ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Η «αποσταθεροποίηση» των Βαλκανίων...

Οι λαοί της περιοχής έχουν παραδοθεί στο μαφιόζικο καπιταλισμό, οι εθνικισμοί υποθάλπονται, τα σύνορα αλλάζουν διαρκώς και τα τεχνητά κράτη - δορυφόροι στηρίζονται με τη βία των όπλων του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
«Ξύπνησε ο εφιάλτης της αποσταθεροποίησης», «φόβοι για νέο γύρο βίας και αναταραχής», «ανησυχίες για την ασταθή Βαλκανική»... Η δολοφονία του Ζ. Τζίντζιτς έστρεψε προς στιγμήν τα φώτα της δημοσιότητας στην «πυριτιδαποθήκη» της Ευρώπης, επιτρέποντας να έρθουν σε πρώτο πλάνο τα «ξεχασμένα» Βαλκάνια, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στο Ιράκ. Η «αναδόμηση», που επέβαλε με δεκαετή πόλεμο η «νέα τάξη», έχει γεμίσει την περιοχή με προτεκτοράτα και εκτρωματικά κρατικά μορφώματα, έχει διαλύσει τις υποδομές και καταστρέψει την οικονομία της πάλαι ποτέ κραταιάς Γιουγκοσλαβίας, έχει γυρίσει τους λαούς πενήντα χρόνια πίσω, με τη φτώχεια και την πείνα να θερίζουν.

Οι μεγαλόστομες υποσχέσεις των αφεντικών της «νέας τάξης» για «ανοικοδόμηση», «μετάβαση στη δημοκρατία» και «ευτυχισμένο μέλλον», ακούγονται πλέον ως κακόγουστο αστείο σε εκείνους που τις πίστεψαν. Οι λαοί της περιοχής έχουν παραδοθεί στο μαφιόζικο καπιταλισμό, η δημόσια περιουσία λεηλατείται (ιδιωτικοποιήσεις), οι εθνικισμοί υποθάλπονται, τα σύνορα αλλάζουν διαρκώς και τα τεχνητά κράτη - δορυφόροι στηρίζονται με τη βία των όπλων του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού. Ακριβώς επειδή έχει επιδεινωθεί δραματικά η κατάσταση, η δολοφονία του Τζίντζιτς, γνωστής μαριονέτας των ΗΠΑ, ήρθε να αναζωπυρώσει τους φόβους, μήπως η «κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο»...

Η συγκυρία είναι «ύποπτη» και επικίνδυνη. Οι ΗΠΑ τώρα «έχουν μάτια» μόνο για τα πετρέλαια του Ιράκ και την κυριαρχία στη Μέση Ανατολή. Μετά τη διαίρεση της Ευρώπης σε «παλιά» και «νέα» και μετατόπιση του «ενδιαφέροντος» στην Κεντρική Ευρώπη, δεν είναι σαφές αν οι Αμερικανοί θέλουν να «απαγκιστρωθούν» από τα Βαλκάνια. Η ΕΕ δε φαίνεται να είναι σε θέση να «δέσει» την περιοχή, μέσω και του Ευρωστρατού, στη «ζώνη επιρροής» της. «Κενό εξουσίας» μπορεί να υπάρξει, αλλά δεν είναι αυτό που αφήνει ο Τζίντζιτς...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ...«Τον εφιάλτη της αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων ξύπνησε η δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Τζίντζιτς. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική, ενώ το θέμα θα θέσει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ο Γ. Παπανδρέου». (Από το βασικό θέμα των «ΝΕΩΝ»).

ΦΟΒΟΙ...«Φόβους ότι η δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζ. Τζίντζιτς ανοίγει νέο γύρο βίας και αναταραχής στη Σερβία εκφράζουν οι αρχές. Στο εξωτερικό επισημαίνεται ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής. Η δέσμευση της ΕΕ ότι θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των θεσμών δε φαίνεται να καθησυχάζει τον Κοστούνιτσα, που δεν έκρυψε τους φόβους του. Η χώρα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». (Από το κύριο θέμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ: «Η δολοφονία χθες λίγο μετά το μεσημέρι στο Βελιγράδι, του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζ. Τζίντζιτς, ήρθε να βυθίσει σε ακόμη βαθύτερη κρίση την κλονισμένη γειτονική χώρα και να μεταφέρει ξανά τις ανησυχίες στην ασταθή Βαλκανική, σε μια περίοδο που ο κόσμος δοκιμάζεται από την ιρακινή κρίση. Η Σερβία ετέθη αμέσως σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά το κενό είναι πολύ μεγάλο και ακόμη μεγαλύτερα τα ανοιχτά θέματα που αφήνει πίσω του ο πρόωρα χαμένος 50χρονος πρωθυπουργός. Στη νότια Σερβία η διένεξη με τους Αλβανούς είναι διαρκής, ενώ η συνύπαρξη με το Μαυροβούνιο παραμένει ζητούμενο, υποδηλώνοντας τη διατηρούμενη ρευστότητα στην ευρύτερη ζώνη». (Από πρωτοσέλιδο θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ: «Ολα αυτά εντείνουν τον κίνδυνο, ιδίως μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, να παραστούμε μάρτυρες κάποιας αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στα Βαλκάνια και μάλιστα στο πλαίσιο πολύ δυσμενέστερων διεθνών συνθηκών. Αυτή τη φορά τίποτε δεν εγγυάται πως ΗΠΑ και Ευρώπη θα δράσουν από κοινού για να σβήσουν μια νέα πυρκαγιά στο ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς οι διατλαντικές σχέσεις διέρχονται φάση δεινής δοκιμασίας. Ορθότατα, η προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης είναι στραμμένη προς τον πόλεμο του Ιράκ, αλλά απαιτείται η επαγρύπνησή της και για τα όσα απειλείται να συμβούν και στα Βαλκάνια». (Από το κύριο άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Μαφία, παρακράτος δολοφόνησαν τον Τζίτζιτς - ΔΥΟ ΣΦΑΙΡΕΣ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΦΟΒΑΜΑΙ» - Δραματική δήλωση Κοστούνιτσα.

Η ΑΥΓΗ: ΣΕ ΚΡΙΣΗ Η ΣΕΡΒΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΟΝΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΥΦΗΛΙΟΣ ΣΕ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.

ΒΗΜΑ: ΠΡΟΣ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΒΕΝΖΙΝΗ ΜΕ ΚΟΥΠΟΝΙΑ!

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΒΕΝΖΙΝΗ ΜΕ ΚΟΥΠΟΝΙΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΡΑΧ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ Ο «ΤΣΑΡΟΣ» ΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΕΜΦΥΛΙΟΣ ...ΥΠΟΥΡΓΩΝ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΓΙΑ 40.000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ 10.000 ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ 30.000 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): ΟΙ 22 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ.

Η ΧΩΡΑ: ΦΩΤΙΑ Ο ΠΕΤΣΟΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΑΝΟΧΗ ΣΗΜΙΤΗ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Αδιαμόρφωτος κόσμος»: «Τεράστιες παρενέργειες προκαλεί παγκοσμίως η εξελισσόμενη ιρακινή κρίση, καθώς συμμαχίες κλονίζονται, σταθερές εγκαταλείπονται και ο κόσμος μοιάζει ξαφνικά αδιαμόρφωτος, με αβέβαιο μέλλον. Απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να διαμορφώνεται μια ισχυρή διεθνής αντιπολίτευση, η οποία δεν επιτρέπει την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE. Σ' αυτό το κλίμα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωνε χθες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους "διανύει το τελευταίο μίλι της διπλωματίας", το Πεντάγωνο δοκίμαζε στην έρημο Νεβάδα τη νέα δεκάτοννη βόμβα, ο υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ κλόνιζε τη Βρετανία και τον πρωθυπουργό της Τόνι Μπλερ με τις δηλώσεις του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορούσε επισήμως πλέον τη Γαλλία ότι ευνοεί τον Σαντάμ Χουσεΐν και ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα απειλούσε τη Ρωσία ότι θα έχει οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες αν επιμείνει σε βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας» (από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

Τα «γιατί» της «εξουσιοδότησης»: «Για έναν πόλεμο επιλογής στο Ιράκ, όμως, οι HΠA χρειάζονται την εξουσιοδότηση της υφηλίου, λόγω του κόστους ανοικοδόμησης... H μονομερής επέμβαση θα ήταν κατοχή των HΠA και θα καθιστούσε την Αμερική στόχο της οργής όλων. Και μόνοι τους οι Αμερικανοί δε θα έχουν την υπομονή να οικοδομήσουν ένα έθνος, μία διαδικασία που δεν είναι ταχεία, αλλά μαραθώνια. H καθεστωτική αλλαγή στο Ιράκ είναι η σωστή επιλογή για το Ιράκ, τη M. Ανατολή και τον κόσμο. O Μπους έχει δίκιο. Προς το παρόν, όμως, η επιλογή αυτή είναι υπερβολικά δύσκολο να ερμηνευτεί στην κοινή γνώμη. Αν ο Μπους δράσει μονομερώς, η Αμερική δε θα χάσει απλώς την ευκαιρία να οικοδομήσει ένα αξιοπρεπές Ιράκ, αλλά κάτι πολύ σημαντικότερο, τη δυνατότητά της να εμφανιστεί ως ο στρατηγικός και ηθικός ηγέτης του ελεύθερου κόσμου» (Τόμας Φρίντμαν - ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ