Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Σημαντικός σταθμός στο συντονισμό του φιλειρηνικού κινήματος

Αρχίζει αύριο στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης

Αύριο το πρωί ξεκινά στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης η διήμερη (15-16 του Μάρτη) λαϊκή αντιπολεμική ΑντιΝΑΤΟική Σύνοδος, που οργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», με την ΕΔΥΕΘ, το ΠΑΜΕ και το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο.

Στη σύνοδο, που αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό σταθμό στο συντονισμό του αντιπολεμικού- αντιΝΑΤΟικού κινήματος, θα συμμετάσχουν δεκάδες εκπρόσωποι κομμάτων και κινημάτων της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Ανάμεσά τους εκπρόσωποι της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και των Ιταλών Κομμουνιστών, που πρωτοστατούν στο αντιπολεμικό κίνημα της Ιταλίας, το οποίο αυτές τις μέρες δίνει μάχη στις ράγες των τρένων να σταματήσει τη στρατιωτική μηχανή των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Επίσης, εκπρόσωποι από την Ουγγαρία, που πρόσφατα βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις τη μέρα της παγκόσμιας κινητοποίησης ενάντια στον πόλεμο. Ακόμη εκπρόσωποι από την Τσεχία, που πρωτοστάτησαν στη μεγάλη λαϊκή αντισύνοδο στην Πράγα, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβρη ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Δεκάδες ακόμη εκπρόσωποι κομμάτων, κινημάτων και κινήσεων, επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίων και αξιωματικοί ε.α., κ.ά.

Θέμα της λαϊκής αντιπολεμικής ΑντιΝΑΤΟικής Συνόδου, που θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής, είναι: «ΟΧΙ στο μιλιταρισμό, ΟΧΙ στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - Για μια Ευρώπη της ειρήνης, δίχως ΝΑΤΟ, ευρωστρατό, αμερικανικές βάσεις και πυρηνικά».

Από την Ελλάδα θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης, του ΠΑΜΕ και της ΕΔΥΕΘ.

Από τις χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων θα συμμετάσχουν: Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας-Μοραβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μολδαβίας, «Καμπάνια ενάντια στο απεμπλουτισμένο ουράνιο» (Αγγλία), Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών, Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, Εργατικό Κόμμα Βελγίου, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Ειρηνιστές του Σιμπίου (Ρουμανία), Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ», Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κόμμα Εργασίας Τουρκίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό - Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Ενωση Απογόνων των Θυμάτων του Αντιφασιστικού Αγώνα (Βουλγαρία), ΕΚΟΓΛΑΣΝΟΣΤ (Βουλγαρία), Βουλγάρικη Αντιφασιστική Ενωση, Σύλλογος Αξιωματικών και Υπαξιωματικών εν αποστρατεία (Βουλγαρία), Ενωση Ελεύθερων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (Βουλγαρία), Βουλγάρικη Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας.

Την εκδήλωση χαιρετίζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, η Επιτροπή Ειρήνης Σουηδίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας και ο Δανός ευρωβουλευτής Ole Krarup του «Λαϊκού Κινήματος Ενάντια στην ΕΕ», η Φοιτητική Ενωση Κροατίας, το Κόμμα Εργασίας Ελβετίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας.

Στη διάρκεια των εργασιών, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις θα κάνουν από τη χώρα μας, οι:

- Θερμός Ηλίας, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών Πανεπιστημίου «Μακεδονία», με θέμα «Γεωπολιτικές ανακατατάξεις»

- Λαμπριανίδης Λόης, οικονομικός γεωγράφος, καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστημίου «Μακεδονία», με θέμα «Μετανάστες στην Ελλάδα και η ανάπτυξη του βαλκανικού χώρου»

- Κουσκουβέλης Ηλίας, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών Πανεπιστημίου «Μακεδονία», με θέμα σχετικά με τον ευρωστρατό

- Παπαδημητρίου Ζήσης, καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, με θέμα «Νοτιοανατολική Ευρώπη: Το μήλον της Εριδος»

- Κακαράς Αντώνης, αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (Κ.ΕΘ.Α.), διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα «Αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό των χωρών τους με πρόσχημα τις ασύμμετρες απειλές»

- Καρατουλιώτης Νίκος, αντιστράτηγος ε.α.

- Δάνης Παπαβασιλείου, δημοσιογράφος, με θέμα «Στρατιωτικοποίηση οικονομίας και κοινωνίας»

- Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου, ιατρός βιοπαθολόγος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (ΠΙΕΠΠΠΒΑ), με θέμα «Η βλαπτική επίδραση του απεμπλουτισμένου ουρανίου στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ