Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Θέμα ημερών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να εξαπολύσουμε επίθεση εφόσον λάβουμε τη σχετική εντολή, αλλά μια τέτοια απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί». Αυτό τόνιζε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ABC, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Τόμι Φρανκς. Εντούτοις, δέκα Βρετανοί ειδικοί σε αμυντικά ζητήματα υποστήριζαν ότι ο «κύβος έχει ριφθεί» και ότι είναι θέμα ημερών η έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς ειδικούς, η αμερικανική επίθεση, με βρετανική υποστήριξη, θα αρχίσει είτε στις 17 Μάρτη, είτε στις 24, είτε κάπου στο μέσον της βδομάδας ανάμεσα στις δύο αυτές ημερομηνίες, χωρίς δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ. Σε καμία περίπτωση, όμως τόνιζαν, δεν μπορεί να καθυστερήσει πέραν του τέλους Μάρτη: υπάρχουν, ήδη εδώ και μήνες, περισσότεροι από 200.000 άνδρες στην περιοχή και είναι πρακτικώς αδύνατο να παραμείνουν εκεί επ' άπειρον.

Οι στρατιωτικές προετοιμασίες, πάντως, είναι σαφές ότι έχουν εισέλθει σε μια τελική φάση. Οπως έγινε γνωστό, «αόρατα» αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου «Στελθ» αναπτύχθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη, «στα κατάλληλα σημεία» και βρίσκονται «σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα», χωρίς να διευκρινίζεται πού είναι η βάση τους. Επίσης, μετά από έκτακτη εντολή του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, περίπου 10 επιπλέον πυρηνοκίνητα στρατιωτικά πλοία έφθασαν, χτες, στην Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση τον Κόλπο.

Χτες, ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι οι παρατηρητές του που ήταν αρμόδιοι για την επίβλεψη της ουδέτερης ζώνης ανάμεσα σε Ιράκ και Κουβέιτ, εγκατέλειψαν τις θέσεις τους από την ιρακινή πλευρά «για λόγους ασφαλείας». Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι αναβάλλεται επ' αόριστον η επίσκεψη μιας επιτροπής ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη μετά από αίτημα της τελευταίας «εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στην αμερικανική επιθετικότητα εναντίον του Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ