Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Ευρώπη μέσω Λευκωσίας

Η Αθήνα συνδέει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με την επίλυση του Κυπριακού

«Το Κυπριακό είναι ανοιχτό, χωρίς τη λύση του δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία», υπογράμμισε χτες, με προφανή στόχο να θολώσει τα νερά, ο Κ. Σημίτης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός, με σαφή την πρόθεση να παραγράψει από τη συλλογική μνήμη την πίεση που άσκησε η κυβέρνησή του στη Λευκωσία, προκειμένου να υιοθετηθεί ένα άδικο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, μίλησε για την ευθύνη της άλλης πλευράς, η οποία οδήγησε τελικά στο ναυάγιο της Χάγης.

Οπως μετέφερε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «δυστυχώς δεν τελεσφόρησε η συγκροτημένη παρέμβαση του Κόφι Ανάν, που ήταν η πιο σημαντική απ' όσες έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία πολλά χρόνια». Σύμφωνα με τον Κώστα Σημίτη, η ευθύνη αποδίδεται στην παρελκυστική πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία συνεπικουρούμενη από την απασχολημένη με το Ιράκ Αγκυρα προκάλεσε το αδιέξοδο.

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ακόμη πως η τουρκική ηγεσία δεν έδειξε διάθεση μετακίνησης από τις πάγιες θέσεις της και συμπλήρωσε πως το ναυάγιο του Κυπριακού θα έχει συνέπειες για την Τουρκία. Εξάλλου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η ένταξη της Λευκωσίας θα γίνει χωρίς πρόβλημα, διότι Ελλάδα και Κύπρος σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξαν πειστικές και επιβεβαίωσαν την ορθότητα των επιλογών μας».

Ο Κώστας Σημίτης επισήμανε, επιπλέον, ότι η προοπτική της ένταξης αφήνει ανοιχτή τη δυναμική λύσης του Κυπριακού. «Εάν ο Ραούφ Ντενκτάς και ορισμένοι στην Αγκυρα νομίζουν ότι θα νομιμοποιηθούν τα τετελεσμένα της κατοχής πλανώνται. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ του δικαίου και υπέρ της λύσης, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι εκδηλώσεις στα Κατεχόμενα» τόνισε ο ίδιος.

O πρωθυπουργός παρατήρησε επίσης πως κατά την άποψη της Ελλάδας «με το Κυπριακό σε εκκρεμότητα, υπάρχει πάντα σοβαρή εστία πιθανής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο». Για το λόγο αυτό σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη, το Κυπριακό είναι πρώτο θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής. «Οσο ταχύτερα αντιληφθεί η Τουρκία προς τα πού κινείται η ιστορία, τόσο το καλύτερο για την περιοχή», ανέφερε και συνεχάρη την κυπριακή ηγεσία για την καλή συνεργασία και τις ορθές της επιλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ