Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΚ
Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταθανάτια δικαίωση του Γρ. Στακτόπουλου

Πρόταση για επανάληψη της δίκης από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Ο Τζορτζ Πολκ με τη γυναίκα του Ρέα
Ο Τζορτζ Πολκ με τη γυναίκα του Ρέα
Πολύ κοντά στη μεταθανάτια δικαίωση - έστω και μετά από μισό και πλέον αιώνα - βρίσκεται ο αείμνηστος δημοσιογράφος Γρ. Στακτόπουλος, ο οποίος κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε άδικα για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Καφίρης έκανε πρόταση για ακύρωση της ποινής των ισοβίων δεσμών στον δημοσιογράφο της «Μακεδονίας» Γρ. Στακτόπουλο. Η υπόθεση θα συζητηθεί στο Ποινικό Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου και θεωρείται πολύ πιθανή η μεταθανάτια δικαίωσή του.

Επίσης, ο Αθ. Καφίρης προτείνει να γίνει δεκτό το αίτημα της χήρας του Γρ. Στακτόπουλου για επανάληψη της δίκης, ενώ στην εισήγησή του επικαλείται τη δήλωση του Π. Κανελλόπουλου ότι «ο δημοσιογράφος ήταν ένας σύγχρονος Ντρέιφους και η αθωότητά του είναι φωτεινότερη και από τη φωτεινή ημέρα». Είχε προηγηθεί προηγουμένως αίτημα για αναψηλάφηση της δίκης.

Ο Τζ. Πολκ είχε έρθει στην Ελλάδα το 1948 με σκοπό να εξασφαλίσει συνέντευξη με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Μ. Βαφειάδη. Για το λόγο αυτό, ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να ανέβει στο βουνό. Στη Θεσσαλονίκη συναντάει τον δημοσιογράφο της «Μακεδονίας» Γρ. Στακτόπουλο και ζήτησε τη βοήθειά του για να τον φέρει σε επαφή με τους υπεύθυνους του ΚΚΕ.

Να σημειωθεί ότι ο Τζ. Πολκ είχε στο ενεργητικό του πολλά «πύρινα» άρθρα και ανταποκρίσεις, όπου μιλούσε για τη διεφθαρμένη κυβέρνηση των Αθηνών, που κάνει κακή χρήση της «αμερικάνικης βοήθειας» και ανέφερε επανειλημμένα πως «έχει στοιχεία για σκάνδαλα της κυβέρνησης, με λαθρεμπόριο μέσω του διπλωματικού σάκου».

Ηταν η εποχή που η κυβέρνηση Τρούμαν διακήρυττε ότι αγωνίζεται για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» - όπως καλή ώρα σήμερα η κυβέρνηση Μπους - και διέθετε αφειδώς εκατ. δολάρια, προκειμένου να «σώσει» την Ελλάδα από τους «κομμουνιστοσυμμορίτες». Στις ανταποκρίσεις του ο δημοκράτης δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ έκανε λόγο για σκάνδαλα στη διαχείριση των αμερικανικών δολαρίων. Ολα αυτά δεν ήταν αρεστά στους αμερικανικούς παράγοντες και στους Ελληνες φίλους τους και για το λόγο αυτό βάλθηκαν οι ίδιοι να τον «βγάλουν από τη μέση».

Στις 16 Μαΐου 1948 το πτώμα του Τζ. Πολκ βρέθηκε στην παλαιά παραλία της Θεσσαλονίκης, δεμένο με ένα καραβόπανο μήκους 10 περίπου μέτρων.

Οι Αμερικανοί και οι Ελληνες πάτρωνές τους απέδωσαν τη δολοφονία στα στελέχη του ΚΚΕ και του Δημοκρατικού Στρατού Β. Βαζβανά και Αδ. Μουζενίδη (ο οποίος είχε σκοτωθεί στο όρος Πάικον 15 ημέρες πριν τη δολοφονία του Τζ. Πολκ), προκειμένου να συκοφαντηθεί ο αγώνας των κομμουνιστών. Τα δύο στελέχη του ΚΚΕ καταδικάστηκαν ερήμην σε θάνατο, ενώ ο Γρ. Στακτόπουλος κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά ως συνεργός της δολοφονίας. Το 1960 αποφυλακίζεται με χάρη, ενώ πέθανε το 1998 και μέχρι το τέλος της ζωής του διακήρυττε ότι είναι αθώος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ