ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ιδιόκτητα ασφαλιστικά ταμεία για τις πολυεθνικές

Στη δημιουργία ασφαλιστικών ταμείων τύπου ENRON, ανοίγει το δρόμο η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικής πρότασης της Κομισιόν.

Με τη νέα νομοθεσία δίνεται η δυνατότητα για συγκρότηση συμπληρωματικών διασυνοριακών συνταξιοδοτικών ταμείων από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις πολυεθνικές. Θα μπορεί δηλαδή η «χ» πολυεθνική, που διαθέτει θυγατρικές σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ, να συστήνει δικό της επαγγελματικό ασφαλιστικό ταμείο και να ασφαλίζει τους εργαζόμενους σε αυτήν. Μάλιστα, η Κομισιόν εκτιμά «ότι μια μεγάλη πολυεθνική εταιρία θα μπορούσε να εξοικονομεί μέχρι και 40 εκατομμύρια ευρώ, εάν είχε τη δυνατότητα να συγκεντρώνει τα διάφορα συνταξιοδοτικά της προγράμματα σε ένα ενιαίο Ταμείο».

Πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά για «ιδιόκτητα» ασφαλιστικά ταμεία, με τα οποία οι πολυεθνικές θα «δένουν» τους εργαζόμενους σε αυτές. Σε αυτά οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν τις εισφορές τους, τις οποίες θα διαχειρίζονται οι εργοδότες. Με τον τρόπο αυτό, η «βιωσιμότητα» του Ταμείου θα εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της ίδιας της πολυεθνικής με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε συνδικαλιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Αναπόφευκτα, η μοίρα των συντάξεων των εργαζομένων, θα ακολουθεί τη μοίρα της πολυεθνικής που εργάζονται. Μια πιθανή χρεοκοπία - όπως συμβαίνει συχνά - θα σημαίνει και τη χρεοκοπία του ασφαλιστικού ταμείου. Το αμερικάνικο μοντέλο ασφάλισης αντιγράφεται πλέον πιστά και από την εδώ πλευρά του Ατλαντικού. Το λεγόμενο «κοινωνικό ευρωπαϊκό μοντέλο» - στο οποίο ομνύουν οι απολογητές της σοσιαλδημοκρατίας - παραδίδεται άνευ όρων στους νόμους της αγοράς, εγκαταλείποντας και τις τελευταίες προφάσεις. Το πολυεθνικό κεφάλαιο καταλαμβάνει ένα ένα τα λεγόμενα προπύργια της «κοινωνικής Ευρώπης». Η Ευρώπη των πολυεθνικών ρίχνει τις μάσκες!

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στους δρόμους χτες όπως και αύριο

Πλημμύρισε ο τόπος άσπρα μαλλιά κι αγανάκτηση για την ανάλγητη πολιτική
Πλημμύρισε ο τόπος άσπρα μαλλιά κι αγανάκτηση για την ανάλγητη πολιτική
Την ιερή αγανάκτησή τους για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική που με συντάξεις πείνας τους αφήνει στο περιθώριο της ζωής, εξέφρασαν με τη χτεσινή τους κινητοποίηση οι συνταξιούχοι που βγήκαν και πάλι στους δρόμους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - Δημοσίου). Αγανάκτηση που ξεχείλισε ενόψει και του πολέμου που βρίσκεται προ των θυρών, με τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις που προκαλεί σε είδη όπως το πετρέλαιο θέρμανσης και επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την ήδη εξαθλιωμένη οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων.

Με αιτήματα αιχμής την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ για απώλεια εισοδήματος και για θέρμανση, την αύξηση 10% στις συντάξεις, τη βελτίωση της ιατρικής, φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, αλλά και την άμεση απεμπλοκή της χώρας από το σχεδιαζόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στο Ιράκ, οι συνταξιούχοι ήταν συνεπείς στο αγωνιστικό τους ραντεβού στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

«Αγωνιζόμαστε για τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις συντάξεις, με τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και με την ειρήνη γιατί αυτά είναι δεμένα μεταξύ τους με αλυσίδες», τόνισε στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δ. Μαυροδόγλου. «Τα προβλήματά μας» συνέχισε, «είναι πολιτικά, όπως πολιτική πρέπει να είναι και η απάντησή μας, αλλά πάνω απ' όλα είναι το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό "παρών" που πρέπει να δώσουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται».

«Θα μας βρίσκουν μπροστά τους», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Χρ. Τριάντης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «ο λαός με τις κινητοποιήσεις του θα βάλει τη σφραγίδα του τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο». Στη συγκέντρωση επίσης χαιρέτισαν, ο Δ. Μπαμπαλιός από τους συνταξιούχους του δημοσίου και ο Γ. Δαμιανός από τους συνταξιούχους των ΟΤΑ, ενώ εκ μέρους του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε το μέλος της Γραμματείας του Δ. Αγκαβανάκης.

«Θέλουμε αυξήσεις, όχι κοροϊδία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «Ανθρώπινες συντάξεις και φάρμακα φτηνά, αυτό ζητάνε τα γηρατειά» και «Οι φαντάροι είναι δικά μας εγγόνια, δε θα γίνουν κρέας για τα κανόνια» βροντοφώναξαν οι συνταξιούχοι στην πορεία που έκαναν στη συνέχεια μέσω της οδού Αθηνάς, της Ομόνοιας και της Σταδίου με σκοπό να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

Πριν φτάσουν όμως στην είσοδο της Βουλής ήρθαν για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με το κράτος του αστυνόμου, καθώς εκεί είχαν παραταχθεί διμοιρίες και κλούβες των ΜΑΤ. Οι συνταξιούχοι αντέδρασαν έντονα στην παρουσία των δυνάμεων καταστολής και κόβοντας την προστατευτική κορδέλα, προσέγγισαν κατά μέτωπο τους παραταγμένους αστυνομικούς, φωνάζοντας συνεχώς «αίσχος» και «ντροπή».

Τελικά, πολυμελής αντιπροσωπεία των συνταξιούχων έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντήσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος όμως δήλωσε «απασχολημένος» αν και ήταν ενημερωμένος και τους έστειλε στον υπουργό Επικρατείας Σ. Μανίκα. Φυσικά, η αντιπροσωπεία αρνήθηκε να συζητήσει μαζί του, αξιώνοντας να κλειστεί ραντεβού με τον πρωθυπουργό τουλάχιστον σε 10 ημέρες κάτι για το οποίο έλαβαν τελικά διαβεβαίωση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό, καταγγέλλει ότι «για μια ακόμη φορά η αλαζονεία, η αναξιοπιστία και ο εμπαιγμός λειτουργούν αρνητικά, προσβάλλοντας τη συντονιστική επιτροπή που εκφράζει 1.300.000 συνταξιούχους σε όλη τη χώρα». Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα για αγωνιστικό «παρών» όλων των συνταξιούχων στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Στο «κόκκινο» το ΝΑΤ

Κόκκινο έχει ανάψει για το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και τα υπόλοιπα Ταμεία των ναυτεργατών, καθώς η εφοπλιστόδουλη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τα έχει βουλιάξει στα ελλείμματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμφανίζει ο προϋπολογισμός του Ταμείου για το 2003, το οργανικό του έλλειμμα έφτασε τα 687.103.103 ευρώ ή τα 234.130.382.347 δραχμές! Από αυτό το ποσό, όπως προκύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό που ψήφισε η κυβέρνηση, θα μείνουν ακάλυπτα τα 102.839.442 ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις συντάξεις και υπόλοιπες παροχές των ναυτεργατών.

Από το τεράστιο αυτό ποσό του συνολικού οργανικού ελλείμματος του ΝΑΤ, πρέπει να ξεχωριστούν 85.943.708 ευρώ που αφορούν στο έλλειμμα του Ταμείου ανεργίας και ασθενείας των ναυτεργατών, το γνωστό ΚΑΑΝ, και 42.553.661 ευρώ, που αφορούν στο οργανικό έλλειμμα του επικουρικού τους ταμείου ΚΕΑΝ (Κεφάλαιο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών). Το τελευταίο διαθέτει αποθεματικά που προέρχονται από τον ιδρώτα των ναυτεργατών ύψους 160.300.488 ευρώ. Και το σημειώνουμε γιατί, σύμφωνα με την εισήγηση του προϋπολογισμού του ΝΑΤ, το οργανικό έλλειμμα του επικουρικού ταμείου των ναυτεργατών θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τα αποθεματικά του! Που σημαίνει ότι, αν αυτό συνεχιστεί, σε 4 το πολύ χρόνια το ΚΕΑΝ θα έχει χρεοκοπήσει! Το οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ και του ΚΑΑΝ το 2002 ήταν συνολικά 552.930.865,33 ευρώ.

Χτες στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, όταν ρωτήθηκε αν θα πάρει μέτρα η κυβέρνηση για να προστατευτεί το ΚΕΑΝ, απάντησε ως εξής: «Θέτετε ένα πολύ μεγάλο θέμα, που έχει σχέση με το γενικότερο ασφαλιστικό ζήτημα της χώρας, που στην πράξη μεταφράζεται σε σχέση εργαζομένων και συνταξιούχων»...

Αποκαλυπτικό για τις αιτίες που οδήγησαν στη δραματική κατάσταση τα Ταμεία των ναυτεργατών είναι το στοιχείο του ΝΑΤ, σύμφωνα με το οποίο το Δεκέμβρη του 2002 η σχέση συνταξιούχων προς εν ενεργεία ναυτεργάτες ήταν 1 προς 3 ενώ το Δεκέμβρη του 2001 ήταν 1 προς 0,4! Σε αυτό να προστεθεί ότι ήδη τα κυβερνητικά επιτελεία επεξεργάζονται και νέα αντιναυτεργατικά μέτρα για τον παραπέρα διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια, αλλά και τη μείωση των ήδη ...συμβολικών ασφαλιστικών εισφορών των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ