ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
«Φταίει ο κακός μας ο καιρός»

Στη βολική δικαιολογία ότι για την ακρίβεια φταίνε τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράκ, κατέφυγε για μία ακόμα φορά ο αρμόδιος υφυπουργός, επιχειρώντας να απαντήσει στη Βουλή σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη. Ζώντας προφανώς σε άλλη χώρα, απέδωσε την κριτική για υπερβολική ακρίβεια σε υπερβολές των μέσων ενημέρωσης και είπε ότι η όποια αύξηση τιμών είναι συγκυριακή και οφείλεται στα «ακραία καιρικά φαινόμενα». Είπε επίσης ότι λόγω του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ, «οι κερδοσκόποι προσπαθούν να επωφεληθούν» και κινούμενος εκτός τόπου και χρόνου είπε ότι το «ΠΑΣΟΚ έχει και θα έχει σαν δυνατό χαρτί του την οικονομία».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «ελεύθερη αγορά», η οποία δε δέχεται παρεμβάσεις, ενώ ως μέτρα συγκράτησης των τιμών ανέφερε το ...«παρατηρητήριο τιμών» που θα κοινοποιείται στον Τύπο (!), τις ανατιμήσεις και το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τη διακίνηση των οπωροκηπευτικών.

Ο υφυπουργός ακολούθησε την πεπατημένη για τις καιρικές συνθήκες, είπε ο Σπ. Στριφτάρης, τονίζοντας όμως ότι τα στοιχεία της ίδιας της Στατιστικής Υπηρεσίας διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του, αφού οι υψηλότερες τιμές σημειώθηκαν στα παρακάτω αγαθά και υπηρεσίες, τα περισσότερα από τα οποία δεν πουλιούνται στις λαϊκές: Ζυμαρικά 8,4%, αρνί και κατσίκι 10,9%, ψάρια 4,7% έως 17,4%, γάλα 4,7 έως 7,9%, γιαούρτι 8,2%, αυγά 8,4%, σπορέλαιο 14,7%, φυτικό λίπος 8,6%, φρούτα 7%.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση και τα Μέσα Ενημέρωσης να σταματήσουν να ψάχνουν την αύξηση του πληθωρισμού στα αγγούρια και στις ντομάτες και τόνισε: «Ψάξτε στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα βιομηχανικά είδη, μην το κάνετε και εσείς σαν την "17Ν" που αλλού ψάχναμε και αλλού τη βρήκαμε».

Απαντώντας στον ισχυρισμό περί αρνητικής συγκυρίας, είπε ότι αυτό δεν ισχύει, αφού τα φρούτα και τα λαχανικά αυξήθηκαν σε ετήσια βάση 7%, τα φάρμακα 9%, το πετρέλαιο θέρμανσης 27%, η βενζίνη 14,5% και πάει λέγοντας.

Καταλήγοντας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ψάχνει την πραγματική αιτία της ακρίβειας, γιατί έχει συμμαχήσει με το μεγάλο κεφάλαιο και φροντίζει για να μη μειωθούν τα κέρδη του.


ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ενεργειακός σχεδιασμός με εισαγόμενο καύσιμο!

Σε στρατηγικό καύσιμο αναγορεύει για τις επόμενες δεκαετίες το εισαγόμενο φυσικό αέριο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), παραμερίζοντας και παραγνωρίζοντας παντελώς το ρόλο που διαδραματίζει ο εγχώριος φθηνός λιγνίτης, ο οποίος - κατά τη ΡΑΕ - είναι ρυπογόνος. Συγκεκριμένα, στην πρότασή της για το δεκαετή ενεργειακό σχεδιασμό, η ΡΑΕ προτείνει το σύνολο της νέας ηλεκτροπαραγωγής να στηριχτεί σε μονάδες φυσικού αερίου, που σημαίνει ότι ο όποιος ενεργειακός σχεδιασμός θα εξαρτάται άμεσα από τις εισαγωγή φυσικού αερίου! Είναι προφανές από την πρώτη ματιά ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η επάρκεια και η ασφάλεια στην ηλεκτροπαραγωγή θα στηρίζεται αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες. Πολύ δε περισσότερο που η Ελλάδα είναι η τρίτη λιγνιτοπαραγωγός χώρα στην ΕΕ, παραγωγή που απρόσκοπτα μπορεί να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Στην πρότασή της για τον δεκαετή ενεργειακό σχεδιασμό (έχει επιδοθεί στους αρμόδιους φορείς ώστε να ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση) η ΡΑΕ εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί σημαντικές επενδύσεις. Αναφέρει, λοιπόν, ότι μέχρι το 2010 η εγκατεστημένη ισχύς θα πρέπει να είναι κατά 50% μεγαλύτερη από εκείνη του 2000, η οποία είναι ίση με περίπου 11.000MW, ενώ μέχρι το 2020 πρέπει να αυξηθεί κατά 26%.

Αυτό σημαίνει πως οι νέες μονάδες που πρέπει να ενταχτούν στο σύστημα έως το 2010 ανέρχονται σε περίπου 5.500MW - περίπου 550MW το χρόνο - περιλαμβανομένων και των υπό κατασκευή μονάδων της ΔΕΗ και την επόμενη δεκαετία (2010 - 2020) άλλα 4360MW ή 440MW το χρόνο.

Η ΡΑΕ επίσης:

  • Εκτιμά ότι η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια για την τρέχουσα δεκαετία θα κινηθεί με μέσο ρυθμό 4%, έναντι 4,8% την προηγούμενη δεκαετία. Μακροχρόνια, όμως, η αύξηση αυτή θα μετριαστεί στο 1,4%.
  • Για την κατασκευή των νέων μονάδων, προτείνει την τεχνολογία του συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο, θέτει όμως απαραίτητη προϋπόθεση την ανταγωνιστική τιμή του φυσικού αερίου και την ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών. Ετσι οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου θα αποτελέσουν κατά την τρέχουσα δεκαετία το περίπου 70% της νέας ισχύος, ενώ η συμμετοχή τους στο σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος αναμένεται να ανέλθει σε 25% το 2010 και σε 29% το 2020. Σημαντική, όμως, προβλέπεται να είναι και η ισχύς των μονάδων αερίου ανοιχτού κύκλου για την κάλυψη των αιχμών, η οποία κακροχρόνια αναμένεται να φθάσει στα επίπεδα του 7% της εγκατεστημένης ισχύος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ