ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Για όσους πιστεύουν την κυβέρνηση...

Ολα δείχνουν πως τα εκκοκκιστήρια θα ανοίξουν 24-29 του Μάρτη και περισσότεροι από 100.000 τόνοι δε θα λάβουν επιδότηση

«Φούσκα» αποδεικνύεται και το περιβόητο «αίτημα» να ανοίξουν νωρίτερα τα εκκοκκιστήρια, ενώ γίνεται φανερό ότι δεν πρόκειται να παραληφθούν ως επιλέξιμες όλες οι ποσότητες βαμβακιού που βρίσκονται, με ευθύνη της κυβέρνησης, στις αποθήκες των παραγωγών.

Οσον αφορά στο πρώτο θέμα, αποκαλύπτεται ότι στην επικείμενη συνεδρίαση της αρμόδιας διαχειριστικής επιτροπής της ΕΕ στις 18 του Μάρτη δεν υπάρχει θέμα στην ατζέντα για επίσπευση ανοίγματος των εκκοκκιστηρίων, έστω και ...κατά μερικές μέρες. Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι, αν τελικά τέθηκε τέτοιο αίτημα -παρά τις σχετικές ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας - για επίσπευση της συνεδρίασης της διαχειριστικής επιτροπής πριν τις 18/3 και τι ακριβώς ζητήθηκε για το άνοιγμα των εκκοκκιστηρίων; Ομως, όπως όλα δείχνουν, τα εκκοκκιστήρια θα ανοίξουν στις 24 του Μάρτη και θα παραλάβουν βαμβάκι μέχρι τις 29 του Μάρτη. Δηλαδή, όπως είχε προαποφασίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας...

Οσον αφορά στο δεύτερο θέμα, φαίνεται ότι στις αποθήκες των βαμβακοπαραγωγών βρίσκονται τουλάχιστον 150.000 τόνοι απαράδοτου βαμβακιού. Από αυτές τις ποσότητες είναι ζήτημα αν θα παραληφθούν ως επιλέξιμες το πολύ 50.000 τόνοι. Εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στους 40.000 τόνους. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχτηκαν από τις όποιες καταμετρήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκύπτει ότι οι 150.000 τόνοι απαράδοτου βαμβακιού κατανέμονται ανά βαμβακοπαραγωγικό νομό ως εξής: Λάρισας 60.000 τόνοι, Καρδίτσας 13.000, Τρικάλων 9.000, Μαγνησίας 5.000, Φθιώτιδας 12.000, Βοιωτίας 11.000, Σερρών 5.800, Κιλκίς 1.920, Θεσσαλονίκης 9.115, Πέλλας 10.665, Ημαθίας 8.370, Πιερίας 2.510, Δράμας 1.500 και Χαλκιδικής 120.

Το ζήτημα βέβαια είναι ότι για άλλη μια χρονιά οι βαμβακοπαραγωγοί θα πληρώσουν τα σπασμένα του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι. Ανεξάρτητα από την εικονική τιμή και την επιδότηση που θα εμφανίσει η κυβέρνηση, το σίγουρο είναι πως ο περιορισμός της καλλιέργειας και οι μη επιλέξιμες ποσότητες επιφέρουν μοιραία τη μείωση στο εισόδημά τους. Κι όσον αφορά στις απαράδοτες ποσότητες, οι βαμβακοπαραγωγοί θα τρέχουν κακήν κακώς να προλάβουν να τις παραδώσουν στα εκκοκκιστήρια μέσα σε έξι εργάσιμες μέρες και θα ξαναγίνουν έρμαια των κερδοσκοπικών διαθέσεων των εκκοκκιστών. Δεν αποκλείεται, οι εκκοκκιστές να προσφέρουν ακόμα πιο εξευτελιστικές εμπορικές τιμές, επικαλούμενοι ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος, λόγω του μεγάλου χρόνου αποθήκευσης...

Εκτός αυτών αξίζει να αναφερθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας αποφάσισε ότι η δικαιούμενη έκταση με βαμβάκι το 2003 θα είναι 3.557.959 στρέμματα. Το τι τελικά θα γίνει και πόσα ακριβώς «νόμιμα» καλλιεργούμενα στρέμματα θα εμφανίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, θα το πληροφορηθούν οι βαμβακοπαραγωγοί κατά τον ερχόμενο Σεπτέμβρη μέσω του ΟΣΔΕ. Αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι η κυβέρνηση ακολουθεί σταθερά πολιτική συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας και σε αυτή την κατεύθυνση προέκυψε και το νούμερο των 3.557.959 στρεμμάτων ως δικαίωμα καλλιέργειας για το 2003. Να σημειωθεί ότι πέρσι και πρόπερσι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας εμφάνιζε ως δικαίωμα καλλιέργειας τα 3.937.000 στρέμματα, αλλά στο ΟΣΔΕ παρουσίασε 3.805.000 στρέμματα το 2001 και 3.605.000 το 2002. Φέτος, με βάση το νούμερο των 3.557.959 στρεμμάτων, που αντικατέστησε στη φετινή Κοινή Υπουργική Απόφαση το νούμερο δικαιώματος των 3.937.000 στρεμμάτων, τι θα προκύψει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ως αριθμός δηλωμένων στρεμμάτων στο ΟΣΔΕ;...

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ
Μπλόκο στην πόρτα του ΕΛΓΑ

Κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) πραγματοποίησαν χτες από τις 7.30 π.μ. μέχρι τις 1.30 μ.μ. τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Ανέργων και Συμβασιούχων Γεωπόνων (ΠΕΑΣΓΕ) στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν τις τελευταίες 30 και πλέον ημέρες, διεκδικώντας την άμεση προκήρυξη τουλάχιστον 200 θέσεων μονίμου προσωπικού από το υπουργείο Γεωργίας.

Οι πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις των συμβασιούχων και άνεργων Γεωπόνων, έχουν σαν στόχο την ανάδειξη του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας που μαστίζει τον κλάδο τη στιγμή που υπάρχουν τεράστια κενά, ακόμη και σε οργανικές θέσεις γεωπόνων, στον ΕΛΓΑ, στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και στο υπουργείο Γεωργίας. Ταυτόχρονα, η ΠΕΑΣΓΕ αντιδρά στην πρόσληψη αποφοίτων ΤΕΙ Τεχνολόγων - Γεωπονίας χωρίς προηγουμένως να έχει καθοριστεί επακριβώς το αντικείμενο της εργασίας τους και κυρίως χωρίς να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι γεωπόνων και γεωτεχνικών.

«Προσλήψεις - πρόκληση»

Και ενώ συμβασιούχοι και μόνιμοι γεωπόνοι βρίσκονται εν μέσω κινητοποιήσεων, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες την άμεση πρόσληψη, από τον ΕΛΓΑ, εποχικού προσωπικού 620 ατόμων, διαφόρων ειδικοτήτων, «για την προώθηση του έργου των εκτιμήσεων, μετά τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο». Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα προσληφθούν 300 Γεωπόνοι, 200 Τεχνολόγοι Γεωπονίας, 20 Κτηνίατροι, 5 Ιχθυολόγοι, 5 Μηχανικοί, 10 Διοικητικοοικονομικοί ΠΕ, 10 Διοικητικοοικονομικοί ΤΕ, 30 Διοικητικοί ΔΕ και 40 Χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών ΔΕ. Μια «κίνηση» που εκτός των άλλων επιχειρεί να ρίξει και στάχτη στα μάτια των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων, που ακόμα περιμένουν τις όποιες αποζημιώσεις τους.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Νίκος Χριστοφιλόπουλος, πρόεδρος της ΠΕΑΣΓΕ, χαρακτήρισε την παραπάνω ανακοίνωση «τουλάχιστον ως πρόκληση, αφού έρχεται εν μέσω κινητοποιήσεων και μάλιστα σε μια περίοδο όπου υποτίθεται ότι λειτουργεί μία επιτροπή που θα εξετάσει το ζήτημα των προσλήψεων Τεχνολόγων - Γεωπονίας και του αντικειμένου τους. Επειτα από αυτήν την εξέλιξη είναι φανερό ότι οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν ακόμα πιο δυναμικά».

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Τον κήδευσαν και τυπικά

«Αδειο φέρετρο κήδευσε» ο υπουργός Γεωργίας ανακοινώνοντας χτες ότι υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα για την κατάργηση του Οργανισμού Βάμβακος. Στη σχετική ανακοίνωση ο υπουργός Γεωργίας, επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις και να αποκρύψει τις αρνητικές επιπτώσεις που οι βαμβακοπαραγωγοί γεύονται εδώ και δύο χρόνια στο πετσί τους, εξαιτίας της διάλυσης του Οργανισμού Βάμβακος με κυβερνητικό νόμο το 1998 και του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι, τον όποιο ψήφισε η κυβέρνηση τον Απρίλη του 2001 στην ΕΕ.

Τα γαλάζια σου... βαμβάκια

Εκθετοι μένουν ξανά οι γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστικές και συνεταιριστές της Λάρισας - Μαγνησίας, καθώς και άλλων περιοχών της χώρας, για τα όσα «αιτήθηκαν» και τα όσα πράττει η κυβέρνηση. Η συμβιβασμένη λογική τους στα πλαίσια της πολιτικής της ΝΔ, για να παραληφθούν τα βαμβάκια εντός ΟΣΔΕ και να ανοίξουν νωρίτερα τα εκκοκκιστήρια, αποδείχτηκε απατηλή και αδιέξοδη. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται μόνο ζήτημα εμπαιγμού από πλευράς της κυβέρνησης... Αλλο ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι γαλάζιοι διοικούντες των Ενώσεων Σερρών και Βισαλτίας Ν. Σερρών, οι οποίοι σε συνδυασμό με τη γαλάζια νομαρχιακή αρχή του νομού, εμφανίστηκαν κυβερνητικότεροι της κυβέρνησης στο πρόβλημα του βαμβακιού. Οι παραπάνω ζήτησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να μην επιδοτηθούν όλα τα βαμβάκια, κάνοντας μάλιστα συγκεκριμένη πρόταση να θεωρηθούν επιλέξιμα μόνο 44.000 τόνοι βαμβακιού, από τους 150.000 τόνους που βρίσκονται στα χέρια των βαμβακοπαραγωγών. Βέβαια, όπως και οι Λαρισαίοι ομοϊδεάτες τους, υπονοούν ότι από το νομό Σερρών πρέπει να επιδοτηθεί αναλογικά κατιτίς παραπάνω... Αλλά δυστυχώς με τακτική βαμμένης γαλάζιας στρουθακαμήλου.. δε λύνεται το πρόβλημα του βαμβακιού. Ούτε λύνεται με το «στήσιμο» στις πόρτες των εκκοκκιστηρίων, ελεγκτών ποιότητας από ΕΘΙΑΓΕ, που θα κρίνουν ποια από τα απούλητα βαμβάκια πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές, όπως επίσης προτείνουν! Ακόμα και για τις λεπτομέρειες της συλλογιστικής τους, το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι: Ντροπή τους!

Στηρίξτε τους μελισσοκόμους

Τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των μελισσοκόμων των νησιών ζήτησε χτες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, με αφορμή καταγγελίες των παραγωγών για την κατάργηση της προσιτής τιμής, με την οποία προμηθεύονταν τη ζάχαρη για να ταΐσουν τις μέλισσες.

Ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης, στην απάντησή του, ισχυρίστηκε ότι δεν άλλαξε τίποτα στο καθεστώς χορήγησης της ζάχαρης ως ζωοτροφής, το οποίο, μάλιστα, καλύπτεται από συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Γεωργίας. Είπε ότι οι μελισσοκόμοι των νησιών ενισχύονται με 1,2 εκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση παίρνει συνεχώς μέτρα για την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος.

Οι ίδιοι οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι έγινε τροποποίηση του καθεστώτος χορήγησης της ζάχαρης, είπε ο Στ. Σκοπελίτης και τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει το κόστος παραγωγής. Τόνισε πως δέχεται τη δέσμευση του υφυπουργού, ότι δε θα θιγεί το καθεστώς, αλλά, όπως είπε, «θα περιμένουμε να δούμε αν αυτό ισχύει, διότι υπάρχουν οι διαμαρτυρίες των μελισσοκόμων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ