ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφική... «γενιά ηλιθίων»

Μια γενιά «ηλίθιων παιδιών» παράγουν οι αμερικανικές ταινίες, λένε Γάλλοι σκηνοθέτες και διανοούμενοι. Μιλώντας στη διεθνή υπηρεσία του BBC, ο γνωστός Γάλλος σκηνοθέτης Μπερνάρ Ταβερνιέ εξέφρασε το φόβο ότι «εάν μας ελέγχει η τεχνολογία, θα μας μεταμορφώσει σε ηλίθια παιδιά και κατά κάποιο τρόπο αυτό κάνει ο αμερικανικός κινηματογράφος. Πηγαίνω συχνά σε σχολεία και έχω βρει πολλά νέα παιδιά με τεράστιες δυσκολίες να αναλύσουν το περιεχόμενο και την ιδέα μιας ταινίας».

Ο σκηνοθέτης πρόσθεσε ότι τα παιδιά «απλά απολαμβάνουν την τεχνολογία. Μπορούν να την παρακολουθήσουν με εξαιρετική ευκολία, αλλά τους είναι αδιάφορο εάν αυτό που παρουσιάζεται είναι καλό ή κακό, αρκεί να είναι καλοφτιαγμένο. Για παράδειγμα, πολλοί θαύμασαν πώς οι ναζί τίναζαν στον αέρα τα μυαλά των κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην ταινία "Η Λίστα του Σίντλερ" και αναφωνούσαν "είναι συναρπαστικό", αλλά ελάχιστοι μπήκαν στην ουσία της ταινίας».

Ο Φιλίπ Ροζιέρ - συγγραφέας του βιβλίου «Ο Αμερικάνος Εχθρός» - θεωρεί ότι οι Γάλλοι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν την εισροή της αμερικανικής κουλτούρας στην κοινωνία τους. «Οι Γάλλοι δε θα αποκαλούσαν κάτι τέτοιο κουλτούρα. Είναι μη κουλτούρα, δεν είναι πολιτισμός, είναι απλά ένας τρόπος ζωής. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι εάν πιέσουν τον κόσμο να δει μια ταινία τους, όσοι τη δουν θα αγοράσουν τα προϊόντα που προωθούν, τα χάμπουργκερ, την "Κόκα - Κόλα", ρούχα και ίσως να υιοθετήσουν και την πολιτική τους».

Θυμίζουμε ότι η μερίδα της διανομής των αμερικανικών ταινιών στους ευρωπαϊκούς κινηματογράφους και στην τηλεόραση αυξάνεται και κυριαρχεί έναντι των εθνικών κινηματογραφιών. Ακόμη και ισχυρές ευρωπαϊκές κινηματογραφικές βιομηχανίες, όπως της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, δε βρίσκουν ουσιαστικά αίθουσες για να προβάλουν τις ταινίες τους, μέσα στην ίδια τους τη χώρα.

«Ονειρα γλυκά» και... «Αλκοόλ»

Σκηνή από την ταινία του Παντελή Παγουλάτου «Ονειραγλυκά»
Σκηνή από την ταινία του Παντελή Παγουλάτου «Ονειραγλυκά»
«Ονειρα γλυκά» τιτλοφορείται η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Παντελή Παγουλάτου, που βγαίνει στις αίθουσες. Μια οικογένεια με ισχυρό ταμπεραμέντο. Ενα οικογενειακό δράμα, με ακραίες στιγμές και χιούμορ. Με αφορμή την ασθένεια του Αντώνη, οι ήρωες αποκαλύπτουν μυστικά και ψέματα της ζωής τους. Εν μέσω «πυρών» η Ελένη πρέπει να πάρει θέση. Ο σύζυγος, εκτός από τη μάχη για τη ζωή του, μάχεται και για την καρδιά της γυναίκας του. Ο φίλος επιστρέφει απ' την Αμερική και ζητάει τη χαμένη ζωή του στο πρόσωπό της. Τα παιδιά, εγωιστικά και σκληρά βάζουν συνεχώς όρια. Για να επιβεβαιώσει κανείς την αγάπη, πρέπει να χαϊδέψει τις πληγές του. Κι αυτό ακριβώς κάνουν και οι ήρωες της ταινίας. Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Μπέτυ Λιβανού, Χρήστος Νομικός, Οθωνας Μεταξάς, Γιάννης Καραγεωργόπουλος, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Κατερίνα Λυπηρίδου..

Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι της Κατερίνα Μαραγκουδάκη, η μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, η ηχοληψία του Ντίνου Κίττου, μοντάζ Φανής Ζιώζια, σκηνικά Κικής Πίττα, κοστούμια Αγι Παναγιώτου και εκτέλεση παραγωγής Ρούλας Νικολάου.

  • Στον «Art Studio» προβάλλεται η ταινία «Οσο υπάρχει αλκοόλ...» του Δημήτρη Μακρή, που υπογράφει και το σενάριο. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Δημήτρη Μαμαλούκα «Οσο υπάρχει αλκοόλ, υπάρχει ελπίδα». Παίζουν: Πάνος Κρανιδιώτης, Μαρία Κωνσταντάκη, Μάκης Παπαδημητράτος και πολλοί Ιταλοί ηθοποιοί. Ενα μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Ιταλία, Ανκόνα, Μιλάνο, Αλεσσάντρια. Η ταινία αφηγείται τη φυγή και περιπλάνηση ενός σκηνοθέτη, μετά από ένα επαγγελματικό αδιέξοδο, στην Ιταλία, στην οποία σπούδασε και γνωρίζει καλά.
Ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές

Εργο του Β. Παπασάικα
Εργο του Β. Παπασάικα
Εγκαινιάζεται αύριο (7.30μμ) στην αίθουσα τέχνης «Ανεμος» (Κυριαζή 36, Κηφισιά), έκθεση γλυπτικής του Βασίλη Παπασάικα. Εως τις 5 του Απρίλη θα παρουσιαστούν γλυπτά σε φυσικό μέγεθος από ορείχαλκο και επιζωγραφισμένο γύψο, εμπνευσμένα από την καθημερινή ζωή του καλλιτέχνη.

Εκθεση ζωγραφικής και κατασκευών της Νάντιας Καλαρά εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μμ) στην «γκαλερί της Ερσης» (Κλεομένους 4). «Τα έργα της Καλαρά», σημειώνεται στον κατάλογο, «κρακελαρισμένα, σκισμένα, επιδιορθωμένα και πάλι πληγωμένα, είναι μια μαρτυρία της διαδικασίας κατασκευής τους και, ταυτόχρονα, οι φορείς του σώματος της ίδιας της καλλιτέχνιδας, ως μυστικού κώδικα ταυτότητας και τόπου». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29/3.

Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Φ. Νίκου παρουσιάζεται στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτωρίας), που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7.30μμ). Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει 20 έργα ζωγραφισμένα με λάδι σε μουσαμά. Οπως σημειώνεται στον κατάλογο, «ο Φ. Νίκος ανοίγει το βλέμμα μας προς ένα δισυπόστατο κόσμο εν τη γενέσει του... Τα ελάχιστα σημάδια μιας ζωής που ανανεώνεται, εμφανίζονται δειλά εδώ κι εκεί: ένα δεντράκι που πρασινίζει, η αντανάκλαση του σύννεφου πάνω στη λίμνη, μια βροχή που ίσως έρθει για να ξαναδώσει σ' αυτή τη μοναξιά την αλλοτινή χαρά». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5/4.

Ψηφιδωτά «σπαράγματα»

Εκθεση ψηφιδωτών του Αντώνη Καρακωνσταντάκη, με τίτλο «Σπαράγματα» εγκαινιάζεται στις 17/3 (7μμ) στην αίθουσα «Α. Τάσσος» της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» (Αρδηττού 34, Μετς). Η ενδιαφέρουσα έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Ο καλλιτέχνης δημιούργησε την ενότητα «Σπαράγματα», τοποθετώντας την ψηφίδα στην αγκαλιά της πέτρας, πάνω στην οποία «στηρίχτηκαν» οι πολιτισμοί.

Ο Αν. Καρακωνσταντάκης, με επίκεντρο τη Λάρισα όπου δουλεύει, δραστηριοποιείται στην τέχνη του ψηφιδωτού. Από το 1997 διδάσκει στο Ελεύθερο Εργαστήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας. Εχει παρουσιάσει δουλιά του σε επτά ατομικές εκθέσεις και σε δύο ομαδικές παρουσιάσεις.

Οπως σημειώνει ο Αν. Καρακωνσταντάκης, «σπαράγματα είναι οι λέξεις που γίνανε ποίημα, είναι τα όνειρά μας που γίνονται ελπίδες, είναι οι σταγόνες που χτίζουν τη μοναξιά μας, είναι οι φίλοι που μας συνθέτουν... Σπαράγματα είμαστε όλοι εμείς που γίναμε σύνολο». Διάρκεια έκθεσης έως τις 30/3: Δευτέρα έως Παρασκευή 10πμ - 1μμ και 6μμ - 8μμ. Σάββατο, Κυριακή 11πμ-2μμ.

Περί νεοτερικότητας

«Γέννηση, Εξέλιξη και Κρίση της Νεοτερικότητας», είναι ο τίτλος των σεμιναρίων που πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη βράδυ, στο Μουσείο Φρυσίρα. Στη διάρκεια των διαλέξεων, εξετάζεται μια περίοδος 150 ετών κατά την οποία γεννιέται, αναπτύσσεται και τίθεται υπό αμφισβήτηση, το φαινόμενο της νεοτερικότητας.

Συγκεκριμένα: «Ο Κλασικισμός, το τέλος της παράδοσης του καθολικά ωραίου και η στροφή στον Υποκειμενισμό: Ιμπρεσιονισμός» (σήμερα). «Η αναβίωση της παραστατικής ζωγραφικής: Συμβολισμός και Προραφαηλίτες» (20/3). «Η σκοτεινή δύναμη της χειρονομίας: Εξπρεσιονισμός» (27/3). «Η γεωμετρική ρήξη του Κυβισμού και η καταλυτική αμφισβήτηση του Νταντά» (3/4). «Η διερεύνηση του ζωγραφικού νοήματος: Σουρεαλισμός» (10/4). «Οι μεταπολεμικές εξελίξεις» (17/4). Εισηγητής: Θανάσης Μουτσόπουλος. Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Οι εκδόσεις Πατάκη (Ακαδημίας 65) θα παρουσιάσουν σήμερα (7μμ) το βιβλίο του Γιάννη Σπανδωνή «Ο ταξιδιώτης της γνώσης».

Τα «Ελληνικά Γράμματα» παρουσίασαν το βιβλίο του Νίκου Κυριαζή «Μαρία των γλάρων».

Ο «Ιωλκός» παρουσίασε το βιβλίο του Γιώργου Κόμη «Ο Πειραιάς και οι άνθρωποί του (1901-2001)».

Ο «Κέδρος» στις 14/3 (8.30μμ) στο «Underground Εντευκτήριο» (Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη) θα παρουσιάσει το βιβλίο του Διαμαντή Αξιώτη «Πλωτές γυναίκες».

Οι εκδόσεις Καλέντη στις 14/3 (8μμ) στο «Βιβλιοπωλείο» (Σκρα 97-99, Καλλιθέα) θα παρουσιάσουν το βιβλίο της Αλκυόνης Παπαδάκη «Στον ίσκιο των πουλιών».

Οι εκδόσεις Λιβάνη θα παρουσιάσουν, στις 14/3 (10πμ) στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ (Κοδριγκτώνος 16) το βιβλίο του Κώστα Μαρδά «Βάσεις, αίμα και πετρέλαιο (Από τον ψυχρό πόλεμο στην παγκοσμιοποίηση)».

Οι εκδόσεις Σπανός σήμερα και αύριο (7μμ) στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου θα πραγματοποιήσουν δημοπρασία σπάνιων βιβλίων (λεξικά, εγκυκλοπαιδικά, σχολικά, φιλοσοφικά, θεατρολογικά, κινηματογραφικά, κ.ά.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ