Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
Στόχος η ανάπτυξη του άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου

Η ανάπτυξη ενός άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου, μέσω της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης και της πιο ενεργού συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο, θα είναι στο επίκεντρο των διήμερων εργασιών της άτυπης Συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που αρχίζουν σήμερα το μεσημέρι στη Βουλιαγμένη, υπό την προεδρία του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες στη σύνοδο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, «η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, το ζήτημα ανάπτυξης ευρωπαϊκών δυνατοτήτων για τη διαχείριση κρίσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης Δυνατοτήτων και η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να αναλαμβάνει δράσεις σε χώρες, όπως η FYROM».

Το θέμα του Ιράκ, εκ των πραγμάτων, θα σκιάσει τις συζητήσεις. «Θα συζητηθούν, σημειώνεται, οι εξελίξεις στο Ιράκ στο πλαίσιο της πολιτικής της Ελληνικής Προεδρίας για κοινή θέση των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Θα συζητηθεί επίσης, όπως αναφέρεται, το θέμα «της χρηματοδότησης επενδύσεων Αμυνας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού φορέα εξοπλισμών».

0 Γ. Παπαντωνίου θα ενημερώσει το συμβούλιο των υπουργών για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Ελληνική Προεδρία «για τον καλύτερο συντονισμό πολιτικών σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας, καθώς επίσης και για την ενδυνάμωση της έρευνας και τεχνολογίας στον τομέα της άμυνας». Επίσης, θα συζητηθούν η Κοινή Εκπαίδευση και η Διαστημική Πολιτική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας.

Υπογράφεται η συμφωνία ΝΑΤΟ - ΕΕ

Παράλληλα, σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών η υπογραφή της «συμφωνίας ασφαλείας Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ». Τη συμφωνία θα υπογράψουν από την πλευρά της ΕΕ ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών, Γ. Παπανδρέου, και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Χ. Σολάνα, ενώ από την πλευρά του ΝΑΤΟ ο γγ του, Τζ. Ρόμπερτσον.

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή είναι σε εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ για τον Ευρωστρατό που εγκρίθηκε στη Χάγη αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη τον περασμένο Δεκέμβρη. Η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα αφορά στη δυνατότητα πρόσβασης στα απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ και εξαιρούνται από αυτή, μετά από απαίτηση της Τουρκίας, η Κύπρος και η Μάλτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ