Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Πολεμικά σενάρια» για τις αναμενόμενες οικονομικές επιπτώσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Σε πολεμική ετοιμότητα έχει τεθεί από χτες η Κομισιόν, συγκαλώντας την «Ομάδα Πετρελαϊκού Ανεφοδιασμού» (GAP) και, την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα «πολεμικά σενάρια» οικονομικών επιπτώσεων που προβλέπουν πανευρωπαϊκή ύφεση, ενώ ο πρόεδρός της Ρομάνο Πρόντι προειδοποιεί ότι «βρισκόμαστε σε σοβαρή διεθνή κρίση και ένας ενδεχόμενος πόλεμος στο Ιράκ δε θα 'χει περιφερειακό χαρακτήρα, αλλά θα εμπλέξει όλο τον πλανήτη, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις επί της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Πρόκειται για πολεμικό ανακοινωθέν που όσον αφορά στην Κομισιόν περιορίζεται στις οικονομικές επιπτώσεις, με αναθεωρημένες «προβλέψεις» προς τα κάτω, που κάνουν λόγο για ευρωπαϊκή ανάπτυξη, μόλις το 1,3% του ΑΕΠ για το 2003, και αυτό με «προϋποθέσεις». Αλλά, βέβαια, και οι πολιτικές επιπτώσεις του γενικευμένου πολέμου ανησυχούν ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες και, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης βδομάδας (21/22 Μάρτη) στις Βρυξέλλες, μια σειρά από πολιτικά και οικονομικά Συμβούλια Υπουργών, όπως και η Σύνοδος Κορυφής θα κινηθούν στη «λογική του πολέμου», ανεξάρτητα αν έχουν αρχίσει ή όχι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ετσι, την ερχόμενη Δευτέρα η Κομισιόν ανακοινώνει επίσημα τις δυσμενείς οικονομικές «προβλέψεις». Την Τρίτη το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών συνέρχεται για το σύνολο των εξελίξεων. Την Τετάρτη προβλέπεται έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών. Την Πέμπτη αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής, με την παρουσία και των 13 υποψηφίων για ένταξη χωρών, ενώ την Παρασκευή συνεδριάζουν οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Γιατί το «διατλαντικό» ρήγμα συγκλονίζει το σύνολο των «διατλαντικών θεσμών» (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ) και δεν αφορά μόνο και αποκλειστικά την αμερικανική αυτοκρατορική εκστρατεία στο Ιράκ. Ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.

Την επόμενη βδομάδα η διχασμένη Ευρώπη καλείται να «συμφωνήσει» επί της ευρωπαϊκής ύφεσης που επιτείνεται από τον πόλεμο, αλλά δεν προέρχεται μόνο από αυτόν, τη διάχυτη «έλλειψη εμπιστοσύνης» στις δυνατότητες της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, την «αποσταθεροποίηση» των χρηματιστηρίων που καταρρέουν και τη «συρρίκνωση» όλων των βασικών οικονομικών δεικτών.

Οπως δήλωσε χτες ο Ρ. Πρόντι «η Κομισιόν έχει πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία». Αλλά και τα πολιτικά ρήγματα του «ευρωπαϊκού οικοδομήματος» αναδύονται απ' όλες τις μπάντες εξ αιτίας της ιρακινής κρίσης. Ο Ρ. Πρόντι προσπάθησε να αναδείξει δύο μόνο πτυχές:

1) «Δεν πρέπει να μείνουμε στον πειρασμό να τραβήξουμε στα άκρα τις διαφορές μας με τις ΗΠΑ» και

2) «Δεν πρέπει να μπούμε στον πειρασμό να τραβήξουμε στα άκρα τις διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ (...) Η ιρακινή κρίση μάς εξαναγκάζει σε μια συζήτηση, δίχως ταμπού, για την ουσία της ίδιας της ΕΕ».

Αλλά την επόμενη βδομάδα, εκτός από τον πόλεμο κατά του Ιράκ, θα τεθούν επί τάπητος η κρίση στη Σερβία και οι γενικότερες επιπτώσεις στα Βαλκάνια, τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της διεύρυνσης, με σημεία αιχμής τον έκδηλο φιλοαμερικανισμό των «Σλάβων» της Ευρώπης, τη γεωστρατηγική αστάθεια της Τουρκίας, και, εκ μέρους τουλάχιστον της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, τη μη επίλυση του Κυπριακού και τα προβλήματα που συνοδεύουν την ένταξη της διχοτομημένης Κύπρου.

Από τραγική ειρωνεία στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να γίνει και η πρώτη «ανταλλαγή απόψεων» για το περιβόητο «μέλλον της Ευρώπης» και τις εργασίες της «Συνέλευσης» για την προετοιμασία της πολιτικής αναθεώρησης της ΕΕ, που θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2003. Υποτίθεται, βέβαια, ότι η Σύνοδος Κορυφής συνέρχεται για την «απασχόληση» και την προώθηση της λεγόμενης «πολιτικής της Λισαβόνας», δηλαδή για το «συντονισμό» της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην ΕΕ και τη ριζική ανατροπή του «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

Πολεμική οικονομική ύφεση

Η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη Δευτέρα τις πρώτες επίσημες μαύρες «προβλέψεις» για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2003. Η «πρόβλεψη» του περασμένου Νοέμβρη αναθεωρείται, εκ νέου, προς τα κάτω, και η Κομισιόν κάνει λόγο για ανάπτυξη μόλις «1,3%» της ευρωπαϊκής οικονομίας για το 2003. Συνοδεύοντάς την από μια σειρά παραπλανητικά «αν», που αφορούν στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, που παραμένει αδιευκρίνιστη, στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου, που «υπολογίζεται» να κινηθεί «ευνοϊκά» γύρω στα 40 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια του χρόνου κλπ. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων υπενθυμίζεται, εκ νέου, ότι τα οποιαδήποτε «μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης» δεν αφορούν τις Βρυξέλλες, αλλά τις «εθνικές» κυβερνήσεις, την οικονομική δυνατότητα του κάθε κράτους - μέλους και την έγκαιρη προετοιμασία. Και βέβαια το βαθμό δολιότητας και αντιλαϊκότητας των επιμέρους κυβερνήσεων.

Το πολεμικό καμπανάκι χτύπησε χτες η Κομισιόν, με έκτακτη μυστική συνεδρίαση της «Ομάδας Πετρελαϊκού Ανεφοδιασμού» (GAP) που είχε δημιουργηθεί μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Η προηγούμενη συνεδρίαση της GAP είχε λάβει χώρα την 5/2/2003. Υποτίθεται ότι θα «αναλύσουν» την κατάσταση, θα «συντονίσουν» τα περί ενεργειακών αποθεμάτων της ΕΕ και τα «μέτρα» που προτίθεται να λάβει το κάθε κράτος - μέλος θα προτείνουν «διάλογο» με τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες κλπ. Τις συνέπειες, όλων αυτών δε χρειάζεται να μας τις «ανακοινώσουν», τις καταλαβαίνουμε από το πορτοφόλι μας (...). Οταν οι εργαζόμενοι σηκώνουν, χρόνια τώρα, τα βάρη της «ειρήνης», φανταστείτε τι θα κοστίσει «ο πόλεμός τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ