ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ
Εκδήλωση τιμής στους νεκρούς πατριώτες

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 22 νεκρούς πατριώτες του μπλόκου της Καλογρέζας πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή το Παράρτημα Ν. Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ και η Συνοικιακή Επιτροπή Καλογρέζας με τη συμμετοχή του δήμου. Κάτοικοι της Καλογρέζας ξεκίνησαν με προσυγκέντρωση στην πλατεία Αναπήρων και κατέληξαν στην πλατεία Ηρώων όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο αντιστασιακός Χριστόφορος Χριστοφίδης, ο οποίος αναφερόμενος στο χρονικό, τόνισε μεταξύ άλλων:

Η συνοικία της Καλογρέζας όπως και όλη η Ν. Ιωνία ξεκίνησαν αμέσως την αντίσταση κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής, πρωτοστατώντας μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, με κύριο καθοδηγητή και αιμοδότη το ΚΚΕ. Στις 15 Μάρτη του 1944, περίπου, 2.000 χιτλερικοί μαζί με δωσιλόγους και ταγματασφαλίτες, εισέβαλαν στην Καλογρέζα και επιδόθηκαν σε ένα όργιο τρομοκρατίας, εκτέλεσαν 21 παλικάρια από τη συνοικία και έναν Ιταλό αντιφασίστα.

Ο ομιλητής, απαντώντας σε όσους κάνουν λόγο για αναποτελεσματικότητα των αγώνων, υπογράμμισε πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, όπως και η θυσία των πατριωτών της Καλογρέζας. Και τόνισε την ανάγκη για παλλαϊκή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για την αποτροπή του πολέμου κατά του Ιράκ.

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυναν, εκ μέρους της Βουλής ο αντιπρόεδρός της Κ. Γείτονας και ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Γ. Χαραλάμπους

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), κατέθεσε στεφάνι ο πρόεδρός της Γιώργης Μωραΐτης που κάλεσε την κυβέρνηση να κλείσει τη βάση της Σούδας και να εναρμονιστεί με τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού ενάντια στον άδικο αυτό ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Από το ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε ο Κώστας Μαραγκουδάκης, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΕ του Κόμματος. Στεφάνια, επίσης, κατέθεσαν εκπρόσωποι τοπικών κομματικών οργανώσεων και μαζικών φορέων της Ν. Ιωνίας και Καλογρέζας.

Στερνό αντίο στην Μ. Παναγιωτοπούλου

Το στερνό αντίο είπαν χτες το μεσημέρι στη διακεκριμένη παιδίατρο και αγωνίστρια Ματίνα Παναγιωτοπούλου η οικογένειά της, φίλοι και συνάδελφοί της, εκπρόσωποι των θεραπευτικών κοινοτήτων και φορέων κατά των ναρκωτικών. Το ΚΚΕ τίμησε την Ματίνα Παναγιωτοπούλου με την παρουσία αντιπροσωπείας με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), του οποίου υπήρξε πρόεδρος (1993-1996) την αποχαιρέτισε ο επίτιμος πρόεδρος του ΕΣΥΝ Ε. Μαχαίρας. «Το ΕΣΥΝ και η ΠΑΣΕΝ, είπε, με τη δική σου καθοδήγηση από το 1980 μέχρι σήμερα, διεξάγει ένα συνεπή αγώνα κατά των ναρκωτικών, ενάντια σε κάθε εσφαλμένη πολιτική. Ολες τις δυνάμεις σου τις αφιέρωσες στην προστασία, στη σωστή ανάπτυξη, στη σωστή εκπαίδευση των παιδιών μας. Ησουν το τέλειο υπόδειγμα της επιστήμονος, της κοινωνικής αγωνίστριας, της σύγχρονης Ελληνίδας. Ενα εκλεκτό ηγετικό στέλεχος του επιστημονικού δυναμικού, των κοινωνικών οργανώσεων και του γυναικείου κινήματος».

Η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε: «Ηταν αρχή σου πως η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα για κάθε άνθρωπο, ιδιαίτερα για τα παιδιά που εσύ υπηρέτησες με ήθος και συνέπεια. Στάθηκες δίπλα στο λαό και στο Κόμμα μέχρι την τελευταία στιγμή. Ανθρωποι σαν κι εσένα δίνουν οράματα στη νεολαία ώστε να μην καταφεύγει στα ναρκωτικά».

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας μίλησε η πρόεδρος Κ. Μπουντούρογλου, υπογραμμίζοντας την αγωνιστική της στάση και τη σημαντική της βοήθεια όποτε της ζητήθηκε.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν μέλη των θεραπευτικών κοινοτήτων και η επιστημονική υπεύθυνη του «18 Ανω» Κ. Μάτσα.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΔΑΛΕΖΙΟ

Συνταξιούχο σιδηρουργό

Ετών 78

Κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 19-3-2003 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Πέτρου του Κοιμητηρίου Νέου Ηρακλείου Αττικής.

Η σύζυγος: Αλίκη Κοκκόση - Δαλέζιου. Ο υιός: Γιάννης. Η εγγονή: Αλίκη. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων τα χρήματα να διατεθούν στη μονάδα εντατικής του «Σισμανογλείου» Νοσοκομείου.

Επανόρθωση

Από παραδρομή γράφτηκε χτες ότι ο υπουργός Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, παρουσίασε ως μέτρο πρόληψης τη χορήγηση υποκαταστάτων.

Ο υπουργός παρουσίασε ως επαναστατικό μέτρο τα προγράμματα υποκατάστασης στα πλαίσια της δευτερογενούς πρόληψης (δηλαδή της αποθεραπείας). Βέβαια, το επαναστατικό σε μια τέτοια διαδικασία είναι η απεξάρτηση και όχι η συντήρηση του προβλήματος, όπως τελικά γίνεται μέσα από τα εν λόγω προγράμματα.

Εκδήλωση συμπαράστασης

Με το σύνθημα: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, οι αντιστασιακές γυναίκες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) πραγματοποιούν αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις γυναίκες του ΙΡΑΚ, της Παλαιστίνης και του Κουρδιστάν, όπου θα συμμετέχουν και γυναίκες αντιπρόσωποι από την Παλαιστίνη και το Κουρδιστάν, την Κυριακή 23 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα οικοδόμων (Βερανζέρου 1 - Πλατεία Κάνιγγος).

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τη χρονιάτικη εκλογοαπολογιστική τους συνέλευση πραγματοποιούν:

Σήμερα Τετάρτη, 19 Μάρτη:

  • Η ΠΕΑΕΑ Γαλατσίου, ώρα 5.30 μ.μ., στα γραφεία της (Αρτέμιδος 7-9) μετά τη συνέλευση θα ακολουθήσει μικρή συνεστίαση.
  • Η ΠΕΑΕΑ Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της (Θεμιστοκλέους 48, στο ισόγειο).
  • Η ΠΕΑΕΑ Αγίου Δημητρίου, στις 5 μ.μ., στα γραφεία της (Σοφοκλέους 8).

Το Σάββατο, 22 Μάρτη:

  • Η ΠΕΑΕΑ Λάρισας, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Θα ακολουθήσει εκδήλωση για τα 60χρονα της ΕΠΟΝ.
  • Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΕΕ, στις 9 π.μ. στην αίθουσα της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6, 4ος όροφος).

Την Κυριακή, 23 Μάρτη:

  • Η ΠΕΑΕΑ Μακρυνείας & Θέρμου, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Γαβαλούς.
  • Η ΠΕΑΕΑ Περιστερίου, στις 10 π.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Θεοφράστου Σαράντα Εκκλησιών)
  • Η ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης, η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ και η ΟΒ της ΚΝΕ Ηλιούπολης διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τα 60χρονα της ΕΠΟΝ, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης (Σοφ. Βενιζέλου και Μαρίνου Αντύπα).

Εγκληση στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο κατά των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κατέθεσε ο συνταξιούχος δημοσιογράφος Γιάννης Κουτζουράδης, για την κατακράτηση του ενημερωτικού εντύπου των συνταξιούχων μελών της Ενωσης «Επιστολή».

Ο Γ. Κουτζουράδης κατηγορεί το ΔΣ για κατάχρηση εξουσίας, αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά, άσκηση λογοκρισίας και παράβαση του Kαταστατικού της Ενωσης και του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ