Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΚΡΗΤΗ
Παγκρήτια κινητοποίηση για την περικύκλωση της Σούδας

ΗΡΑΚΛΕΙΟ.--

Για τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ και την παγκρήτια περικύκλωση της βάσης της Σούδας, στις 16 Μάρτη στα Χανιά, ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, έκανε λόγο το μέλος της γραμματείας Ηρακλείου, «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», Μανώλης Συντυχάκης, χτες το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού με την Επιτροπή Ειρήνης και την τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Ο Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε ότι «στον πόλεμο αυτό, εκείνο που θα κριθεί δεν είναι ποια πολεμική μηχανή θα υπερισχύσει, αλλά πρώτα και κύρια θα κριθεί αν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο σύνολό τους, με ηγέτιδα δύναμη αυτή τη στιγμή τις ΗΠΑ, θα περάσουν σε μια νέα, ακόμα πιο επιθετική φάση επιβολής, διά πυρός και σιδήρου, για τη μοιρασιά της λείας και των παγκόσμιων και περιφερειακών αγορών, σε έναν "αγώνα ζωής και θανάτου" για την ιμπεριαλιστική ηγεμονία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το ρόλο της ΕΕ, καθώς και της ελληνικής κυβέρνησης - που όπως υπογράμμισε είναι άμεσα συμμέτοχη στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία - επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν το «αντίπαλο δέος» απέναντι στις ΗΠΑ.

«Αν κάποιες δυνάμεις της ΕΕ αντιδρούν στον πόλεμο κατά του Ιράκ είναι μόνο και μόνο επειδή θίγονται από αυτόν οικονομικά και γεωπολιτικά τους συμφέροντα». Στην ουσία - όπως επισήμανε - όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υπογράψει τη «Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής» του ΝΑΤΟ στην Πράγα, όπου, σύμφωνα με αυτήν, προβλέπεται προληπτικός πόλεμος κατά χωρών που θα κρίνει το ΝΑΤΟ. «Πώς είναι δυνατόν τέτοιες κυβερνήσεις να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ, τη στιγμή που και οι ίδιες προετοιμάζονται για τον πόλεμο;», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην παγκρήτια περικύκλωση της βάσης της Σούδας, σημείωσε ότι η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», οι Επιτροπές Ειρήνης και οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ των τεσσάρων νομών της Κρήτης στο πλαίσιο κλιμάκωσης της πάλης για την αποτροπή αυτού του βρώμικου πολέμου ενάντια στο Ιράκ, οργανώνουν τον παγκρήτιο αποκλεισμό της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης και συμμετέχουν την Κυριακή 16 Μάρτη στα Χανιά.

«Ηδη στο Ηράκλειο υπάρχει πυρετός προετοιμασίας για τη μετάβαση εκατοντάδων διαδηλωτών στα Χανιά. Η ανταπόκριση των Ηρακλειωτών και ιδιαίτερα της νεολαίας είναι πολύ μεγάλη. Εμείς καλούμε όλο τον ηρακλειώτικο λαό, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, να δώσει δυναμικό "παρών" στη μεγάλη φιλειρηνική - αντιιμπεριαλιστική πανστρατιά ενάντια στον πόλεμο, για να κλείσει η βάση της Σούδας και να μείνει η Ελλάδα έξω από αυτόν τον πόλεμο».

Κλείνοντας, οι εκπρόσωποι των τριών φορέων απηύθυναν κάλεσμα στο λαό του Ηρακλείου και για την πρώτη μέρα του πολέμου. Να κατέβουν στους δρόμους με σημείο συνάντησης που θα μετατραπεί σε αντιπολεμική διαδήλωση την πλατεία Ελευθερίας στις 6 το απόγευμα. Ακόμα κάλεσαν τα Εργατικά Σωματεία και τις Ομοσπονδίες, σχολεία και πανεπιστήμια, εκείνη την ημέρα να απεργήσουν και να μη λειτουργήσουν, καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών ενάντια στο λαό του Ιράκ, αλλά και τους λαούς που έχουν σειρά αμέσως μετά.

Η χτεσινή λαμπαδηδρομία

«ΟΧΙ στον πόλεμο - να κλείσει η βάση της Σούδας», βροντοφώναξαν, χτες το απόγευμα, οι Ηρακλειώτες, που συμμετείχαν στη λαμπαδηδρομία που οργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και το ΠΑΜΕ ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν, καθώς και μπροστά στο παγκρήτιο συλλαλητήριο στα Χανιά, την Κυριακή 16 Μάρτη, με περικύκλωση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας.

Η συγκέντρωση έγινε στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία των Λιονταριών, απ' όπου ξεκίνησε πορεία των διαδηλωτών με λαμπάδες, πικέτες και αντιπολεμικά συνθήματα, στους δρόμους της πόλης.

Νέες συμμετοχές

Ενόψει της 16ης του Μάρτη και ενώ οι προετοιμασίες του κρητικού λαού αυξάνονται συνεχώς, να τονίσουμε ότι με ομόφωνη απόφασή του και το σωματείο εργαζομένων στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην περικύκλωση της βάσης της Σούδας στα Χανιά. Απόφαση για συμμετοχή στην περικύκλωση πήρε και ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, καθώς και η σχολή της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Κρήτης, στο Ηράκλειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ