Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Ανοιχτά όλα» στην τελική ευθεία

Πανέτοιμη η πολεμική μηχανή

Associated Press

Πανέτοιμη η πολεμική μηχανή
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΟΝΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ.--

«Ανοιχτές είναι όλες οι επιλογές, ακόμη και η μη κατάθεση προς ψήφιση του νέου σχεδίου απόφασης» προμήνυε, χτες, ο Κόλιν Πάουελ, επιβεβαιώνοντας τις διαρρέουσες πληροφορίες περί σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αμερικανική διπλωματία να προσεταιριστεί τις ψήφους των αναποφάσιστων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η βρετανική «τροποποίηση» των 6 όρων δε φάνηκε να βρίσκει ιδιαίτερη απήχηση, καθώς απορρίφθηκε σχεδόν «εν ριπή οφθαλμού» από το Παρίσι και τη Βόννη. Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας βρισκόταν σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, ο ΓΓ του ΟΗΕ απηύθυνε νέα έκκληση ενότητας και είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους πρέσβεις των χωρών - μελών.

Πιθανό να παραταθούν οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για την «τελική διπλωματική ευθεία». Αν και επισήμως, η Ουάσιγκτον επιμένει να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έρθει ποτέ η στιγμή της συλλογής ψήφων, αν και επιβεβαίωνε ότι συνεχίζεται «η προσπάθεια επίτευξης συναίνεσης, με στόχο να μην ασκηθεί κανένα βέτο».

Επί «ποδός πολέμου» ο Πρόεδρος Μπους συναντήθηκε, χτες, με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, του οποίου την υποστήριξη εξήρε και είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βρετανό, τον Βούλγαρο και τον Νοτιοκορεάτη πρωθυπουργό. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρευρέθη, την τελευταία στιγμή, σε εορταστική τελετή του Κογκρέσου, προτιμώντας να έχει άλλη μια σύσκεψη με στρατιωτικούς συμβούλους του και με τον αρχηγό του αμερικανικού ΓΕΣ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Τζορτζ Μπους ετοιμάζεται για διάγγελμα, σε περίπτωση που παρατηρηθεί αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με το οποίο θα δίνει τελικό τελεσίγραφο προς τη Βαγδάτη, με στόχο να υπάρξει χρόνος και για επιθεωρητές, δημοσιογράφους, διπλωμάτες και ανθρωπιστικές οργανώσεις να εγκαταλείψουν το Ιράκ.

Στη μονομερή αυτή λύση φαίνεται να προσανατολίζεται η Ουάσιγκτον, καθώς παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, δεν ήταν ακόμη διόλου βέβαιο, μέχρι χτες βράδυ, ότι έχει καταφέρει να «πείσει» τα 6 αναποφάσιστα μέλη να υποστηρίξουν την πρότασή της. Μέσα σε ατέρμονα διπλωματικά παζάρια, η Γουινέα γνωστοποίησε, χτες, ότι πιθανώς θα «απέχει», ενώ Καμερούν, Αγκόλα, Χιλή, Μεξικό διέψευδαν ότι έχουν δεσμευτεί υπέρ των ΗΠΑ.

Εκκληση Ανάν μέσα σε βρετανο-γαλλική «κόντρα»

«Η νέα βρετανική πρόταση με τους 6 όρους είναι σε μια λογική πολέμου και κατά συνέπεια μη αποδεκτή, εφόσον θέτει, ουσιαστικά, στρατιωτικό τελεσίγραφο», δήλωνε κατηγορηματικά ο Γάλλος ΥΠΕΞ, απορρίπτοντας τη «συμβιβαστική» πρόταση του Λονδίνου. Την πρόταση απέρριψε και η Βαγδάτη, με τον ΥΠΕΞ της να τονίζει ότι πρόκειται για «εξωραϊσμό της προηγούμενης πρότασης πολέμου», αλλά και η Βόννη που μίλησε για «πράσινο φως στον πόλεμο». Αρνητική εμφανίστηκε και η Μόσχα, με τον ΥΠΕΞ της να τονίζει ότι δεν πρόκειται να υποστηριχτεί καμία πρόταση που ανοίγει το δρόμο σε στρατιωτική δράση. Από την πλευρά του, το Πεκίνο επέμεινε ότι δεν υπάρχει λόγος νέας απόφασης.

«Λιγότερη πιθανή από ποτέ» χαρακτήρισε την πιθανότητα λήψης μιας δεύτερης απόφασης ο Τόνι Μπλερ, που εκτιμούσε ότι προφανώς «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα αρχίσουν μόνο με το ψήφισμα 1441». Ο Βρετανός ΥΠΕΞ επέμεινε ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και εμφανίστηκε πρόθυμος να αποσύρει τον όρο που προέβλεπε τηλεοπτική εμφάνιση του Σαντάμ για να παραδεχτεί ότι έχει όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Τζακ Στρο εξαπέλυσε, επίσης, επίθεση κατά της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή» την τάχιστη απόρριψή της «πριν καν τοποθετηθεί η Βαγδάτη».

Υπό το βάρος της πρωτοφανούς αυτής διπλωματικής όξυνσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «να καταλήξουν σε συμβιβασμό, γιατί θα πρέπει να εργαστούν από κοινού και σε άλλα σοβαρά ζητήματα». Στο περιθώριο των διαβουλεύσεων, ιρακινή διπλωματική πηγή υποστήριζε ότι, σήμερα, η Βαγδάτη, με επιστολή, θα ενημερώσει τον επικεφαλής των επιθεωρητών για την τύχη του νευροπαραλυτικού αερίου και εντός των επομένων ημερών για το βάκιλο του άνθρακα, πιθανώς σε μια προσπάθεια να προλάβει την έκτακτη ενημέρωση του Μπλιξ, την επόμενη εβδομάδα. Οι επιθεωρήσεις στη Βαγδάτη συνεχίστηκαν κανονικά, και χτες, παρά το αυτοκινητικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε έναν επιθεωρητή, ενώ τραυματίστηκε ένας δεύτερος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ