Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ...«Τον εφιάλτη της αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων ξύπνησε η δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Τζίντζιτς. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική, ενώ το θέμα θα θέσει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ο Γ. Παπανδρέου». (Από το βασικό θέμα των «ΝΕΩΝ»).

ΦΟΒΟΙ...«Φόβους ότι η δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζ. Τζίντζιτς ανοίγει νέο γύρο βίας και αναταραχής στη Σερβία εκφράζουν οι αρχές. Στο εξωτερικό επισημαίνεται ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής. Η δέσμευση της ΕΕ ότι θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των θεσμών δε φαίνεται να καθησυχάζει τον Κοστούνιτσα, που δεν έκρυψε τους φόβους του. Η χώρα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». (Από το κύριο θέμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ: «Η δολοφονία χθες λίγο μετά το μεσημέρι στο Βελιγράδι, του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζ. Τζίντζιτς, ήρθε να βυθίσει σε ακόμη βαθύτερη κρίση την κλονισμένη γειτονική χώρα και να μεταφέρει ξανά τις ανησυχίες στην ασταθή Βαλκανική, σε μια περίοδο που ο κόσμος δοκιμάζεται από την ιρακινή κρίση. Η Σερβία ετέθη αμέσως σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά το κενό είναι πολύ μεγάλο και ακόμη μεγαλύτερα τα ανοιχτά θέματα που αφήνει πίσω του ο πρόωρα χαμένος 50χρονος πρωθυπουργός. Στη νότια Σερβία η διένεξη με τους Αλβανούς είναι διαρκής, ενώ η συνύπαρξη με το Μαυροβούνιο παραμένει ζητούμενο, υποδηλώνοντας τη διατηρούμενη ρευστότητα στην ευρύτερη ζώνη». (Από πρωτοσέλιδο θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ: «Ολα αυτά εντείνουν τον κίνδυνο, ιδίως μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, να παραστούμε μάρτυρες κάποιας αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στα Βαλκάνια και μάλιστα στο πλαίσιο πολύ δυσμενέστερων διεθνών συνθηκών. Αυτή τη φορά τίποτε δεν εγγυάται πως ΗΠΑ και Ευρώπη θα δράσουν από κοινού για να σβήσουν μια νέα πυρκαγιά στο ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς οι διατλαντικές σχέσεις διέρχονται φάση δεινής δοκιμασίας. Ορθότατα, η προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης είναι στραμμένη προς τον πόλεμο του Ιράκ, αλλά απαιτείται η επαγρύπνησή της και για τα όσα απειλείται να συμβούν και στα Βαλκάνια». (Από το κύριο άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ