Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Οι λαοί δεν είναι πρόβατα για σφαγή»
  • Πρωτότυπη αντιπολεμική εκδήλωση στο Δημαρχείο Καλαμαριάς
  • Διακήρυξη ενάντια στον πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτόν υπογράφουν μητροπολίτες, δήμαρχοι και άλλοι επώνυμοι της ευρύτερης περιοχής

Εναν πρωτότυπο τρόπο βρήκαν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας για την Ειρήνη» να διαμαρτυρηθούν κατά του σχεδιαζόμενου από τους ιμπεριαλιστές πολέμου κατά του Ιράκ. Συγκέντρωσαν χτες το πρωί πρόβατα στο προαύλιο του Δημαρχείου Καλαμαριάς σε καθένα από τα οποία υπήρχαν επιγραφές με τα ονόματα χωρών που έχουν γίνει στόχος επίθεσης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού: Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Νικαράγουα, Χιλή κλπ. Το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν ήταν ότι «οι λαοί δεν είναι πρόβατα για σφαγή». Παράλληλα σε μικρή απόσταση νέοι και νέες της «Πρωτοβουλίας για την Ειρήνη» κρατούσαν πανό που έγραφαν:«Ιράκ - Γιουγκοσλαβία - Κύπρος -Χιλή» - «Οι λαοί δεν είναι πρόβατα για σφαγή».

Η ιδέα για τα «δρώμενα» στην Καλαμαριά ανήκει στον Μ. Ξυλάκη και υιοθετήθηκε από τον δήμαρχο της πόλης Χρ. Οικονομίδη.

«Θέλαμε να δώσουμε μια διαφορετική εικόνα για να ευαισθητοποιήσουμε και όσους διαμαρτύρονται μέχρι τώρα για τις πολεμικές προετοιμασίες κατά του Ιράκ», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας για την Ειρήνη» Μ. Ξυλάκης τόνισε: «Διακηρύσσουμε την απόφασή μας να αντισταθούμε στα επιθετικά σχέδια της υπερδύναμης και ζητάμε να απεμπλακεί η χώρα μας από τον ετοιμαζόμενο πόλεμο. Θέσαμε τα θεμέλια μιας προσπάθειας για ενότητα του λαού και στείλαμε το μήνυμα ότι οι λαοί μπορούν να παρεμβαίνουν και να καθορίζουν τη μοίρα τους, καθώς δεν υπάρχει "κενό αέρος" στο οποίο λειτουργούν οι εξουσίες. Στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι η συγκρότηση μιας μεγάλης συμμαχίας δημάρχων και Εκκλησίας, η οποία θα αποκτήσει πανελλαδικά χαρακτηριστικά. Ηδη πολλοί δήμαρχοι δηλώνουν έτοιμοι να πλαισιώσουν την πρωτοβουλία, ενώ και άλλες μητροπόλεις απάντησαν θετικά».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε λίγο αργότερα στο δημαρχείο με την παρουσία δημάρχων από το Νομό Θεσσαλονίκης, εκπροσώπων της εκκλησίας και άλλων φορέων (Επιτροπή Ειρήνης Καλαμαριάς, ΠΕΑΕΑ κλπ.) Σε διακήρυξη τους οι συγκεντρωμένοι τονίζουν:

«Εμείς οι παριστάμενοι στη σημερινή σύναξη, ανταποκρινόμενοι στο λαϊκό αίσθημα για το δίκαιο και την ειρήνη, διακηρύσσουμε τη βαθιά μας αντίθεση στον επικείμενο πόλεμο ενάντια στο Ιράκ και καταγγέλλουμε την αλαζονεία της υπερδύναμης.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απεμπλακεί και να μη συμμετάσχει σε οιαδήποτε πολεμική ενέργεια ενάντια στον πολύπαθο λαό του Ιράκ.

Οι βαριές ηθικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις για την πατρίδα μας θα είναι ανυπολόγιστες. Θεωρούμε ότι η ζωή και η ειρήνη είναι τα ύψιστα αγαθά των λαών και εκφράζουμε τη βούλησή μας να τα διαφυλάξουμε».

Το κείμενο υπογράφουν ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος, ο μητροπολίτης Νεάπολης Διονύσιος και ο μητροπολίτης Λαγκαδά Σπυρίδων, ο Μιχάλης Ξυλάκης, εκπρόσωπος για την «Πρωτοβουλία για την Ειρήνη», οι δήμαρχοι Καλαμαριάς, Πανοράματος, Μυγδονίας, Σταυρούπολης, Πολίχνης, Αγίου Παύλου, Πυλαίας, Μηχανιώνας, Μίκρας, Τριανδρίας, Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Κορωνείας, ο αντιδήμαρχος Θέρμης και ο πρόεδρος του ΔΣ Συκεών.

Σε δήλωσή του ο μητροπολίτης Κρήνης και Καλαμαριάς, που συμμετείχε στη σύσκεψη, σημείωσε: «Είναι επιτακτική ανάγκη να μη γίνει πόλεμος, γενικότερα να μη γίνονται πόλεμοι, γιατί οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές, όχι μόνο για τη σημερινή γενιά, αλλά και για τις επόμενες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ