Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Επικαιροποιημένη», λόγω πολέμου, αντιλαϊκή συνταγή

Υποβολιμιαία σενάρια - με τη μορφή «υποθέσεων εργασίας» για τις πιθανές επιπτώσεις που θα επιφέρει στην οικονομική δραστηριότητα το ξέσπασμα του πολέμου - φέρνει στη δημοσιότητα και η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας. Πάντως, δεν είναι τυχαίο, ότι με ευθύνη της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας, αφιερώθηκε στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική - που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα - ειδικό κεφάλαιο με «στοιχεία αβεβαιότητας για τις προοπτικές της οικονομίας». Ετσι γίνεται φανερό ότι η αξιοποίηση του πολέμου είναι προσχηματική και έρχεται να υπηρετήσει την πάγια πολιτική τους σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Βάζοντας θύτες και θύματα στην ίδια μοίρα προτείνουν στους... «κοινωνικούς εταίρους να συνεργαστούν μεταξύ τους και με την κυβέρνηση, ώστε η τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων να είναι συγκρατημένη και οι αυξήσεις των αποδοχών να μην οδηγήσουν σε διάχυση των πληθωριστικών πιέσεων». Παράλληλα η Τράπεζα Ελλάδας προτρέπει την κυβέρνηση σε «κατάλληλα μέτρα για τη διαχείριση των πετρελαϊκών αποθεμάτων και την παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων», βάζοντας πλάτη στην «παραφιλολογία» της περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώνει την άποψη ότι:

  • Η «ελληνική οικονομία είναι περισσότερο εκτεθειμένη απ' ό,τι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες στις επιπτώσεις τυχόν ανόδου της τιμής του αργού πετρελαίου, επειδή είναι μεγαλύτερη η κατανάλωση πετρελαίου ανά μονάδα ΑΕΠ».
  • «Ανεπαρκή ανταγωνισμό σε ορισμένες αγορές προϊόντων και στοιχεία δυσκαμψίας στην αγορά εργασίας» που σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί διογκώσουν τον πληθωρισμό.
  • Αξιοποιούν ακόμη και τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας για να δικαιολογήσουν τις «μεγαλύτερες αρνητικές επιδράσεις στον πληθωρισμό».
  • Προβλέπουν επίσης αύξηση του κόστους των μεταφορών που θα «επηρεάσει δυσμενώς το εξαγωγικό μας εμπόριο και το κόστος των εισαγωγών, άρα και τον πληθωρισμό».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ