ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Μπαράζ συλλήψεων και ενδοκυβερνητικές «ζυμώσεις»...

- Ερευνες παντού... με το στρατό και την αστυνομία σε ρόλο ενισχυμένο...

- Εκατοντάδες οι συλληφθέντες, μεταξύ αυτών και πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι...

Ολα τα πρωτοσέλιδα του σερβικού Τύπου είναι για τη δολοφονία

Associated Press

Ολα τα πρωτοσέλιδα του σερβικού Τύπου είναι για τη δολοφονία
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Δε φαίνεται να καθαρίζει βραχυπρόθεσμα το ομιχλώδες πολιτικό τοπίο στη Σερβία. Η ισχύουσα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ήρθε να βαρύνει τα παλιά-«νέα» κενά εξουσίας, τις προϋπάρχουσες αδυναμίες της παρούσας κυβέρνησης και να αναδείξει τη διείσδυση των πλοκαμιών ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος σε διάφορα θεσμικά επίπεδα της χώρας... Είναι ενδεικτικό - αν όχι εντυπωσιακό... - το γεγονός πως παρά την έλλειψη - τουλάχιστον... φανερών - αποδείξεων, η λέξη «Ζέμουν» (το όνομα μίας ομάδας οργανωμένου εγκλήματος που θεωρείται απ' τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια...) μονοπωλούσε από προχτές βράδυ τα χείλη Σέρβων αξιωματούχων και (από χτες το πρωί) τα πρωτοσέλιδα πολλών εφημερίδων στο Βελιγράδι.

Εντυπωσιακό είναι παρ' όλα αυτά πως αξιωματούχοι και ΜΜΕ έσπευσαν τάχιστα να φωτογραφήσουν ως τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας Τζίντζιτς τα «μεγάλα κεφάλια» της οργάνωσης Ζέμουν: Τον Ντέζαν Μιλένκοβιτς (ή «Μπάγκσι»), τον Μίλε Λούκοβιτς (γνωστός ως «Νονός», πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος...), το Βλαντίμιρ Μιλισάλιεβιτς («Ανόητος»), το Μλάντγιαν Μίτσιτς (γνωστός ως «Αρουραίος»).

Ποια είναι η ομάδα «Ζέμουν»;

Ο Ζάρκο Κόρατς, ένας απ' τους αντιπροέδρους της σερβικής κυβέρνησης, προέβη χτες στις ακόλουθες ενδιαφέρουσες δηλώσεις:

«Η συμμορία Ζεμούν είναι απ' τις πιο καλά οργανωμένες ομάδες εγκλήματος στα Βαλκάνια. Διαθέτει εκατομμύρια ευρώ από απαγωγές. Εχουν τα πάντα. Διαθέτουν εκτελεστές, πηγές πληροφοριών... Ενας αριθμός εξ αυτών συνελήφθη, όμως η πλειοψηφία διαφεύγει της σύλληψης. Αρκετοί απ' αυτούς κρύβονται εδώ και μέρες, κάτι που προδίδει κατά κάποιο τρόπο ενοχή... Η ομάδα αυτή κατά καιρούς βοήθησε το κράτος σε συγκρούσεις στο Μπουγιάνοβατς (νότια Σερβία). Διατηρεί επαφές με την αστυνομία... Εχει δικές της εφημερίδες, δημοσιογράφους εγγεγραμμένους στο «μισθολόγιό» τους και δικούς τους ανθρώπους στα δικαστήρια αλλά και μεταξύ πολλών μεγαλοδικηγόρων».

Μ' αυτές τις λέξεις, ο Ζάρκο Κόρατς, ένας απ' τους αντιπροέδρους της σερβικής κυβέρνησης, επιχείρησε να δώσει το στίγμα ταυτότητας μίας ομάδας του οργανωμένου εγκλήματος που φέρεται πίσω απ' το φόνο του Ζόραν Τζίντζιτς. Να είναι άραγε πράγματι η μαφία πίσω απ' το έγκλημα;

Αξιωματούχοι όπως ο Κόρατς, αυτό υποστηρίζουν. Επιχειρώντας μάλιστα να δώσουν και πολιτικά κίνητρα στη δράση της ομάδας Ζέμουν, λέγουν πως απώτερος στόχος των εγκληματιών ήταν η κατάληψη της εξουσίας...

Εκατοντάδες οι συλλήψεις!

Η αστυνομία πάντως χτες προέβη στις συλλήψεις τουλάχιστον 200(!) υπόπτων για τη δολοφονία Τζίντζιτς και πρώην αξιωματούχων ως ενεχόμενων με την οργάνωση «Ζέμουν». Οι ήδη ενισχυμένες εξουσίες των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών (ένεκα κατάστασης εκτάκτου ανάγκης...) φαίνεται πως οδήγησαν σ' αυτό το μεγάλο αριθμό συλλήψεων. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι πρώην αξιωματούχοι (κυρίως επί διακυβέρνησης της χώρας απ' τον Μιλόσεβιτς...) όπως ο πρώην αρχηγός κρατικής ασφάλειας Γιόβιτσα Στάνισιτς και ο πρώην αξιωματούχος των αρχών ασφαλείας, δεύτερος τη τάξει, Φράνκο Σιμάτοβιτς.

Ομως, οι διαδικασίες συλλήψεων και οι έρευνες μοιάζουν να κινούνται υπό το πέπλο αδιαφάνειας... Οι κάτοικοι και οι οδηγοί ΙΧ του Βελιγραδίου υποβλήθηκαν και χτες σε εξονυχιστικούς αστυνομικούς ελέγχους. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας και έλεγχοι επικρατούν σε αεροδρόμια, τελωνεία και σύνορα της χώρας...

Επιπλέον, το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας της Σερβίας-Μαυροβούνιο αποφάσισε τη συμμετοχή του στρατού στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», ζητώντας την πλήρη συνεργασία των αστυνομικών αρχών Σερβίας και Μαυροβουνίου και των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού.

Πυρά Κοστούνιτσα...

Πάντως, το γεγονός της δολοφονίας Τζίντζιτς φαίνεται να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα μιας άμεσης συνέπειας που επέφερε η συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια: τις επιπτώσεις και τις επιπλοκές για τη δημοκρατία και τις πολιτικές ελευθερίες που επισείει η εν θερμώ απόφαση κήρυξης της Σερβίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι... τη σύλληψη (άραγε και τη δίκη;) των δραστών! Ελάχιστοι προτίμησαν να αναφερθούν επί της ουσίας σ' αυτή την εξέλιξη... Μεταξύ των ελαχίστων επικριτών της απόφασης για κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης (δηλαδή περιστολή πολιτικών δικαιωμάτων, ελευθερίας του Τύπου, ενισχυμένες εξουσίες στο στρατό και στις υπηρεσίες ασφαλείας...) ήταν ο πρώην πρόεδρος της πρώην ομοσπονδίας και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

«Η απόφαση για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι ακραίο και πιθανώς επικίνδυνο μέτρο που προσθέτει στο ήδη υπάρχον κλίμα φόβου και δυσπιστίας....», δήλωσε ο Κοστούνιτσα, ζητώντας το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο Τσόβιτς πρωθυπουργός;

Σύμφωνα με το σύνταγμα, η πρόεδρος του κοινοβουλίου και προσωρινή πρόεδρος της Σερβίας, Νατάσα Μίτσιτς, θα πρέπει να προτείνει έναν υποψήφιο ως διάδοχο του Ζόραν Τζίντζιτς. Η πρόταση της Μίτσιτς θα επικυρωθεί απ' το κοινοβούλιο εάν συγκεντρώσει τις ψήφους της πλειοψηφίας... Μέχρις στιγμής δεν έχει διαφανεί ο πιθανότερος νέος πρωθυπουργός της Σερβίας, καθώς οι ζυμώσεις (λόγω αρκετών υποψηφιοτήτων...) εντός του κυβερνώντος πολυκομματικού συνασπισμού είναι έντονες και πυρετώδεις. Ενας απ' τους υποψήφιους που προβάλλεται ως διάδοχος είναι ο Νεμπόισα Τσόβιτς (ένας απ' τους αντιπροέδρους της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα που αφορούν στο Κοσσυφοπέδιο και στη Νότια Σερβία και που είχε προσφάτως «παγώσει» τις σχέσεις του με το δολοφονηθέντα...).

ΕΣΘΟΝΙΑ
Σε λειτουργία το νέο «μάτι» του ΝΑΤΟ στη χώρα

Από τις αρχές της βδομάδας οι εσθονικές ένοπλες δυνάμεις και τεχνικοί της αμερικανικής εταιρίας «Lockheed Martin» έθεσαν σε λειτουργία το νέο «μάτι» του ΝΑΤΟ στο Ρέκβερε, στα βορειοανατολικά της Εσθονίας. Βέβαια, τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν τον επόμενο μήνα. Το ραντάρ τύπου FPS-117, που κατασκευάστηκε από την παραπάνω αμερικανική εταιρία και κόστισε στο λαό της Εσθονίας γύρω στα 20.000.000 δολάρια, θα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης του εναέριου χώρου σε ύψος 30 χλμ. και σε απόσταση 450 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει τη δυνατότητα να «βλέπει» όχι μόνο το τι συμβαίνει στον ουρανό της Εσθονίας και της Λετονίας, αλλά και σε μια σειρά περιοχές των Ρωσίας - Λένινγκραντ, Πσκοφ, Νόβγκοροντ. Το νέο ραντάρ θα ανήκει στο κοινό σύστημα παρακολούθησης του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Baltnet». Αυτό σημαίνει πως το ΝΑΤΟ θα μπορεί στο εξής να παρακολουθεί λεπτομερώς τον εναέριο χώρο πάνω από πολλές στρατιωτικές ρωσικές μονάδες, όπως είναι η 76η μεραρχία αλεξιπτωτιστών (που βρίσκεται στο Πσκοφ), το 110 και 334 αερομεταφερόμενα συντάγματα, καθώς και η μοίρα βομβαρδιστικών μεγάλων αποστάσεων TU-22M3, η 772η μοίρα που είναι εξοπλισμένη με βομβαρδιστικά CU-24M και το 444ο κέντρο εκπαίδευσης της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σαν... να ξύπνησαν τώρα...

Καθημερινά την «Αμερική» ανακαλύπτει η ελληνική κυβέρνηση, που με αφορμή τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας «διαπίστωσε» ότι τα Βαλκάνια μαστίζονται από το οργανωμένο έγκλημα.

Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών ασφαλώς και γνώριζαν εδώ και καιρό την κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε στην περιοχή. Αλλωστε, ενυπογράφως συνέβαλαν να δημιουργηθεί, όταν με τον τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνεργούσαν στο πλαίσιο των συμβατικών τους και άλλων δεσμεύσεών τους στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η οποία οδήγησε την περιοχή στο χάος.

Χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σχετικά με αυτό το θέμα: «Με αφορμή αυτή την τραγική εξέλιξη, από την πλευρά μας, ως Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα ήθελα να πω ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και η ευθύνη μας πλέον είναι μεγαλύτερη για να εργαστούμε για τα Βαλκάνια της σταθερότητας και της ασφάλειας, για τα Βαλκάνια των δημοκρατικών θεσμών και της πολιτικής σταθερότητας». Σαν «φάρμακο» στην κατάσταση, βέβαια, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απλώς «πρόσφερε» την ελληνική συμπαράσταση για την προσέγγιση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου με το ΝΑΤΟ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ