ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμική διαδήλωση συμπαράστασης στους 77 μαθητές

Αναβλήθηκε για σήμερα η δίκη

Από τη χτεσινή μαζική πορεία συμπαράστασης των μαθητών

Motion Team

Από τη χτεσινή μαζική πορεία συμπαράστασης των μαθητών
Σήμερα θα γίνει η δίκη των 77 νέων που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1999 με βάση τη φασιστικής έμπνευσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να χτυπήσει τους αγώνες των μαθητών ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Χτες εκατοντάδες μαθητές του σχολικού συγκροτήματος «Ευκλείδη» της Θεσσαλονίκης, διαδήλωσαν έξω από τα δικαστήρια τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους και κατήγγειλαν τη συντονισμένη κυβερνητική επιχείρηση ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων.

Από τους 77 νέους που το 1999 ήταν μαθητές - μέλη των 15μελών μαθητικών συμβουλίων 8 σχολείων της Θεσσαλονίκης (ΕΛ και ΤΕΕ), στο δικαστήριο παρέστησαν 54. Ανάμεσά τους και ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, μαθητής του 14ου Νυχτερινού ΤΕΕ. Με ειδικό βούλευμα απαλλάχτηκε των κατηγοριών μια μαθήτρια, η Μαρία Αποίκου του 8ου ΤΕΕ. Επίσης, χτες το δικαστήριο κατά την ανάγνωση των ονομάτων των κατηγορουμένων διαπίστωσε ότι μεταξύ αυτών βρίσκεται και ένας Τρύφων Μελιδώνης, μέλος τότε του 15μελούς του 2ου Λυκείου Καλαμαριάς, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν ανήλικος (είναι γεννημένος το 1983), και τον παρέπεμψε να δικαστεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων. Σήμερα οι περισσότεροι - με εξαίρεση τους νυχτερινούς λόγω 4ετούς φοίτησης - έχουν αποφοιτήσει και είτε εργάζονται, είτε σπουδάζουν, είτε υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

Στο πλευρό των διωκόμενων νέων, στα δικαστήρια, βρέθηκαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και Α. Τζέκης, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών νομού Θεσσαλονίκης, των Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων, των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο αντινομάρχης Παιδείας Δ. Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χ. Οικονομίδης, ο γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης.

Εκλεισε ο «Ευκλείδης»

Οι μαθητές των σχολείων του «Ευκλείδη» χτες πραγματοποίησαν, σχεδόν καθολικά, αποχή από τα μαθήματα και με πορεία συγκροτημένα κατευθύνθηκαν στο δικαστικό μέγαρο. Με τα πανό και τα συνθήματα είπαν «όχι στα μαθητοδικεία, όχι στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων για δημόσια και δωρεάν παιδεία». Απαίτησαν «κάτω τα χέρια από τους μαθητές, τα σχολεία δεν είναι φυλακές», και προειδοποίησαν πως «δε θα περάσει» η επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Κυβερνητική επιλογή» οι αναδιαρθρώσεις της Μπολόνια

Συνάντηση με τους πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων είχε χτες ο πρωθυπουργός

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση ΑΕΙ και ΤΕΙ από μια «Ανεξάρτητη Αρχή», θα δοθεί το ερχόμενο Σάββατο στη Σύνοδο Πρυτάνεων των πανεπιστημίων που θα συνεδριάσει στο Ναύπλιο. Αυτό ανακοίνωσε χτες στους πρυτάνεις ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης σε συνάντηση που είχε μαζί τους στο μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του υπουργού Παιδείας, Π. Ευθυμίου. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαδικασία αναδιάρθρωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, που είναι γνωστές ως «διαδικασία της Μπολόνια», ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή αποτελεί κυβερνητική επιλογή και «είναι δεδομένη».

«Τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης είναι οι φορείς της νέας ευρωπαϊκής δυναμικής και πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για το ρόλο αυτό», είπε ο Κ. Σημίτης και σ' αυτή την κατεύθυνση προανήγγειλε νομοθετικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΙ, καθώς και το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση. Εμμεσα μάλιστα, ομολόγησε ότι αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες αποτελούν «εργαλεία» που θα «στηρίξουν αποτελεσματικά» την ανώτατη εκπαίδευση «στη νέα της προοπτική», δηλαδή στην υποταγή της στο ευρωπαϊκό μοντέλο της υποβάθμισης. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι δε θα αλλάξει η διάρκεια των σπουδών και ότι αυτές δε θα «σπάσουν» σε κύκλους όπως υπαγορεύει η «διαδικασία της Μπολόνια», για να διευκρινίσει αμέσως μετά ότι «η ύπαρξη μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών με δυο επίπεδα» (μεταπτυχιακά ειδίκευσης και διδακτορικά) «αποτελεί δεδομένο για μας». Δηλαδή, οι κύκλοι σπουδών ισχύουν ήδη, με την επιστημονική ειδίκευση - που ολοκληρώνει τις σπουδές - να βρίσκεται στο δεύτερο κύκλο.

Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Β. Λέκκας, μίλησαν για τα προβλήματα των ιδρυμάτων, έθεσαν τα ζητήματα οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας και της χρηματοδότησής τους.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εκδήλωση για τα 60 χρόνια της ΕΠΟΝ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ.--

Εκδήλωση για το γιορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ, της πρωτοπόρας οργάνωσης της ελληνικής νεολαίας, που στο πλάι του ΕΑΜ έδωσε τη μάχη ενάντια στον καταχτητή, διοργανώνουν η Νομαρχιακή Οργάνωση Ηρακλείου και Σπουδάζουσας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του δήμου «Πολύκεντρο».

Στην ανακοίνωσή τους οι Νομαρχικές Οργανώσεις, τονίζουν ότι «σήμερα, λίγες μέρες πριν την έναρξη ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, αυτή τη φορά στο Ιράκ, είναι καθήκον κάθε νέου να αγωνιστεί για Ειρήνη, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, ενάντια στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - ελληνικής κυβέρνησης. Τα οράματα και τα ιδανικά της ηρωικής ΕΠΟΝ ανοίγουν το δρόμο των σημερινών αγώνων της νεολαίας και ολόκληρου του λαού».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Η «Πανσπουδαστική» για τον Τσε Γκεβάρα

«Τσε Γκεβάρα: πρότυπο αντίστασης στη σημερινή βαρβαρότητα», είναι το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιεί η «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας», σήμερα Πέμπτη, στις 2 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (αίθουσα 106). Για το μεγάλο επαναστάτη θα μιλήσει η Δέσποινα Μάρκου, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Χωρίς ταξί αύριο

Σε νέα 24ωρη κινητοποίηση κατέρχονται αύριο Παρασκευή οι ιδιοκτήτες ταξί της Αθήνας, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία από την πλευρά της κυβέρνησης, στην επίλυση σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων του κλάδου.

Το ΔΣ του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), αποφάσισε την ακινητοποίηση των ταξί για 24 ώρες από τις 5 τα ξημερώματα αύριο και στις 10 π.μ. οι αυτοκινητιστές ταξί θα συγκεντρωθούν κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου τους (Μάρνη 17), ενώ προγραμματίζουν και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, μέσω των λεωφορειολωρίδων.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και τα Παραρτήματα Μεγαλόπολης - Σπάρτης - Καλαμάτας - Τρίπολης οργανώνουν την Κυριακή 16 Μάρτη, και ώρα 11.30 π.μ., στη Θέση Βίγλες Μεγαλόπολης, εκδήλωση τιμής στους 212 πατριώτες, που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς στις 24-2-1944. Πούλμαν θα φύγουν στις 7.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος.
  • Τη συμπλήρωση 59 χρόνων από την εκτέλεση των 22 νεκρών ηρώων του μπλόκου της Καλογρέζας από τους Γερμανούς, τιμούν η ΠΕΑΕΑ Ν. Ιωνίας και η συνοικιακή Επιτροπή Καλογρέζας την Κυριακή 16 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στην Πλατεία Ηρώων. Προσυγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. από την Πλατεία Αναπήρων στην Καλογρέζα.

Την Κυριακή 16 Μάρτη 2003 πραγματοποιούν εκλογοαπολογιστική συνέλευση:

  • ΠΕΑΕΑ Ν. Κόσμου, στις 11 π.μ., στα γραφεία της ΚΟΒ Νέου Κόσμου του ΚΚΕ (οδός Φραντζή).
  • ΠΕΑΕΑ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, στις 11 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45).
  • Η ΠΕΑΕΑ Γκύζη - Τουρκοβουνίων, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Παραρτήματος (Νικηφόρου Λύρα 24, πίσω από τον Αγιο Ελευθέριο Αρεως).
  • ΠΕΑΕΑ Αιγάλεω, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Παραρτήματος (Ατταλείας 5)

Την Τετάρτη 19 Μάρτη 2003 συνέλευση πραγματοποιούν:

  • Η ΠΕΑΕΑ Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της (Θεμιστοκλέους 48, στο ισόγειο).
  • Η ΠΕΑΕΑ Αγίου Δημητρίου, στις 5 μ.μ., στα γραφεία της (Σοφοκλέους 8).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ