ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Θα ακριβοπληρώνουν τις αιτήσεις επιδότησης

Νέα εισπρακτικά τιμολόγια ετοιμάζει η ΠΑΣΕΓΕΣ

Εισπρακτική φόρα χωρίς σταματημό πήρε η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ και ετοιμάζεται να επιβάλει νέα μεγάλα χαράτσια και στους ελαιοπαραγωγούς! Ηδη έχουν ετοιμαστεί σχέδια τιμοκαταλόγων για τα χαράτσια που θα πληρώνουν οι ελαιοπαραγωγοί, με την κατάθεση και συμπλήρωση των αιτήσεων επιδότησης στους συνεταιρισμούς.

Σε σύσκεψη συνεταιριστών που έγινε την περασμένη Παρασκευή για το λάδι, η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ «ξεφούρνισε» τέσσερα σενάρια για το πόσο θα πληρώνουν στο εξής ανά αίτηση οι ελαιοπαραγωγοί στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, που έχουν ποσότητες ελαιολάδου κάτω των 10.000 τόνων. Δηλαδή, άνοιξε τα εισπρακτικά χαρτιά της, με περιοχές ή Ενώσεις, που δεν έχουν και πολύ μεγάλη παραγωγή λαδιού, προφανώς για να στρώσει το έδαφος και για περαιτέρω χαράτσια και στα όρια των Ενώσεων, όπου παράγονται περισσότεροι από 10.000 τόνοι λάδι. Τα τιμολόγια αυτά, όπως φαίνεται, σχεδιάζεται να ισχύσουν για τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2003-2004.

Πιο συγκεκριμένα προτείνεται η αμοιβή ανά αίτηση να κλιμακώνεται ανάλογα με τα κιλά ελαιολάδου που θα δηλώνουν οι δικαιούχοι επιδότησης. Με βάση τα τέσσερα αρχικά σενάρια, τα ποσά που θα καταβάλλονται ανά αίτηση προτείνεται να είναι από 7 έως 10 ευρώ μέχρι 50 κιλά ελαιολάδου και θα φτάνουν από 200 έως 250 ευρώ για 2.001 κιλά και άνω. Με τη μεθόδευση αυτή φαίνεται πως αλλάζει το ισχύον εισπρακτικό «τροπάρι» σε βάρος των ελαιοπαραγωγών. Μέχρι τώρα γινόταν ποσοστιαία παρακράτηση επί της επιδότησης (1% υπέρ της Ελαιουργικής και από 2% έως 5% από τις Ενώσεις), πράγμα φυσικά παράνομο. Στο εξής, ετοιμάζεται να μπει μπροστά μια νέα εισπρακτική αυθαιρεσία και οι ελαιοπαραγωγοί θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια, όπου θα έχει μερίδιο πλέον και η ΠΑΣΕΓΕΣ!

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΕΕ
Αποτυπώνει την κρίση για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις

Το βάθεμα της κρίσης στις εμπορικές επιχειρήσεις, κύρια τις ατομικές και ΟΕ, που περνάει μέσα από τη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση εμπορίου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και αφορά κυρίως στα μεγέθη του 2001 - 2002.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως σημειώνεται στην έκθεση, στα έτη μεταξύ 1993 - 2002 η κατηγορία των μισθωτών στον τομέα του εμπορίου καθώς και εν μέρει αυτή των βοηθών (όπου εννοούνται κυρίως τα άμισθα συμβοηθούντα μέλη της οικογένειας) παρουσιάζει αύξηση την ίδια στιγμή που μειώνεται η κατηγορία των εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων των οποίων η αυξητική τάση διακόπτεται το 1997, ενώ η πορεία τους από εκεί και έπεται παρουσιάζει αυξομειώσεις. Από το στοιχείο αυτό φαίνεται η τάση κλεισίματος μικρών επιχειρήσεων των οποίων οι ιδιοκτήτες είτε αλλάζουν επάγγελμα είτε απασχολούνται σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Ενώ αλλού σημειώνεται ότι το πρότυπο εξέλιξης της απασχόλησης στο εμπόριο δείχνει τόνωση της συμμετοχής της μισθωτής εργασίας - η οποία όπως προκύπτει από ολόκληρη την έκθεση σε καμία περίπτωση δε συνεπάγεται αύξηση των ιδιοκτητών - εργοδοτών - και αντίστοιχα μεγέθυνση των επιχειρήσεων - σε κάθε περίπτωση των ήδη μεγάλων - μεταβολή της οργάνωσης των επιχειρήσεων και υποχώρηση της παρουσίας των μελών της οικογένειας. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει στο σύνολο του εμπορίου το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων, το οποίο φτάνει το 60,2% έναντι 58,9% που είναι το αμέσως επόμενο που παρουσιάζει η Ιταλία και ακολουθούν με 45,6% η Πορτογαλία, 42,7% η Ισπανία κ.ο.κ.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης αποτυπώνεται η πτωτική πορεία του τζίρου για τις ατομικές επιχειρήσεις και ΟΕ, πορεία αντιστρόφως ανάλογη με εκείνη που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος των μεγάλων επιχειρήσεων του εμπορίου.

Ψηφίζουν οι υδραυλικοί Αθήνας

Για την εκλογή νέου ΔΣ ψηφίζουν αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη οι υδραυλικοί της Αθήνας, με τη «Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Υδραυλικών» να διεκδικεί για μια ακόμη φορά την εμπιστοσύνη του κλάδου. Η ψηφοφορία θα γίνει στην αίθουσα του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας Κλιματιστικών και Θερμικών Εργων (Κυριαδών 1 - Κάτω Πετράλωνα). Θα εκλεγούν επίσης αντιπρόσωποι για την ΟΒΥΕ και την ΟΒΣΑ.

Στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου την Κυριακή, εγκρίθηκε ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης του σωματείου. Αποφασίστηκε ακόμη η συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ στις 21 Μάρτη, κόντρα στην κυβερνητική πολιτική συρρίκνωσης των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Επίσης, οι υδραυλικοί δήλωσαν την αντίθεσή τους στην υπέρογκη αύξηση των εισφορών προς τον ΟΑΕΕ, που φτάνει το 32% μετά την αλλαγή σε υποχρεωτική, της ασφαλιστικής κλάσης Ζ'. Ενα από τα βασικά προβλήματα που συζητήθηκαν την Κυριακή αφορά και στις πιέσεις που δέχονται οι επαγγελματίες του κλάδου από μεγάλες εταιρίες, οι οποίες εισβάλουν στον τομέα των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου. Οι εταιρίες αυτές, αν και χρησιμοποιούν μη ειδικευμένο προσωπικό, απειλούν ωστόσο να παραμερίσουν τους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν και ειδική άδεια για εργασίες εγκατάστασης φυσικού αερίου.

Η ΓΣ εξέφρασε και την εναντίωσή της στο σχεδιαζόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ΕΒΕ

Εμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες σε αρκετές πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας συμμετείχαν μαζικά στην κινητοποίηση των τοπικών Ομοσπονδιών τους και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, που πραγματοποιήθηκε, χτες στα Γιάννενα, την Ηγουμενίτσα, το Αγρίνιο και άλλες πόλεις. Παράλληλα, εντείνονται οι προετοιμασίες για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στις 21.3.2003.

Στα Γιάννενα οι έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες συμμετείχαν στη στάση εργασίας προχωρώντας σε κατάληψη της Α' και Β' ΔΟΥ από τις 6.30 έως τις 11 π.μ. Στη Θεσπρωτία, οι ΕΒΕ- ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Εμπορικών, Βιοτεχνικών και Επαγγελματικών Σωματείων και του Επιμελητηρίου ΕΒΕ του νομού - κινητοποιήθηκαν με διάφορές μορφές. Στην Ηγουμενίτσα έγινε μαζική συγκέντρωση στον πεζόδρομο, ακολούθησε πορεία έως την Εφορία και στη συνέχεια έως τη Νομαρχία, όπου, και στις δύο περιπτώσεις, κατατέθηκε ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής. Στην Παραμυθιά έκλεισε το 95% της αγοράς και έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία. Στους Φιλιάτες, έγινε δίωρη κατάληψη της Εφορίας.

Στο Αγρίνιο 95% των εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών συμμετείχαν στο 3ωρο κλείσιμο των καταστημάτων (από τις 7 π.μ. έως τις 10 π.μ.) και έκαναν κατάληψη του Δημαρχείου. Στη συγκέντρωση που έγινε στο Δημαρχείο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν τον αγώνα των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών ο Τ. Πατούλας, γραμματέας της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, ο Τ. Παπανικολάου, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, ο Θ. Αλεξάκης, δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣ Αγρινίου, ο Χ. Μπούρας, πρόεδρος του ΕΚ Αγρινίου και ο Δ. Μπλετσογιάννης, πρόεδρος της Ενωσης Οικοδόμων Αγρινίου.

Αργά χτες το βράδυ συγκέντρωση στο ΕΚ Λευκάδας πραγματοποίησαν οι ΕΒΕ και οι έμποροι του νησιού.

Για αύριο Τετάρτη, οι έμποροι και Επαγγελματοβιοτέχνες στα Γιάννενα και στο Αγρίνιο, έχουν προγραμματίσει να καταλάβουν αντίστοιχα τα γραφεία του ΤΕΒΕ. Στα Γιάννενα, η κατάληψη του ΤΕΒΕ θα γίνει 7-10 το πρωί, ενώ το απόγευμα στις 7 μ.μ. θα παρακολουθήσουν το Νομαρχιακό Συμβούλιο με θέμα τη χορήγηση ή όχι άδειας για επέκταση της εταιρίας «Καρφούρ - Μαρινόπουλος». Στις 21 Μάρτη θα συμμετέχουν με αντιπροσωπεία στην εργατική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και μία ώρα μετά θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το εμπορικό επιμελητήριο της πόλης.

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Κάτω από τις 1.500 μονάδες

Σε κερδοσκοπικά παιχνίδια ανάμεσα στους λεγόμενους «θεσμικούς επενδυτές» εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα ο τζόγος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το ίδιο συμβαίνει και στη Σοφοκλέους, όπου ο γενικός δείκτης έπεσε ξανά χτες κάτω από τις 1.500 μονάδες και έκλεισε στις 1.488,49 με ημερήσια πτώση 1,68%. Από την αρχή του έτους η πτώση στη Σοφοκλέους φτάνει στο 14,9%. Στο ίδιο διάστημα το γενικό επίπεδο τιμών στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έπεσε 13,7%, έναντι 5,5% στο Λονδίνο, 3,20% στη Νέα Υόρκη και 8,20% στο Τόκιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ