Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Κατεβάζουν τα ρολά στις 21 του Μάρτη

Με απόφασή της για κλείσιμο των βιοτεχνικών και εμπορικών καταστημάτων την ερχόμενη Παρασκευή η ΓΣΕΒΕΕ αντιδρά στην κυβερνητική πολιτική που πλήττει τους ΕΒΕ, με τη δυσβάσταχτη φορολογία, τη μονοπώληση της αγοράς, τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών κατακτήσεων κλπ.

Αγωνιστικό κάλεσμα στους ΕΒΕ να κλείσουν τα καταστήματα και τις βιοτεχνίες τους στις 21 του Μάρτη, σε όλη την Ελλάδα, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, απηύθυνε χτες η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), καταγγέλλοντας την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση εναντίον των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Την ίδια μέρα θα αποκλείσουν τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Στις 21 του Μάρτη πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η οποία μεταξύ άλλων θα συζητήσει και για το Ασφαλιστικό, ένα από τα φλέγοντα θέματα για τον κλάδο. Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ επανέλαβαν παράλληλα την απόφαση που ήδη έχει πάρει η Συνομοσπονδία για κλείσιμο των καταστημάτων την πρώτη μέρα της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Φέτσης, στη συνέντευξη του προεδρείου της Συνομοσπονδίας χτες, αναφέρθηκε ειδικότερα στη δεινή θέση των επαγγελματοβιοτεχνών όσον αφορά στη δυσβάσταχτη φορολογική πολιτική, στην ενίσχυση των μονοπωλίων σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων, στην επιδείνωση της θέσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην αγορά, καθώς και στα εχθρικά σχέδια κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.


Ενδεικτικό για τη φορολογική επίθεση που δέχονται οι ΕΒΕ είναι ότι τα τελευταία 9 χρόνια η φορολογία τους έχει αυξηθεί κατά 450%. Εάν υπολογιστεί και η ωρίμανση των κερδών, ο επιπλέον φόρος που πλήρωσαν τα μέλη του κλάδου αυτή την περίοδο ήταν 273%, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου. Ο Δ. Φέτσης επισήμανε ότι η επιβάρυνση των ΕΒΕ από φόρους το 2002 (και από ελέγχους προηγούμενων ετών) ξεπέρασε τα 3,5 δισ. ευρώ! «Πρόκειται για έναν άδικο φόρο», κατήγγειλε χαρακτηριστικά.

Κατηγορηματικός ήταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. «Συνιστά άλλη μια κυβερνητική επίθεση σε συνεργασία με τα υπερκαταστήματα κατά των ΕΒΕ», τόνισε αναφερόμενος στην προσπάθεια διεύρυνσής του και κατάργησης της αργίας της Κυριακής. Θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι ωράριο 52 ωρών, 3 μέρες συνεχές και 3 διακεκομμένο και σε καμιά περίπτωση κατάργηση της αργίας την Κυριακή.

Εκτενής ήταν η αναφορά στο Ασφαλιστικό. Επισημάνθηκε ότι συνεχίζεται η μείωση της κρατικής συμμετοχής στο ΤΕΒΕ, η οποία φτάνει το 6,2% επί του συνόλου των εσόδων στον τομέα συντάξεων το 2003, έναντι 10,5% το 2002. Επίσης, με τη μετατροπή της Ζ΄ ασφαλιστικής κλάσης σε υποχρεωτική από προαιρετική, 180.000 ΕΒΕ επιβαρύνονται με αύξηση εισφορών κατά 32% από την 1η του Γενάρη! Την ίδια ώρα η ετήσια αύξηση των εισφορών (8%) είναι πολλαπλάσια του πληθωρισμού, οι παροχές υποβαθμίζονται, η κατώτερη σύνταξη είναι μόλις 109.000 δραχμές και στη Σύνοδο Κορυφής στις 21 του Μάρτη θα συζητηθεί η παραπέρα «ελάφρυνση» των κρατικών προϋπολογισμών από τα ασφαλιστικά «βάρη» καθώς και η επιμήκυνση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους στις 21 του Μάρτη καλεί τα μέλη της η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας. Επίσης, καλεί σε συγκέντρωση στις 7 το πρωί της ίδιας μέρας στα γραφεία του ΤΕΒΕ στην Αγίου Κωνσταντίνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ