Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Κυβερνητική επιλογή» οι αναδιαρθρώσεις της Μπολόνια

Συνάντηση με τους πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων είχε χτες ο πρωθυπουργός

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση ΑΕΙ και ΤΕΙ από μια «Ανεξάρτητη Αρχή», θα δοθεί το ερχόμενο Σάββατο στη Σύνοδο Πρυτάνεων των πανεπιστημίων που θα συνεδριάσει στο Ναύπλιο. Αυτό ανακοίνωσε χτες στους πρυτάνεις ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης σε συνάντηση που είχε μαζί τους στο μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του υπουργού Παιδείας, Π. Ευθυμίου. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαδικασία αναδιάρθρωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, που είναι γνωστές ως «διαδικασία της Μπολόνια», ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή αποτελεί κυβερνητική επιλογή και «είναι δεδομένη».

«Τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης είναι οι φορείς της νέας ευρωπαϊκής δυναμικής και πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για το ρόλο αυτό», είπε ο Κ. Σημίτης και σ' αυτή την κατεύθυνση προανήγγειλε νομοθετικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΙ, καθώς και το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση. Εμμεσα μάλιστα, ομολόγησε ότι αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες αποτελούν «εργαλεία» που θα «στηρίξουν αποτελεσματικά» την ανώτατη εκπαίδευση «στη νέα της προοπτική», δηλαδή στην υποταγή της στο ευρωπαϊκό μοντέλο της υποβάθμισης. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι δε θα αλλάξει η διάρκεια των σπουδών και ότι αυτές δε θα «σπάσουν» σε κύκλους όπως υπαγορεύει η «διαδικασία της Μπολόνια», για να διευκρινίσει αμέσως μετά ότι «η ύπαρξη μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών με δυο επίπεδα» (μεταπτυχιακά ειδίκευσης και διδακτορικά) «αποτελεί δεδομένο για μας». Δηλαδή, οι κύκλοι σπουδών ισχύουν ήδη, με την επιστημονική ειδίκευση - που ολοκληρώνει τις σπουδές - να βρίσκεται στο δεύτερο κύκλο.

Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Β. Λέκκας, μίλησαν για τα προβλήματα των ιδρυμάτων, έθεσαν τα ζητήματα οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας και της χρηματοδότησής τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σπουδές στα μέτρα της Μπολόνια (2007-05-27 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται να φτιάξουν τρίχρονο πτυχίο! (2005-04-06 00:00:00.0)
Η «Μπολόνια» διατάζει: οι σπουδές υποβαθμίζονται (2005-02-20 00:00:00.0)
Ντε φάκτο σπάσιμο των σπουδών (2003-02-23 00:00:00.0)
Υποβαθμίζεται συνολικά η ανώτατη εκπαίδευση (2001-04-26 00:00:00.0)
Υποχρηματοδοτούνται τα πανεπιστήμια (2001-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ