ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Σημαντική αντιπολεμική πρωτοβουλία

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να συνταχθεί με τα αισθήματα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και να αποκλείσει οποιαδήποτε ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο, απηύθυναν οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων με διακήρυξή τους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που υπογράφεται από το σύνολο, σχεδόν, των πρυτάνεων και προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών των πανεπιστημίων, οι οποίοι απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες και τις κυβερνήσεις ώστε να αποτραπεί ο πόλεμος.

Το κείμενο της διακήρυξής τους έχει ως εξής:

«Οι υπογράφοντες, πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων, θεωρούμε ότι ο σχεδιαζόμενος "προληπτικός" πόλεμος κατά του Ιράκ στερείται νομιμοποίησης με βάση το διεθνές δίκαιο, είναι ηθικά αβάσιμος και πολιτικά επιζήμιος.

Είμαστε αλληλέγγυοι με τους δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους μας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη που ενεργούν για την αποτροπή του. Δημιουργούμε έναν συνασπισμό ελληνικών πανεπιστημίων κατά της διεξαγωγής του και απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες και τις κυβερνήσεις να συμβάλουν ώστε να αποτραπεί κάθε πράξη που θα προκαλέσει θάνατο και καταστροφή στο λαό του Ιράκ και θα έχει δραματικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή. Ενας ενδεχόμενος πόλεμος, πέραν του ότι αποτελεί χαριστική βολή κατά της ισχύος του ΟΗΕ ως διεθνούς πλαισίου διευθέτησης συγκρούσεων, θα εγκαινιάσει για όλη την ανθρωπότητα μια περίοδο ανομίας, αστάθειας και ανασφάλειας, καθώς θα έχουν ανατραπεί βασικές αρχές στις οποίες στηρίχτηκε η ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού μας.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ασκεί και την προεδρία της ΕΕ, να κρατήσει στάση σύμφωνη με τα αισθήματα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και να αποκλείσει οποιαδήποτε ελληνική εμπλοκή».

Το παραπάνω κείμενο υπογράφουν οι πρυτάνεις:

Χρήστος Μασσαλάς, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,

Ανδρέας Καραμάνος, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,

Θεμιστοκλής Λέκκας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου,

Αλέξιος Λυκουριώτης, του Ανοιχτού Πανεπιστημίου (πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής),

Νικόλαος Ζούμπος, του Πανεπιστημίου Πατρών,

Ιωάννης Βαβούρας, του Παντείου Πανεπιστημίου,

Γεώργιος Τσιότρας, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,

Μιχάλης Παπαδόπουλος, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Γιώργος Γραμματικάκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου (πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής),

Χρήστος Νικολάου, του Πανεπιστημίου Κρήτης,

Κωνσταντίνος Μπαγιάτης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,

Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,

Βασίλειος Μπένος, του Πανεπιστημίου Πειραιώς,

Γεώργιος Βενιέρης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,

Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,

Γεώργιος Μπαμπινιώτης, του Πανεπιστημίου Αθηνών,

Χρόνης Μπότσογλου, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και

Ιωάννης Φίλης, του Πολυτεχνείου Κρήτης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΉΝΗΣ
Οδηγήστε την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε απομόνωση

Με επιστολή της η Γραμματεία του ΠΣΕ, καλεί τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να μη δώσουν έγκριση για τον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χτες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, η Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), πήρε μια σημαντική πρωτοβουλία, παραδίδοντας στα μέλη του και στις κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΟΗΕ, επιστολή με την οποία τούς ζητά να μη δώσουν έγκριση για τον πόλεμο.

Συγκεκριμένα η Γραμματεία του ΠΣΕ, μέσω του προέδρου του Αμερικάνικου Κινήματος Ειρήνης Αλφερντ Μάρντερ, επέδωσε τη συγκεκριμένη επιστολή επισημαίνοντας προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η αποφασιστική τους στάση, μαζί με την κινητοποίηση των λαών μπορούν να δημιουργήσουν δυνατότητες αποτροπής του πολέμου που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ.

Ο πόλεμος μπορεί να αποτραπεί

Το πλήρες κείμενο της επιστολής, έχει ως εξής:

«Μπροστά στην κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται ολόκληρη η ανθρωπότητα εξ αιτίας της απόφασης των ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας να εξαπολύσουν πόλεμο κατά του Ιράκ, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης απευθύνεται στις χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς επίσης και σε όλες τις κυβερνήσεις των χωρών -μελών του ΟΗΕ, μεταφέροντας την αντιπολεμική φωνή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων από κάθε γωνιά της γης. Καλούμε τις χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλογιστούν την τεράστια και ιστορική ευθύνη που έχουν απέναντι στους λαούς μπροστά στην κήρυξη ενός άδικου και επιθετικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή αλλά και την ανθρωπότητα ολόκληρη.

Θεωρούμε ότι η υποχρέωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι να υπερασπίζονται τις καταστατικές Αρχές του ΟΗΕ και από αυτή την άποψη δεν πρέπει να δώσουν έγκριση σε έναν πόλεμο ο οποίος σαφέστατα τις παραβιάζει με βάναυσο τρόπο. Ανάλογη υποχρέωση έχουν και όλες οι χώρες - μέλη του ΟΗΕ. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο ΟΗΕ δημιουργήθηκε, μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο που στοίχισε στην ανθρωπότητα δεκάδες εκατομμύρια ζωές, με βασικό σκοπό την αποφυγή του πολέμου και υιοθετώντας την αρχή επίλυσης των κρίσεων με πολιτικούς και διπλωματικούς τρόπους.

Οι λαοί όλου του κόσμου αντιλαμβάνονται πλέον πως ο πόλεμος που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ - Βρετανία κατά του Ιράκ σχετίζεται με τον έλεγχο των πετρελαίων, της περιοχής, και με την προσπάθεια παγκόσμιας κυριαρχίας. Διαισθάνονται επίσης πως θα αποτελέσει την αρχή νέων πολέμων αφού ήδη η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κατονομάσει πολλές χώρες ως "εχθρούς".

Ερμηνεύοντας ακριβώς τη θέληση των λαών να σταματήσουν τον πόλεμο καλούμε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να αποτραπεί ο πόλεμος.

Καλούμε παράλληλα όλες τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΟΗΕ να καταδικάσουν με σαφή τρόπο το σχεδιαζόμενο πόλεμο και να σταματήσουν να παρέχουν οποιεσδήποτε διευκολύνσεις για την πραγματοποίησή του.

Η αποφασιστική στάση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ευρύτερα των κυβερνήσεων μαζί με τη μεγάλη κινητοποίηση των λαών, μπορεί να οδηγήσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε πλήρη απομόνωση για τα πολεμικά της σχέδια και δημιουργούνται δυνατότητες αποτροπής του πολέμου ενάντια στο Ιράκ και στους επόμενους σχεδιασμένους από τις ΗΠΑ χώρες-στόχους».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
Στόχος η ανάπτυξη του άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου

Η ανάπτυξη ενός άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου, μέσω της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης και της πιο ενεργού συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο, θα είναι στο επίκεντρο των διήμερων εργασιών της άτυπης Συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που αρχίζουν σήμερα το μεσημέρι στη Βουλιαγμένη, υπό την προεδρία του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες στη σύνοδο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, «η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, το ζήτημα ανάπτυξης ευρωπαϊκών δυνατοτήτων για τη διαχείριση κρίσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης Δυνατοτήτων και η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να αναλαμβάνει δράσεις σε χώρες, όπως η FYROM».

Το θέμα του Ιράκ, εκ των πραγμάτων, θα σκιάσει τις συζητήσεις. «Θα συζητηθούν, σημειώνεται, οι εξελίξεις στο Ιράκ στο πλαίσιο της πολιτικής της Ελληνικής Προεδρίας για κοινή θέση των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Θα συζητηθεί επίσης, όπως αναφέρεται, το θέμα «της χρηματοδότησης επενδύσεων Αμυνας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού φορέα εξοπλισμών».

0 Γ. Παπαντωνίου θα ενημερώσει το συμβούλιο των υπουργών για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Ελληνική Προεδρία «για τον καλύτερο συντονισμό πολιτικών σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας, καθώς επίσης και για την ενδυνάμωση της έρευνας και τεχνολογίας στον τομέα της άμυνας». Επίσης, θα συζητηθούν η Κοινή Εκπαίδευση και η Διαστημική Πολιτική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας.

Υπογράφεται η συμφωνία ΝΑΤΟ - ΕΕ

Παράλληλα, σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών η υπογραφή της «συμφωνίας ασφαλείας Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ». Τη συμφωνία θα υπογράψουν από την πλευρά της ΕΕ ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών, Γ. Παπανδρέου, και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Χ. Σολάνα, ενώ από την πλευρά του ΝΑΤΟ ο γγ του, Τζ. Ρόμπερτσον.

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή είναι σε εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ για τον Ευρωστρατό που εγκρίθηκε στη Χάγη αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη τον περασμένο Δεκέμβρη. Η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα αφορά στη δυνατότητα πρόσβασης στα απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ και εξαιρούνται από αυτή, μετά από απαίτηση της Τουρκίας, η Κύπρος και η Μάλτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ