέρος των εισοδημάτων τους για τις δύσκολες ώρες, αλλά εξαναγκάζει όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες να καταφεύγουν για δάνειο στα γκισέ των τραπεζών και να γίνονται αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία ειδικής έρευνας, που διενήργησε η εταιρία ICAP για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, τα οποία παρουσιάστηκαν χτες από την ΕΚΠΟΙΖΩ σε συνέντευξη Τύπου.

Από τα στοιχεία της ICAP, που παρουσίασε η ΕΚΠΟΙΖΩ, προκύπτουν τα εξής αποκαλυπτικά:

  • Σήμερα σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους Ελληνες (1.260.000 άτομα) έχει καταφύγει στον τραπεζικό δανεισμό, για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης του νοικοκυριού.
  • Από αυτούς ένα ποσοστό της τάξης του 20% (252.000 εργαζόμενοι) πληρώνουν με δυσκολία. Ταυτόχρονα, το 5% καθυστερεί να πληρώσει τη δόση από 2 μέχρι 6 μήνες.

H μελέτη της ICAP αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, με την «ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική» και, βέβαια, θα καταδείξει μόνον ένα μικρό μέρος της ζοφερής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της χώρας.

Με βάση, πάντως, τα επίσημα στοιχεία και τους ισολογισμούς των εμπορικών τραπεζών, προκύπτει ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά για την αποπληρωμή των δόσεων, οι τραπεζίτες εξακολουθούν να θησαυρίζουν, αυξάνοντας με ραγδαίους ρυθμούς τα έσοδά τους από τόκους. Ετσι, η επισήμανση της ΕΚΠΟΙΖΩ για κινδύνους που αφορούν «όχι μόνον τους υπερχρεωμένους καταναλωτές, όχι μόνον τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά το σύνολο της κοινωνίας», στην πραγματικότητα, τσουβαλιάζει σε ένα σακί τους θύτες και τα θύματα. Ο συγκεκριμένος φορέας αναφέρεται σε φόβους για τη «δημιουργία μιας νέας γενιάς προβληματικών χαρτοφυλακίων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών». Σε ρόλο (μάλλον αυτόκλητου) συμβουλάτορα των τραπεζών, η ΕΚΠΟΙΖΩ συνεχίζει, λέγοντας ότι η κατάσταση αυτή «ενδέχεται να οδηγήσει σε οικονομική κρίση, η οποία είναι πολύ πιθανό να κοινωνικοποιηθεί». Να σημειώσουμε ότι η γενεσιουργός αιτία της σημερινής κατάστασης υπερδανεισμού των νοικοκυριών βρίσκεται αποκλειστικά στην πολιτική των διαφόρων κυβερνήσεων, αλλά και των κατά καιρούς ηγεσιών της Τράπεζας της Ελλάδας, που παρεμβαίνουν στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των αναγκών του τραπεζικού κεφαλαίου.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ, όμως, διαπιστώνει ότι «σε μεγάλο βαθμό δεν τηρούνται οι νόμοι και οι πράξεις του διοικητή της ΤτΕ», που, βέβαια, δεν αφορούν την ουσία, αλλά ορισμένα δευτερεύοντα ζητήματα και που σε κάθε περίπτωση δεν αγγίζουν τα ληστρικά επιτόκια των εμπορικών τραπεζών. Μάλιστα, «πηγαίνουν» και παραπέρα, επικαλούμενοι ως λόγο της σημερινής ζοφερής κατάστασης το ότι «λειτουργεί ατελώς ο ανταγωνισμός στις τραπεζικές επιχειρήσεις»...

Η ΕΚΠΟΙΖΩ κατέθεσε συλλογική αγωγή κατά της Alpha Bank (εκδικάζεται στις 17 Μάρτη από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας) και ζητά να μην ισχύσουν οι αυξήσεις επιτοκίων που ανακοινώθηκαν για τα δάνεια που έχουν ήδη συναφθεί. Για το «θεαθήναι» και χωρίς αντίκρισμα, είναι το κάλεσμα που απευθύνουν στους καταναλωτές να ...απέχουν για 5 μέρες (17 με 22 Μάρτη) από αγορές με πιστωτική κάρτα και υπογραφές συμβάσεων για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια.


Οι αποκαλύψεις του «Ρ» ενόχλησαν τη ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ

Αντί να απαντήσει στην ουσία των αποκαλύψεων του «Ρ» η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ, με Δελτίο Τύπου, τηρεί «σιγήν ιχθύος» και προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα

Ενοχλήθηκε η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με όσα καταγγείλαμε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας με τίτλο «Εργαζόμενοι στις συμπληγάδες της ιδιωτικοποίησης» που δημοσιεύτηκε την 1-3-03. Εκφράζοντας τη δυσφορία της για το δημοσίευμα, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ, με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Ομοσπονδίας, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται, ότι με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ κουβαλήσαμε «νερό στο μύλο αυτών που υπονομεύουν τη ΓΕΝΟΠ και συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα».

Θα λέγαμε στους συντάκτες του Δελτίου ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλούν για σκοινί... Το ποιοι υπονομεύουν το συνδικαλιστικό κίνημα, είναι πια σήμερα κατανοητό σε μεγάλη μερίδα των εργαζόμενων, που συντονίζουν και εντείνουν καθημερινά τους αγώνες τους για να μην «κυλά το νερό στο μύλο» της υποταγής, της συναίνεσης, των αντιλαϊκών πολιτικών κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΕΕ.

Αυτοί που υπονομεύουν το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αυτοί που συναίνεσαν και ψήφισαν τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, που στην ουσία καταργούν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι αυτοί που ρίχνουν το μπαλάκι της οργάνωσης μαζικών, αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων ενάντια στον επικείμενο πόλεμο, στη ΣΕΣ! Είναι αυτοί που βάζουν πλάτη για να περάσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και των εργοδοτών που ακυρώνουν πολλές βασικές εργατικές κατακτήσεις. Είναι αυτοί που έχουν μετατρέψει το συνδικαλιστικό κίνημα από διεκδικητικό κίνημα υπεράσπισης εργατικών δικαιωμάτων και κατάκτησης νέων, σε μηχανισμό διαχείρισης του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Γι' αυτό για την «ταμπακέρα» δε λένε τίποτα. Δε λένε για την ουσία του ρεπορτάζ, για το πού δηλαδή οδηγεί τη ΔΕΗ η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση, κατευθύνσεις και πολιτικές με τις οποίες και οι ίδιοι συμφωνούν. Περιορίζονται μόνο στα γνωστά αναθέματα και στη γνωστή μέθοδο των θα... Ανοίγει διεργασίες η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, παρεμβαίνει η ΓΕΝΟΠ, θα η ΓΕΝΟΠ...

Οσο για το θέμα των εργολάβων και εργολαβιών που η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προσποιείται ότι το αγνοεί, πρέπει να ξέρει ότι η άγνοια δεν αποτελεί προσόν εκπροσώπων των εργαζομένων που έχουν εκλεγεί για να υπερασπίζονται τα συμφέροντα και πρώτα απ' όλα τις θέσεις εργασίας των εργαζόμενων.

Αφού όμως καμώνονται ότι δε γνωρίζουν ερωτάμε:

  • Δε γνωρίζουν ότι στη λειτουργία του δουλεμπόριου και την πρόσληψη εργαζομένων στους διάφορους εργολάβους, αυτοί που κάνουν κουμάντο είναι οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ; Αυτό καταγγέλθηκε επώνυμα από εργολάβο σε τοπικό τηλεοπτικό πρόγραμμα της Κοζάνης, χωρίς η ΓΕΝΟΠ ή τα τοπικά σωματεία της Ομοσπονδίας να προβούν σε διάψευση ή έστω να εκδώσουν Δελτίο Τύπου. Γιατί τώρα πειράχτηκαν τόσο από το ρεπορτάζ του «Ρ»;
  • Δε γνωρίζουν άραγε οι άνθρωποι της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ ότι υπάρχει γνωστό συνδικαλιστικό στέλεχος του σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» του οποίου η σύζυγος διατηρεί μηχανουργείο και παίρνει εργολαβίες από τη ΔΕΗ;
  • Δε γνωρίζουν ότι υπάρχει ανώτατο συνδικαλιστικό στέλεχος, γιος του οποίου έχει μηχανήματα που δουλεύουν σε μόνιμη βάση εργολαβικά για τη ΔΕΗ; Ας ρωτήσουν τους εργαζόμενους στους εργολάβους για να μάθουν, αν βέβαια δεν το γνωρίζουν ήδη, ποιοι δίνουν δουλιά σ' αυτούς τους εργαζόμενους. Η αλήθεια είναι ότι συνδικαλιστές δίνουν εργασία στους εργαζόμενους των εργολάβων.

Ας φροντίσει λοιπόν η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ να βάλει σε κάποια τάξη τα του οίκου της και να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους για την ανώμαλη αυτή κατάσταση, αντί να προσπαθεί να συσκοτίσει τα πράγματα με συκοφαντικές επιθέσεις κατά του «Ριζοσπάστη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ