Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περί πιστοποιήσεων

Το χρωστούσαμε στους νεφροπαθείς της περιοχής είπε ο διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Π. Πρεζεράκης, στη χτεσινή εκδήλωση απονομής του πιστοποιητικού ποιότητας στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου - της πρώτης μονάδας του δημόσιου συστήματος Υγείας που πιστοποιήθηκε κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα (ISO 9001:2000) και τον έπαινο απένειμε ο υφυπουργός Υγείας Εκτωρ Νασιώκας.

Ομως η εκδήλωση αποτέλεσε αφορμή για την πιστοποίηση των αναγκών τόσο της Μονάδας όσο και των νεφροπαθών της περιοχής. Απ' το βήμα της εκδήλωσης η διευθύντρια της Μονάδας Αγγ. Ζέρβα, ζήτησε με αγωνία την προκήρυξη τής μίας τουλάχιστον θέσης του ειδικευμένου νεφρολόγου, καθώς είναι κενές και δύο θέσεις των ειδικευμένων γιατρών. Προς το παρόν υπάρχει κάλυψη με έναν αγροτικό γιατρό, ενώ εκπαιδεύτηκε και ένας γιατρός της παθολογικής κλινικής.

***

Στη μονάδα κάνουν αιμοκάθαρση 20 νεφροπαθείς και ο Π. Πρεζεράκης μίλησε για αύξηση των αιμοκαθάρσεων κατά 190% (ένας νεφροπαθής κάνει αιμοκάθαρση κάθε δυο-τρεις μέρες και η μέτρηση γίνεται για όσες φορές «μπει στο μηχάνημα»).

Ωστόσο όμως, υπάρχει και λίστα 20 ακόμα νεφροπαθών. Επομένως το χρέος δεν ξοφλήθηκε.

Και η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών δε φαίνεται να αποτελεί το αρχικό κίνητρο της κυβέρνησης, όπως ομολόγησε και ο Εκτωρ Νασιώκας: «Η πιστοποίηση κατά ISO είναι αναγκαία φέρ' ειπείν για να αναπτύξουμε τον τομέα του τουρισμού Υγείας, ένας τομέας από τον οποίο πιστεύω ότι ως εθνική οικονομία και ως σύστημα Υγείας μπορούμε να κερδίσουμε πολλά».

***

Στον «τουρισμό Υγείας» εντάσσονται τα γκρουπ τουριστών νεφροπαθών που μπορεί να έρθουν στην Κυπαρισσία και θα χρειαστούν αιμοκάθαρση.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση είχε στο επίκεντρο της πολιτικής της τις ανάγκες της περιοχής, θα άρχιζε με την κάλυψη των αναγκών κι όχι με την απόκτηση των πιστοποιητικών εκείνων που αποφέρουν έσοδα και μπορεί να ανοίξουν μια ακόμα κερκόπορτα εμπορευματοποίησης...


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ